Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Uppsala Innovation Tour - del 7

San Fransisco SAN FRANSISCO. Den 13 till 17 februari 2017 kommer tio uppsalaföretagare att besöka Silicon Valley för att lära sig och inspireras av företagen där. Resan, som kallas Uppsala Innovation Tour, ordnas på initiativ av uppsalaborna Maria Ingelsson, Magnus Axelid och Maria Mattsson Mähl. Uppgångs bloggare Thomas Sonesson och Maria Ingelsson kommer att rapportera dagligen från Silicon Valley.

Efter förmiddagens pass med viktigt att tänka på för att klara byråkratin och det praktiska, var det snabba kast när vi fick lyssna på Rikard Steiber, President Viveport and SVP Virtual Reality. Spännande att får veta mer om VR. 

Att göra alla upplevelser tillgängliga är den korta beskrivningen av VR. Den enklaste sättet att uppleva VR är via en mobiltelefon och en kartonghållare. Det mest avancerade är när du tycker att du är helt i en virtuell värld. En värld där du blir påverkad som om allt är på riktigt och din kropp och din röst är ”spelkontrollen”. Du skapar emotionella band utan fysisk kontakt. Både mellan människor och varor. 

VR är något vi bara sett början på. Spel kommer oftast först när något nytt skall få fäste, så även när det gäller VR. Men på sikt kommer det att erbjudas helt andra saker. Något som bland annat skapar verklighetstrogen och avancerad storytelling. Man skapar sin historia i realtid.

Genom VR kommer det att bli mycket lättare att t ex skapa musik. I princip får du en egen studio helt utan begränsningar. Eller varför inte resa vart du vill i världen utan en enda biljett. Populärast just nu är nämligen Google Earth i VR. Där du kan åka precis vart du vill i hela världen med en overkligt verklig känsla.

Man går från att jobba i 3D till att vara i 3D. Rikard säger att den reklambyrå eller arkitekt som inte anammar denna teknik kommer att vara borta om tre år. Allt detta finns tillgängligt idag och redan till en låg kostnad. Även IKEA och HM ligger långt framme och det kommer självklart att förändra både retail och e-handeln. En riktig "gamechanger". Både enorma möjligheter och stora hot. 

Med hjälp av din hjärna skapas en verklighet som egentligen inte finns. I princip kan man simulera avancerade hjärnoperationer eller andra moment där man kan träna i helt realistiska situationer. Utbildning kommer att förändras dramatiskt och det känns som alla är i samma rum fast man inte är det.

Rikard påstår att VR kommer att skapa massor av idéer hur man kan förändra det man håller på med. Detta oavsett vad man sysslar med. Bara det att man i princip kan bli vem som helst och det känns verkligt är väl spännande. Eller?

Naturligtvis är det som alltid gott och ont som i alla sammanhang. Det kommer att missbrukas men det kommer också att ges helt nya möjligheter. Spännande men också läskigt.

Efter denna omtumlande presentation var det dags för Elin Elkehag, CEO & Founder of STILLA. Elin berättar om hur hon sålde allt hon hade och flyttade till San Fransisco. Vaknade en natt och skrev ned sin plan som sen blev till STILLA. Hon ställde frågan till sig själv – Går det att göra det här på 100 dagar?” 

Resan är otroligt inspirerande. Prototyper tillverkades i lera, massor av passion och massor av jäklar anamma. Sen var det dags att ta beslutet att satsa på riktigt. Som ofta med målinriktade personer - produkten var framme på under 100 dagar. Men sen kom det svåraste, att bygga ett företag. Det tog 500 dagar. Hennes fem foksupunkter ser du på bilden. Kloka ord. 

Stilla lanserades på Indigogo, dvs med crowdfounding. Det blev succé och det blev fullt på 10 timmar. Innan man ens har en produkt för leverans har Stilla kunder i 53 länder och är inbjudna till Sharktank. 

Snygg förpackning med "apple-look". Inte så konstigt, eftersom Elin fått hjälp av folk från Apple att designa produkten. 

Produkten lägger du i handväskan, barnvagnen eller plånboken. Tappar du bort den märker du var den är genom att det larmar i telefonen eller i en applewatch. Enkel funktion via en app. Stilla har redan kontor i Stockholm, San Fransisco och LA. Med den passion och energi Elin visade kan det bara bli succé. Imponerande!

Stilla har värdeorden "Kind, clever and passionate" Vi gillade också att Stilla har en "no asshole policy". Dvs alla som jobbar eller investerar i Stilla måste vara som värdeorden. "No asshole policy" Visst är det bra!

Sen var det en promenad till Google i San Fransisco och där träffade vi Per Hedberg som jobbar på Google Cloud. Men först en gruppbild utanför Googles kontor.

Sen var det registrering så att man hade koll på vilka man bjudit in. 

Per Hedberg pratade om Google under rubriken ”How Google stays on Top of Innovation”. Men först lite storytelling: Inte helt ovanligt här i Silicon Valley så startade Google i ett garage. Alltid lika intressant vad som döljer sig bakom en garagedörr i Palo Alto. Från garaget har Google växt till129 kontor i 57 länder och över 70.000 anställda.

