Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Design och trender från Paris

Paris Under några dagar har det varit en av världens mest intressanta mässor för design och trender. Maison&Objet i Paris.

Här får man ett unikt utbud av design från hela världen. Mässområdet är enormt och man kan gå i de lika hallarna och insupa intryck och känna puls i överflöd. Att besöka mässan borde nästan vara ett måste för alla som arbetar med konsumentprodukter och design. Om man inte är här för att göra inköp eller sälja något, finns det massor att inspireras av och omvandla till sin egen verksamhet. Om man dessutom kompletterar med att besöka butiker i centrala Paris har man gjort en riktigt bra omvärldsanalys. Något man garanterat har nytta av oavsett vad man sysslar med. 

Några korta reflektioner som jag noterat. Färgerna är helt klart dova, naturnära och svaga pasteller. Väldigt mycket intryck från naturen överlag. Många naturmaterial används i alla möjliga sammanhang. Exotiska intryck tar stor plats och framför allt Afrika inspirerar stort. Djur är en annan väldigt tydlig trend. Väldigt mycket kopplar tillbaka till djurriket. Men även växter och vanligast från växtriket var nog kaktusen, som finns i många variationer. 

Mässor som dessa brukar dessutom vara konjunkturmätare. Det kändes som ovanligt mycket besökare detta år, något som bekräftades när jag besökta Uppsalaföretaget Himla, som uppfattade att intresset var större än vanligt. Kul dessutom att träffa gänget från Himla och höra om deras framgångsrika exportarbete.

Här kommer ett litet inslag med bilder från mässan av en fotoamatör bakom sin Iphone. Kanske inte bästa bildkvalitet, men något kanske det kan ge. 

Jag kör lite tema och börjar med djur: 

En stol som en stjärtfena på en stor fisk kunde man se.

I samma monter kunde man se väggdekorationer i samma stil. 

Att hänga avbildningar av rovfiskar från taket tyckte någon man skulle göra. 

Samma företag hade en väggdekoration av en hammarhaj. 

Djurhudar var något som fanns på fler ställen. Inta bara från kor utan även från t ex zebror. 

Vackra väggdekorationer som denna var också vanliga. 

Eller varför inte en krokodil gjord av gammalt skrot och kedjor. 

Stor uppmärksamhet fick denna stol där man bokstavligen får vältra sig i flamingos...

...eller varför inte i svanar. Gillar man inte fåglar fanns det gått om andra alternativ inklusive gnagare. 

Meningen kanske inte var att dessa muslampor skulle placeras i sängen, men så här effektfullt hade man exponerat. Sen kan man ju undra vem som vill ha lampor med vita möss?

En favorit var den här schyssta älgen. Men frågan är om inte färgen gör livet extra farligt under älgjakten. 

Prydnadsfiskar i porslin exponerades på ett ställe. Känns som en smal nisch. 

Även som förstärkning av andra teman fanns det bilder med djur som denna läckra lejontavla. 

Om man vill känna naturen över middagsbordet kan man satsa på en lampa med hjorthorn. 

Och gillar man porslinshundar med solglasögon kan man satsa på en sån här uppsättning.

Det var ett litet axplock från djurtemat. Nu tar vi en titt på ett annat gigantiskt område. Belysning: 

Stora lampor är något som verkar vara på gång. Ofta som rena konstverk.

En golvlampa utöver det vanliga. 

Den här väggen gillade vi speciellt mycket. Fantastiskt effektfullt.

En lampfot som onekligen tar plats. 

För att inte tala om dessa häftiga "planeter". 

Slutligen visar man hur det går att kombinera en tavla med häftig belysning och få en dubbel effekt. 

Lite extra stolthet över Uppsalas entreprenörskap känner man när man besöker Himlas monter. När vi dessutom får höra att det har varit full fart på affärerna under de inledande dagarna känns det extra kul. 

Bland de snygga tygerna poserar Himlas sales support manager Hanna Båker Bäckman. 

Snyggt bäddat var det också. Men trots att man hade trötta ben efter en hel dag på mässan fick man inte lova att lägga sig. 

Snygga kreationer som vi säkert kommer att se både i Uppsala och runt om i världen. Snyggt och imponerande Himla!

Efter djur, lampor och Himla går vi över på lite blandad kompott: 

Direkt vid entrén till hall 1 möttes vi av gigantiska växter i olika färger från företaget Pols Potten. 

Den här soffan har lite lustiga proportioner...

...men kanske skönare än denna. 

Att göra en grill av gamla oljefat är väl inte nytt, men att designa dem gör det hela roligare. 