Lkulturen är viktig. Lekfullheten, möte med grundarna varje torsdag som då svarar på frågor från anställda, hälsar nyanställda välkomna, berättar om viktiga saker och bjuder på pizza. Varje torsdag alltså. Något 100-tal brukar vara på plats och resten följer det via video. Massor av saker som skall stärka Googles innovativa kultur. 

Google är definitivt en populär arbetsplats. Det kan man väl hålla med om eftersom man får ca 2 ansökningar i minuten. Ändå är 70% av alla anställda rekryterade på rekommendation av någon annan anställd.

Som alla företag i Silicon Valley uppskattar man misslyckanden så länge man värderar risken innan och sen lär sig av misstaget. Det finns t o m tävlingar i hur man misslyckas för att lyckas. Men naturligtvis också i att hitta på omvälvande förändringar. Man kallar det 10x award och skall inte bara förbättra utan helt förändra något. Så kallade "gamechangers". 

Innan vi lämnade Goggle fick vi besöka deras balkong mot Bay Bridge. Kreativ miljö, eller hur?

 

Uppsala Innovation Tour - del 5

San José Den 13 till 17 februari 2017 kommer tio uppsalaföretagare att besöka Silicon Valley för att lära sig och inspireras av företagen där. Resan, som kallas Uppsala Innovation Tour, ordnas på initiativ av uppsalaborna Maria Ingelsson, Magnus Axelid och Maria Mattsson Mähl. Uppgångs bloggare Thomas Sonesson och Maria Ingelsson kommer att rapportera dagligen från Silicon Valley.

Veckans femte rapport kommer från besöket på Ericsson Innovation Center. Vi har just lämnat Stanford University och åkt några mil söderut till San José. Något av kärnan i Silicon Valley. Jag hade bestämt mig för att Ericsson redan hade sina bästa år bakom sig, men efter besöket måste jag erkänna att jag tror jag har fel. Här händer massor och man har helt ändrat sitt sätt att arbeta. 

I nya häftiga byggnader huserar Ericsson. Det finns plats för 2500 personer, men knappt hälften jobbar där just nu. Med andra ord finns plats för mycket innovation och många nya kreativa människor.

Även om det kändes lugnt på ytan fick vi en fartfylld resa i hur ett 140 år gammalt bolag arbetar för att förändra sig. Med tanke på att det genomsnittliga företaget på topp 500 listan i USA var 75 år gammalt på 70-talet och är under 20 år i snitt just nu, kan man ändå imponeras av att Ericsson klarar sig så bra. Frågan är vad de har i pipeline för framtiden?

Som på alla andra ställen i Silicon Valley blev vi omhändertagna på bästa sätt. Under dryga två timmar fick vi en rundtur i Ericssons värld och hur man tar sig an framtidens utmaningar. 

Vår guide var Thomas Olsson som är chef på Ericsson Experience Center. På bilden ser vi några av Ericssons fokusområden i brunt och som beskriver olika samarbeten med olika partners man har. 

5G är det som kommer att vara avgörande för Ericssons framtid. Genom 100% kvalitetssäkrad uppkoppling kan man t ex köra avancerade maskiner på distans. Här ser vi en manöverstol för en stor grävskopa som kan stå i princip var som helst i världen och styras med exakt precision i realtid. 

Något som innebär att en avancerad maskinförare kan hantera flera maskiner nästan samtidigt och sköta dem helt på distans. Effektivisering av arbetstid och kompetens blir naturligtvis resultatet. 

På samma sätt kan en skicklig läkare genomföra kvalificerade operationer på distans. Det som är avgörande är 5G teknikens extremt höga kvalitet i överföring utan avbrott. 

Bredvid grävskopan ovan såg ni en cykelhjälm. Med censorer på hjälmen kan man förutse och undvika olyckor genom att i stort sett alla fordon har en geografisk positionering och varnar för eventuell fara. 

Här ser vi Johan Rosén som testpilot samtidigt som Magnus Axelid sänder live på FB. Första gången blev Johan tyvärr påkörd, men efter att han lärt sig hur man manövrerar gick det bättre. 1 miljon cyklister omkommer årligen i världen. Med teknikens hjälp kan massor av liv räddas. En så länge kanske vi inte litar på tekniken. Men den har redan 97% säkerhet. En riktigt bra människa kommer upp i 60%. Så det handlar mycket om att acceptara nya sätt att se på tekniken än att veta om den är säker. För det är den.

Ericsson arbetar ständigt med att använda sin teknik på nya sätt. Att genom scensorer mäta mognadsgraden hos frukt under transport är ett spännande projekt. Tillsammans med Maersk har man gjort ett projekt som gör att 30% av frukten som annars skulle behövts kasseras kan klara sig utan att bli förstörd. Detta genom styrning av t ex temperatur och syretillförsel i containern. 

Allt händer blixtsnabbt. Och det ända men vet är att det aldrig kommer att gå långsammare än idag. Allt går fortare och man måste förhålla sig till det. Det finns många branscher som borde fundera på det. Framför allt tung industri kommer att försvinna helt som arbetsplatser. Vem klarar av att ställa om? Eftersom man inte kan stoppa utvecklingen handlar det om vem som bäst anpassar sig. 

Jag gillade Ericsson sätt att förändra sitt innovationsarbete. Man har ett nytt sätt att se på innovation och modellen känns helt rätt. Det var en av orsakerna att jag ändrade inställning till Ericssons framtid. Den andra är självinsikt. Man ser väldigt självkritiskt på hur man agerat tidigare och vill verkligen förändra beteendet. Jag tror man är på god väg. 

Annars kan det bli som Kodak. Man var först med digital kamera men la ner projektet för det skulle förstöra filmförsäljningen. Det slutade med konkurs istället för att bli marknadsledande på digitala kameror.

Det var några korta inspel i en oerhört intressant eftermiddag. Jag fick en känsla av att Ericsson kommer att fixa detta. De har mycket på G. 

Så till några andra iakttagelser:

Här är garaget där Hewlett & Packard skapade sitt företag. Att sitta i ett garage och utveckla verkar vara en framgångsfaktor. 

Och här har vi Mark Zuckerbergs syster nybygge. Man kan konstatera att i Palo Alto rör sig alla de entreprenörer som mer eller mindre är "Rockstars", fritt på gatan. Lite mer nedslag i världens häftigaste fabrik för innovation kommer innan veckan är slut. 

 

 

Uppsala Innovation Tour del 2

Palo Alto

Så här kommer våra bloggar från Silicon Valley att inledas. Med en bild från "Institute for the future". Passande!

Efter Marias start på bloggen från Silicon Valley var det min tur att förmedla lite om förmiddagspasset. 

Besöket skedde på Nordic Innivation Center i Palo Alto. Ett ställe där Nordiska startups kan få stöd och hjälp. 

Redan till kaffet fick vi känna på feelingen. Coupa Café är stället där Mark Zuckerberg skrev Facebooks affärsidé på baksidan av ett kvitto. Observera den praktiska engångstermosen med 15 koppar innehåll. 

Först ut var Jim Green som berättade om grunderna till fenomenet Silicon Valley. Om den grundläggande nyfikenheten, om generositeten att bjuda in till kontakter och möten, om hur man ständigt utvecklas genom nya relationer. Han pratade om fokus på att hitta kundlösningar där man ofta utnyttjar befintlig mjukvara men på nytt sätt. Innovation som ofta är något annat än rena uppfinningar. 

Innovationer som Uber där man använt befintlig teknologi men samtidigt tänkt helt nytt. Något som gjort att man egentligen dödad 160 år av traditionell taxiverksamhet på några år. I stort sett bara genom att tänka nytt. 

Sen var det Jörgen Erikssons tur. Jörgen ansvarar för Nordic Garage Venture. Intressant att få höra hur man ser på investeringar i nordiska startups. Han berättade att 47% av alla exits i världen sker i Silicon Valley. Det finns mellan 14.000 och 19.000 startups här så självklart blir ett och annat framgångsrikt. Dessutom söker sig mängder av företag från resten av världen hit för investeringar och kontakter. 

Ett av bolagen Nordic Garage Venture investerat i är norska Unisound. Här visar entreprenören Christian Hauan sin banbrytande högtalare för  konferensanläggningar och skolsalar mm. När vi fick höra både om företaget och effekterna av deras innovation insåg vi att detta kommer att bli stort. 

Sammanfattningsvis kan man säga en sak. Wow, varför har man inte varit här tidigare. Energi, nyfikenhet, samarbete, utveckling, kreativitet och otroligt spännande människor. Bloggen får skumma lite på ytan då det helt enkelt måste upplevas på plats. 

Designrookie

Stockholm I veckan har det varit Möbelmässa i Stockholm. Kul och inspirerande att se vad som händer på den gigantiska marknaden för kontor och offentliga miljöer. Det jag fastnade allra mest för var en liten utställning som kallades "Designrookie". Mer om det sen. 

När man går runt på mässan kan man se att kontor skall inte se ut som förr. Inga vita skrivbord, inga tråkiga stela stolar och helt nya sätt att hitta lugn i röriga miljöer. Allt handlar om landskap och det aktivitetesbaserade kontoret. Man jobbar i öppna miljöer och tar sin plats där det finns plats. Familjefotot får man låsa in varje kväll i sitt skåp, om man nu tycker man vill ha det på jobbet. I en modern värld så förändras allt såklart. Om man tolkar mässans utställare rätt så ligger fokus på effektivitet, flexibilitet, ljusdesign och akustik. Allt i dova färger och med helt nya typer av stolar och bord. Här tar man ut svängarna och jäklar den som vill ha ett vitt höj och sänkbart skrivbord. Helt ute!!!

Nog var det lite följa John. De flesta företag hade liknande lösningar i liknande färger. En sak kan man konstatera, det blir inte som förr. 

En tydlig trend är att man kombinerar ergonomi och fysisk aktivitet i kontoret. Vi sitter alldeles för mycket stilla och då kan en pilatusboll eller ett par romerska ringar vara en del av kontorets inredning. 

Minimalism är rätt. Den här stolen funkade utmärkt och den tar extremt lite plats. 

Stolar man sätter ihop med dragkedjor och kunde vrida och vända på kändes tilltalande. 