Eller varför inte designa gamla cateringvagnar från flyget. Känns onekligen som ett måste i varje hem. 

En vanlig hundkorg duger naturligtvis inte. Här hittar vi hundkorgarnas Rolls Royce. 

Kaktusar nämnde jag tidigare. Här är några exempel. 

Och här har vi ett helt gäng med kaktusar för den som vill få det lite taggigare därhemma. 

Om man ledsnat på sin gamla postlåda fanns det idéer om hur man skulle kunna tänka nytt. 

Varför inte byta ut dom gamla köksstolarna mot något klatschigt i plexi. 

Lite mer tveksam var jag till de som sålde enfärgade hela set med trädgårdsslangar, utedusch mm. Vitt, ceris, grönt och rosa. Hmm...

Dom här stolarna var i alla fall lite coola. 

Medans dessa kändes lite hårda att sitta på.

Ett helt rum med allt i mjukplast. Väldigt effektfullt, men frågan om hur det är rent praktiskt. 

För den som vill inreda barnrummet lite extra uppseendeväckande, kan köpa sig en bäddbar gammal folkabuss. 

Om inte det duger fanns alternativet bäddbar dubbeldäckare. Luftballong och rymdraket fanns i samma tema. Vilken barnkammare kan klara sig utan det?

Kuddar är helt klart något som bara ökar och ökar. Här var det fullt ös på väggarna medan säljaren verkar fördjupad i något mer filosofiskt. 

Min gamla bransch från Gallerix-tiden lever fortfarande även om den krympit rejält. Just nu är det mycket fotografier och det mesta trycks på plexglas. Riktigt effektfullt. 

Kuddar med dödskallar och självlysande ögon. Vem kan klara sig utan en sådan. Garanterade mardrömmar. 

Ett dansk företag erbjöd hörlurar och annan elektronik i jordnära färger. Modet går igenom i allt. 

Ett företag satsade fullt ut på läder. Tänk en Vespa i läder med alla tillbehör i samma stil. 

En gigantisk jordglob skulle väl vara schysst att ha hemma. 

Slutligen för båtälskaren. Det klart man skall ha ett litet barbord för enklare måltider eller ett glas bubbel i klassisk båtstil. 

Därmed avslutar jag mitt lilla potpurri från Paris. 

 

 

 

 

 

 

 

Att ha kul!

Uppsala Om man skall vara krass så känns det som pessimisten, depparen och den argsinta är livsstilar och egenskaper som dominerar. Varför har det blivit så? Varför handlar så mycket av kommunikationen på nätet och förvisso även i medier generellt om negativa saker och problem? Varför klagar man på allt från vädret till vem som vann Jerringpriset? Hur orkar man gnälla på att ”fel låt vann” eller deppa för att någon kändis gjort slut med någon annan.
När de negativa tar över, då kan man vara rätt säker på att man varken mår bra eller är särskilt trevlig att umgås med.

Vi skrattar för lite. Vi kränks för lätt. Vi letar brister och fel i alldeles för stor omfattning. Ofta är det rena skitsaker. Vi tar oss själva på för stort allvar. För att inte tala om hur mycket tid vi lägger på att hitta fel och brister hos alla runt omkring oss. Vi behöver mer kul. Mycket, mycket mer kul!

Jag tycker man skall försöka förhålla sig positiv till så mycket som möjligt. Inte för att det alltid är perfekt, men det blir otroligt mycket roligare att leva. Förhoppningsvis smittar det dessutom av sig på omgivningen. Skratt smittar och är med all sannolikhet helt ofarligt. Dessutom är det gratis och skattefritt (i alla fall ännu).

Tänk dessutom vad härligt det är att få bjuda på sig själv. Att våga göra bort sig och att andra får skratta åt det. Med humor och att inte ta sig själv på så otroligt stort allvar, tror jag de flesta skulle må bättre.
Gör testet att le med hela munnen och va sur samtidigt. Skitsvårt! Att det sen ser lite kul ut om du går och ler på stan får väl folk stå ut med det. 

Dessutom måste man ta sig tid att göra kul saker. Gärna tillsammans med andra och verkligen ge det tid. Ibland måste man till och med planera det så det verkligen blir av. Kul kommer inte alltid av sig självt. 

Kul kräver en insats och det har med inställning att göra. Precis som i de allra flesta fall har du ett val. Väljer du att försöka se så mycket som möjligt från den positiva sidan, så blir det garanterat roligare att leva. Dessutom ger kul en massa energi. Då är man inne i en positiv spiral. Och det borde väl de flesta vilja? 