Fat Boy i alla ära, men skall man sitta och jobba i säcken måste den vara hyggligt stabil. Framtiden kontorsstol kanske...

Ett orange-färgat pingisbord kan både fungera som aktivitetsplats och konferensbord. 

Hur skall man ha det i förskolan då? En skolbänk med inbyggd Ipad såklart. Vem behöver kritor i framtiden?

Men nu kommer det bästa. Niondeklassare från Småland har fått designa en "kompakt möbel med smarta förvaringsutrymmen".

Projektet heter "Designrookie" och man kan inte annat än imponeras. Vilken kreatvitet och skaparanda. 

Stubbe heter denna och det finns smart förvaring i stubbens nedre del. 

Stolen Blossom har naturligtvis lagringsutrymmen inbyggt och självklart kan man ladda sin mobil eller padda i ett av stolens dolda uttag. 

Plinka kallade eleverna denna kompakta stol, bänk och förvaring. 

Här sitter sheriffen och alla nödvändiga attiraljer kan han eller hon lagra under stolsdynan. 

Det är projekt som dessa om ger väldigt mycket framtidstro. Kreativiteten är hur stor som helst och smarta lösningar kommer om man bara ger dem en kreativ miljö. Hoppas den kommande generationen får möta ett bra företagsklimat att utvecklas som företagare. Då kommer dessa idéer och andra att hjälpa oss att hitta lösningar som kommer alla till gagn. 

 

 

 

Framgång att skratta

Uppsala Idag har Relation haft ett event som går under namnet "Uppsala Kickstart". Med ambitionen att ge en rivstart åt nya året, skratta och få en massa energi, hade vi samlats på USIF arena. 

Dagens konferensier var Jacke Sjödin. Med sedvanligt rimmande lyckades Jacke recensera och även sammanfatta dagens talare och en hel del annat också. Hade det funnits världsmästerskap i rimning hade Uppsala haft en given vinnare. 

Först på scenen var Klas Hallberg. Jag hade inte hört honom tidigare så kortet var oskrivet. Men efter någon minut var det ingen tvekan. Här skulle det gå undan, man skulle ha jämt göra att hänga med och man skrattade sig genom en dryg timme. Man kan inte annat än hålla med Klas som sa - tyckte du det här var bra har du väldigt svårt att förklara varför. Så jag får nöja mig med att ta med mig en massa positiv energi. 

Efter Klas kom Helen Thyrvin som började med att visa ett citat från Dalai Lama 

Man kan inte annat än att hålla med. Det är nog en och annan som undrar vad man håller på med. Man måste verkligen tänka på vilket innehåll man fyller livet med. Efter en inledning fick vi lite fysisk aktivitet när vi testade på skrattyoga under ledning av Helen. De var nog en och annan som kände sig lite pinsam, men en sak kan man i alla fall konstatera - det är väldigt svårt att vara sur när man skrattar. Till och med när man skrattar på "befallning". 

Efter kafferasten och lite nätverkande var det dags för nästa energikick. Christina Stielli tog plats på scenen. Christina bjöd också på massor av skratt ihopvävt med mycket tänkvärt och kloka saker att ta till sig. Några oneliners: 
"Glädje är en förmåga, inte en egenskap". Dvs man är inte född sur, så har man bara viljan kan man träna upp den. 
"Kan du inte lösa problemet - har du inget problem, kan du lösa problemet - gör det då!"
"Är du en sån som lyser upp rummet när du kommer eller när du går"

Vi behöver ha kul och skratta. Det finns bevisat att den som skrattar är framgångsrikare, mår bättre och lever längre. Rätt skönt att veta när man möter en gnällspik...

 

Distinget på slottet

Uppsala Under tisdagen har det årliga Distinget genomförts i Uppsala. Arrangemanget firade 50 år och detta gjorde att Uppsala Slott var arenan för dagens och kvällens övningar. Efter att Göran Brocknäs och Jennie Claesson hälsat välkomna var det Andreas Hatzigeorgiou från Stockholms Handelskammare som äntrade scenen. Hans budskap var kanske inte så upplyftande då det handlade om de "sju hoten 2017" som han kallade det. Trump, Brexit, Söndrat EU, Murar, ingen Merkel, IS och striden mellan stad och landsort hade han identifierat. Man hade nog kunnat klämma in Putin också utan att någon protesterat. Syftet var dock inte att lägga en våt filt över dagen, utan att se möjligheter i den verklighet vi lever i.  

Lite gladare tongångar blev det när Magnus Åkerman pratade om Storstadsregionens möjligheter och framför allt behovet av kommunikationen mellan Uppsala och Stockholm. Det växer så det knakar, men kommunikationen hänger inte med. Men vår region har väldigt stora möjligheter. Intressant att pendlandet från Stockholm till Uppsala växer väldigt snabbt. Man åker inte bara från Uppsala till Stockholm för att jobba längre. Kul att se att Uppsala ökar sin attraktionskraft, men knappast överraskande. 

 

Kommunikationen var något som Magnus Hasselteg också tog upp i sitt anförande. Han belyste det bland annat med att det var 100 år sedan det blev tvåspårigt mellan Uppsala och Stockholm. Nog är det dags att prioritera fyrspår. 

Patrik Palm, entreprenör bakom Hansoft, uppmärksammade vikten att Uppsala har nära till det mesta och vårt suveräna läge nära Arlanda. Han tyckte även att det skulle byggas en Hyperloop mellan Uppsala och Stockholm. Då skulle resan ta 6 minuter. Bättre än dyra spårvägsprojekt i Uppsala, eller?

Sara Hjortmar som är engagerad i Entrepreneurs Academy berättade att hennes studiekompisar inte lockas av Uppsala utan dras till Stockholm. En orsak trodde hon var att Uppsala-företagen är dåliga på att visa upp sig. Det finns häftiga företag i Uppsala, men många tycker de är dåliga på att marknadsföra sig mot studenterna. 

För ett år sedan på Distinget träffades Kristofer Klerfalk och Jason Dainter. Därför finns nu co-working arean Base10. Ett otroligt viktigt initiativ för att skapa arenor för Uppsala start-ups framför allt inom tech.
Tre nya Unicorn var målet (typ Klarna och Skype). Visst är det möjligt...

En stor del av tiden var vikt till workshops. I ett 20-tal grupper skulle vi brainstorma om hur Uppsala skulle kunna utvecklas inom olika områden. Så här såg vårt upplägg ut. Nu var det inte så lätt att få de grupperna att samsas om ett enda förslag per område. Alla grupper ville nog lyfta fram sitt eget förslag och det konkreta var svårt att hitta. Oavsett gillade jag (så klart) vår grupps förslag - "Uppsala - City of Innovation". Visst skulle det väl vara något att samlas runt?

Hur som helst ledde grupparbetena till fem förslag som överlämnades till fem ansvariga för genomförandet. Kan det bli verkstad eller stannar det vid en god idé? 

Kvällen avslutades med en 50-årsmiddag i Vasa-salen med Cajsa från Cajsas Kök som ansvarig för maten. Inte helt oväntat smakade det utsökt och vi bjöds på en spännande meny med inspiration från Peru. Bättre avslutning på en dag med nätverkande och idéer för Uppsalas framtid kan man inte tänka. 

 

Att vara kompanjon

Bangkok I helgen har vi haft styrelsemöte i Ash Asia i Bangkok. På flygplatsen på vägen hem satt jag och funderade på det där med att ha en kompanjon. I Ash Asia är det fyra kompanjoner. I Gallerix var vi tre. I de flesta av mina engagemang har jag en eller flera kompanjoner. Här kommer mina reflektioner:

Jag tycker att kompanjonskap är ett väldigt bra sätt att driva företag. Ensam är sällan stark och med hjälp och inspiration från människor som ser saker från olika synvinklar, blir ofta resultatet bättre. Med olika egenskaper kompletterar man varandra - ett plus ett kan bli både fyra och fem.

Första gången jag startade företag med en kompanjon var som 25-åring. Jag tyckte det var helt underbart att både få bli företagare och ha en kompanjon att dela både framgångar och bekymmer med. 

Johan som startade Gallerix blev min första kompanjon och jag fick bli egen företagare. Troligen är Johan en av de jag lärt mig mest av som kompanjon och grunden till mitt entreprenörskap. Vi hade stora utmaningar men lyckades också, med gemensamma krafter, lösa det mesta. Att vi gick skilda vägar efter fem år var helt naturligt då vi hade olika mål. Jag ser en styrka i att både kunna bli kompanjon och sen gå skilda vägar som goda vänner. Genom åren har jag funderat mycket på vad som bygger ett bra kompanjonskap. Jag tror det finns några grundläggande saker.

  • Värderingar. Även om man har helt olika egenskaper måste man ha en gemensam värdegrund. Då kommer sakfrågorna att lösa sig eftersom man landar i det viktigaste – värderingarna.
  • Förväntningarna – När man har en idé är det lätt att bara se möjligheter. Men vardagen kommer och det är lätt att få olika prioriteringar. Innan man blir kompanjoner är det grymt viktigt att berätta vad man har för förväntningar på varandra. Hur mycket skall vi jobba, vad förväntar vi oss av varandra och hur hanterar vi situationer när privatlivet inkräktar på vårt kompanjonskap. Har vi samma behov att ekonomiskt utfall och har vi samma möjligheter att stoppa in mer kapital om det behövs. Det finns många viktiga frågor att prata om innan man blir kompanjoner.
  • Gemensamma mål – Om en part tycker det viktigaste är att bli så rik som möjligt och den andra brinner för byggandet, kommer det nog inte att fungera. De allra flesta företagare har en idé om att förbättra och förändra. Pengar är bara ett medel inte ett mål. Att ha en gemensam målbild av företagets mål är väldigt viktigt.
  • Aktieägaravtal – Det låter krångligt och jobbigt. Men väldigt viktigt. Vad händer om man blir osams. Eller om någon blir sjuk eller t o m går bort. Är regelverket tydligt är risken att bli osams mindre och om ändå olyckan är framme, vet man vad som gäller. Inte komplicerat egentligen och behöver inte vara dyrt.
  • Ha kul. Glöm inte bort att livet är för kort för att driva företag utan att ha kul. Att driva bolag är definitivt ingen dans på rosor, men man måste jobba med det lustfyllda. Myndigheter, konkurrenter och andra faktorer kommer att göra livet surt mellan varven. Men låt det inte ta över. Här är det en stor fördel att ha en kompanjon. Man hjälps åt när det är jobbigt och har någon att dela segrarna med.
  • Ta råd. Jag tror de allra flesta företagare som har eller haft kompanjoner är villiga att berätta om sina erfarenheter. Fråga runt, lyssna och skapa din egen uppfattning. Ingen har 100% rätt, men de kan hjälpa dig i din väg att ta beslut.
  • Om du inte vet vad prestige är – googla på det. Prestige är bland det mest korkade man kan ägna sig år. Se till att det aldrig blir en del av din och din kompanjons företagskultur. Det äter verkligen energi.

När vi byggde Gallerix var vi tre kompanjoner. I 25 år levde jag, min bror Peter och tredje delägaren Anders med att dagligen lösa problem och jobba med att utveckla kedjan. Företaget var som en andra familj. Vi tyckte olika ibland men vi hade samma värderingar och jobbade mot samma mål. Därför fungerade det väldigt bra. Därefter har jag haft ett 30-tal kompanjoner. De flesta har jag som kompanjoner fortfarande, men i vissa fall har vi gått skilda vägar. Något som är helt naturligt när viljan eller omständigheter förändras. Jag tror jag har goda relationer med alla även idag, även om vi inte lyckades driva företag ihop.

Att bygga företag med en eller flera kompanjoner är den bästa vägen tycker jag. Men gör din hemläxa först, så kommer både du och din kompanjon att ha både mer kul och bli framgångsrikare.

 

 

Geografi frukost

Uppsala Det är inte helt ovanligt med aktiviteter redan till frukost. Idag fanns det minst två att välja på. Dels Vakna Uppsalas frukostmöte, dels IT-konsultbolaget EGBS frukostseminarium tillsammans med programvaruleverantören Qlik. Jag valde IT denna torsdagsmorgon. Vad kan då detta ha för intresse för gemene man? 

Grunden är egentligen hur jag som entreprenör skall kunna hitta korrekta beslutsunderlag för att ta rätt beslut i min dagliga business. Redan på den tiden jag drev Gallerix använde vi analysverktyget Qlikview som var ett fantastiskt verktyg för att analysera försäljningen i kedjans butiker, ända ned på artikelnivå i realtid. Mycket har hänt sedan dess och idag lockade rubriken Qlik Geoanalytics. Vad kan det innebära. 

Jag skall inte gå in på de tekniska delarna, det är helt utanför mitt kompetensområde. Däremot kan jag se vilka enorma möjligheter detta har i beslutsfattandet. I sak är ju geobaserade system inte någon nyhet, men det som gav mig en aha-känsla var hur man på ett enkelt sätt kan analysera enorma mängder av svåranvända data och få dem till användbar information, genom att ge dem en geografisk koppling. Allt från hur man cyklar i Göteborg till hur man placerar butiker på Roms flygplats eller var i Stockholm cykelbutikskedjan Sportson skall placera sin nya butiker, för att inte ta kunder från sina redan befintliga. 

Det klart att vi redan gör en del av detta, men just att kombinera dessa två system uppfattar jag ger en helt annan användarmöjlighet för företag, även för den lilla företagaren eller myndigheten.

Baksidan då? Vill vi inte vara alltför noggrant kontrollerade - stäng av mobilen och betala cash. För det är genom mobilen och när vi betalar med kort mycket av kunskapen om oss lagras. 

Seminariet hölls av Jonas Carlsson till vänster och Greger Blomster.  

 

Framtidens kontor

Uppsala På onsdagskvällen var det en stor invigning i Uppsala då Kinnarps nya utställning visades upp för ca 300 besökare. Något alldeles extraordnärt utlovades och man blev inte besviken. Här har man tagit ut svängarna ordentligt. Häftiga färger, nya material och design som verkligen inspirerar. 

Framtidens kontor kommer defintivt inte att se ut som de flesta kontor gör idag. Nya sätt att arbeta, nya krav på teknik och naturligtvis skall miljön vara inspirerande och ergonomisk. Med all sonnolikhet kommer ytorna att bli mindre men mer anpassade till behoven. Naturligtvis kommer den digitala världen att ta en allt större plats. Naturligtvis är det hopplöst att förmedla intrycken på bild, men tills ni kan åka och titta med egna ögon kommer i alla fall lite smakprov. 

Kvällens värd och tillika den storsatsande entreprenören och VD:n för Kinnarps Uppsala, Mikael Thulin. Här poserande framför den gröna väggen. 

Så här kan en välkomnande reception se ut.

"Kaffehörnan" har fått en helt annan stil än den man är van vid. Kanske inte möjlig att passa in på alla kontor, men inspirerad blev man. 

I "kaffehörnan" finns naturligtvis sköna loungemöbler att sjunka ner i. 

Ett antal mindre rum med härlig design kunde man flanera bland. 

Så här snyggt kan ett kontor se ut om man ser världen i svart/vitt.

Och så här om man föredrar lite gröna och mustiga färger. 

Ett konferensrum i rött med väldigt speciella tapeter. Varför inte med en rosa elefant på väggen.

Vill man inte ha tapeter kan man ha växter på väggarna i konferensrummet. Något som ger känsla av uterum. 

Så här snyggt kan det bli med en hel vägg fylld med växter. Borde bli ett syrerikt rum där kreativiteten kan flöda. 

Ett exempel på arbetsplats.

Här har vi ett annat exempel.

När man jobbar i öppna miljöer är det viktigt att det finns "tysta rum". Så här kan ett sånt se ut. 

Visst är det effektfullt med en härlig brasa. Fast egentligen är det något helt annat - belyst vattenånga. Mycket effektfullt.

 

Innan det var slut för kvällen var det läge för ett toalettbesök. Inte ens toaletten har undgått en rejäl uppgradering. Nu är det bara gå hem och fundera på hur man skall bygga om sitt eget kontor. 

 

 

 

Design och trender från Paris

Paris Under några dagar har det varit en av världens mest intressanta mässor för design och trender. Maison&Objet i Paris.

Här får man ett unikt utbud av design från hela världen. Mässområdet är enormt och man kan gå i de lika hallarna och insupa intryck och känna puls i överflöd. Att besöka mässan borde nästan vara ett måste för alla som arbetar med konsumentprodukter och design. Om man inte är här för att göra inköp eller sälja något, finns det massor att inspireras av och omvandla till sin egen verksamhet. Om man dessutom kompletterar med att besöka butiker i centrala Paris har man gjort en riktigt bra omvärldsanalys. Något man garanterat har nytta av oavsett vad man sysslar med. 

Några korta reflektioner som jag noterat. Färgerna är helt klart dova, naturnära och svaga pasteller. Väldigt mycket intryck från naturen överlag. Många naturmaterial används i alla möjliga sammanhang. Exotiska intryck tar stor plats och framför allt Afrika inspirerar stort. Djur är en annan väldigt tydlig trend. Väldigt mycket kopplar tillbaka till djurriket. Men även växter och vanligast från växtriket var nog kaktusen, som finns i många variationer. 

Mässor som dessa brukar dessutom vara konjunkturmätare. Det kändes som ovanligt mycket besökare detta år, något som bekräftades när jag besökta Uppsalaföretaget Himla, som uppfattade att intresset var större än vanligt. Kul dessutom att träffa gänget från Himla och höra om deras framgångsrika exportarbete.

Här kommer ett litet inslag med bilder från mässan av en fotoamatör bakom sin Iphone. Kanske inte bästa bildkvalitet, men något kanske det kan ge. 

Jag kör lite tema och börjar med djur: 

En stol som en stjärtfena på en stor fisk kunde man se.

I samma monter kunde man se väggdekorationer i samma stil. 

Att hänga avbildningar av rovfiskar från taket tyckte någon man skulle göra. 

Samma företag hade en väggdekoration av en hammarhaj. 

Djurhudar var något som fanns på fler ställen. Inta bara från kor utan även från t ex zebror. 

Vackra väggdekorationer som denna var också vanliga. 

Eller varför inte en krokodil gjord av gammalt skrot och kedjor. 

Stor uppmärksamhet fick denna stol där man bokstavligen får vältra sig i flamingos...

...eller varför inte i svanar. Gillar man inte fåglar fanns det gått om andra alternativ inklusive gnagare. 

Meningen kanske inte var att dessa muslampor skulle placeras i sängen, men så här effektfullt hade man exponerat. Sen kan man ju undra vem som vill ha lampor med vita möss?

En favorit var den här schyssta älgen. Men frågan är om inte färgen gör livet extra farligt under älgjakten. 

Prydnadsfiskar i porslin exponerades på ett ställe. Känns som en smal nisch. 

Även som förstärkning av andra teman fanns det bilder med djur som denna läckra lejontavla. 

Om man vill känna naturen över middagsbordet kan man satsa på en lampa med hjorthorn. 

Och gillar man porslinshundar med solglasögon kan man satsa på en sån här uppsättning.

Det var ett litet axplock från djurtemat. Nu tar vi en titt på ett annat gigantiskt område. Belysning: 

Stora lampor är något som verkar vara på gång. Ofta som rena konstverk.

En golvlampa utöver det vanliga. 

Den här väggen gillade vi speciellt mycket. Fantastiskt effektfullt.

En lampfot som onekligen tar plats. 

För att inte tala om dessa häftiga "planeter". 

Slutligen visar man hur det går att kombinera en tavla med häftig belysning och få en dubbel effekt. 

Lite extra stolthet över Uppsalas entreprenörskap känner man när man besöker Himlas monter. När vi dessutom får höra att det har varit full fart på affärerna under de inledande dagarna känns det extra kul. 

Bland de snygga tygerna poserar Himlas sales support manager Hanna Båker Bäckman. 

Snyggt bäddat var det också. Men trots att man hade trötta ben efter en hel dag på mässan fick man inte lova att lägga sig. 

Snygga kreationer som vi säkert kommer att se både i Uppsala och runt om i världen. Snyggt och imponerande Himla!

Efter djur, lampor och Himla går vi över på lite blandad kompott: 

Direkt vid entrén till hall 1 möttes vi av gigantiska växter i olika färger från företaget Pols Potten. 

Den här soffan har lite lustiga proportioner...

...men kanske skönare än denna. 

Att göra en grill av gamla oljefat är väl inte nytt, men att designa dem gör det hela roligare. 

Eller varför inte designa gamla cateringvagnar från flyget. Känns onekligen som ett måste i varje hem. 

En vanlig hundkorg duger naturligtvis inte. Här hittar vi hundkorgarnas Rolls Royce. 

Kaktusar nämnde jag tidigare. Här är några exempel. 

Och här har vi ett helt gäng med kaktusar för den som vill få det lite taggigare därhemma. 

Om man ledsnat på sin gamla postlåda fanns det idéer om hur man skulle kunna tänka nytt. 

Varför inte byta ut dom gamla köksstolarna mot något klatschigt i plexi. 

Lite mer tveksam var jag till de som sålde enfärgade hela set med trädgårdsslangar, utedusch mm. Vitt, ceris, grönt och rosa. Hmm...

Dom här stolarna var i alla fall lite coola. 

Medans dessa kändes lite hårda att sitta på.

Ett helt rum med allt i mjukplast. Väldigt effektfullt, men frågan om hur det är rent praktiskt. 

För den som vill inreda barnrummet lite extra uppseendeväckande, kan köpa sig en bäddbar gammal folkabuss. 

Om inte det duger fanns alternativet bäddbar dubbeldäckare. Luftballong och rymdraket fanns i samma tema. Vilken barnkammare kan klara sig utan det?

Kuddar är helt klart något som bara ökar och ökar. Här var det fullt ös på väggarna medan säljaren verkar fördjupad i något mer filosofiskt. 

Min gamla bransch från Gallerix-tiden lever fortfarande även om den krympit rejält. Just nu är det mycket fotografier och det mesta trycks på plexglas. Riktigt effektfullt. 

Kuddar med dödskallar och självlysande ögon. Vem kan klara sig utan en sådan. Garanterade mardrömmar. 

Ett dansk företag erbjöd hörlurar och annan elektronik i jordnära färger. Modet går igenom i allt. 

Ett företag satsade fullt ut på läder. Tänk en Vespa i läder med alla tillbehör i samma stil. 

En gigantisk jordglob skulle väl vara schysst att ha hemma. 

Slutligen för båtälskaren. Det klart man skall ha ett litet barbord för enklare måltider eller ett glas bubbel i klassisk båtstil. 

Därmed avslutar jag mitt lilla potpurri från Paris. 

 

 

 

 

 

 

 

Att ha kul!

Uppsala Om man skall vara krass så känns det som pessimisten, depparen och den argsinta är livsstilar och egenskaper som dominerar. Varför har det blivit så? Varför handlar så mycket av kommunikationen på nätet och förvisso även i medier generellt om negativa saker och problem? Varför klagar man på allt från vädret till vem som vann Jerringpriset? Hur orkar man gnälla på att ”fel låt vann” eller deppa för att någon kändis gjort slut med någon annan.
När de negativa tar över, då kan man vara rätt säker på att man varken mår bra eller är särskilt trevlig att umgås med.

Vi skrattar för lite. Vi kränks för lätt. Vi letar brister och fel i alldeles för stor omfattning. Ofta är det rena skitsaker. Vi tar oss själva på för stort allvar. För att inte tala om hur mycket tid vi lägger på att hitta fel och brister hos alla runt omkring oss. Vi behöver mer kul. Mycket, mycket mer kul!

Jag tycker man skall försöka förhålla sig positiv till så mycket som möjligt. Inte för att det alltid är perfekt, men det blir otroligt mycket roligare att leva. Förhoppningsvis smittar det dessutom av sig på omgivningen. Skratt smittar och är med all sannolikhet helt ofarligt. Dessutom är det gratis och skattefritt (i alla fall ännu).

Tänk dessutom vad härligt det är att få bjuda på sig själv. Att våga göra bort sig och att andra får skratta åt det. Med humor och att inte ta sig själv på så otroligt stort allvar, tror jag de flesta skulle må bättre.
Gör testet att le med hela munnen och va sur samtidigt. Skitsvårt! Att det sen ser lite kul ut om du går och ler på stan får väl folk stå ut med det. 

Dessutom måste man ta sig tid att göra kul saker. Gärna tillsammans med andra och verkligen ge det tid. Ibland måste man till och med planera det så det verkligen blir av. Kul kommer inte alltid av sig självt. 

Kul kräver en insats och det har med inställning att göra. Precis som i de allra flesta fall har du ett val. Väljer du att försöka se så mycket som möjligt från den positiva sidan, så blir det garanterat roligare att leva. Dessutom ger kul en massa energi. Då är man inne i en positiv spiral. Och det borde väl de flesta vilja? 

Jag är dessutom helt övertygad om att man blir framgångsrikare i det mesta om man är glad och visar att man vill ha kul. De flesta vill väl ha en kul respektive, göra affärer med någon som får dig att må bra, resa och umgås med folk som får dig att skratta. Kul funkar både som något som förstärker ditt personliga varumärke och som grunden i en affärsidé. Men som i de allra flesta fall krävs det en insats och då börjar det alltid med dig själv.

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.