Jag är dessutom helt övertygad om att man blir framgångsrikare i det mesta om man är glad och visar att man vill ha kul. De flesta vill väl ha en kul respektive, göra affärer med någon som får dig att må bra, resa och umgås med folk som får dig att skratta. Kul funkar både som något som förstärker ditt personliga varumärke och som grunden i en affärsidé. Men som i de allra flesta fall krävs det en insats och då börjar det alltid med dig själv.

Bloggåret 2017

Uppsala Efter ett litet uppehåll i bloggande är det dags att ta nya tag. Ett välbehövligt avbrott med lite tid för laddning av batterierna och få ny inspiration. Det har ju redan gått en halv månad av 2017, så det är dags att få upp farten.

Jag har funderat en del på vad årets bloggande kan innehålla. Säkerligen en hel del som jag inte kan förutse, såklart. Men vissa områden vet jag kommer att ligga i fokus, precis som tidigare. 

Företagsklimatet är ett av de områden jag vet kommer att återkomma med täta mellanrum. Dels med fokus på att ett positivt företagsklimat är nödvändigt för att vi skall kunna ha en bygga välfärd och fortsätta skapa jobb. Dels som en reaktion på återkommande företagsfientliga regeringsförslag. Allt med ambitionen att beskriva det utifrån företagarens perspektiv.

När det gäller det lokala företagsklimatet skall det bli spännande att se, vad det så kallade Näringslivsprotokollet kommer att innebära. Blir det verkstad eller en byråkratisk pappersprodukt. En ny näringslivsdirektör får möjlighet att visa färgen direkt.

Sen kommer ju en ny mätning av kommunernas ranking i höst. Har vi lyckats vända utvecklingen i Uppsala? Vi får se.

På riksnivå kommer naturligtvis de föreslagna skattehöjningarna för småföretagare genom kraftigt försämrade villkor för de minsta företagen, att ligga i fokus liksom den vinklade debatten om vinster i välfärden.

På den ideella sidan blir det säkert något från Uppsala Stadsmissions verksamheter och självklart från Ung Företagsamhet. UF-mässan i Fyrishov i mars är ju en höjdpunkt för alla som vill uppleva Uppsalas plantskola för företagsamhet.

Men Entreprenörskap i allmänhet blir nog de mest frekventa inslagen. Rapporter från nätverksträffar såsom Relations evenemang, Vakna Uppsala eller Företagargalan för att nämna några. Sen dyker det alltid upp saker med kort varsel där man kan se en entreprenöriell vinkling.

Även om jag försöker undvika att skriva så mycket om privata engagemang kanske det kan bli några rader där också. Hur kommer sonen Kaspers lansering av sitt varumärke på den kinesiska marknaden att fungera och kommer lillebror Adam att hänga på till Kina i höst och starta sin egen verksamhet? Vi får se hur den entreprenöriella återväxten utvecklas i familjen. 

Att rapportera från de styrelser jag är delaktig i skulle nog vara både intressant och givande. Men här faller det mesta under sekretess och det kan max bli någon övergripande rapport.
Förhoppningsvis kan det komma lite från Bangkok-företaget Ash Asias verksamhet, som nu fortsätter att växa i Thailand, Singapore och Malaysia. 

Lite reflektioner känns också angeläget. Förra bloggen ”What can I do for you” var en sån. Här finns gott om ämnen att reflektera bara inspirationen kommer. 

Målet är att försöka ha en positiv ton i bloggen, men när det gäller företagsklimatet har det varit svårt att hitta ljusglimtar. Men vi får väl hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och att det finns kloka förslag att skriva om, även när det gäller förutsättningarna för entreprenörer. Då blir det ryggdunkar oavsett politisk färg.

Som sagt, tillbaka i verkligheten. Det kommer att hända massor av intressant redan kommande veckor. Nu blir det till att återanpassa sig till svensk tid och framför allt svenskt väder.

What can I do for you!

Nai Harn, Phuket Det mest självklara i världen borde vara att göra något gott för någon annan. Att hela tiden ställa frågan - ”What can I do for you”? Ett beteende som känns som en stor bristvara i dagens samhälle, men visst borde det gå att förändra...

Känslan av att göra någon annan glad är väl rätt bra, eller hur? Att hjälpa någon som fått problem brukar väl ge en rätt bra känsla efteråt. Att osjälviskt erbjuda något utan att förvänta sig något tillbaka. Det är väl då man verkligen får en äkta belöning för själen. 

Men det behöver inte vara stora saker. Kanske allra viktigaste att göra det i det lilla. Allt från att hålla upp dörren för någon, hjälpa någon över gatan eller bara säga något positivt när man möts. Det finns 1000-tals möjligheter att göra något för någon annan - varje dag. Att ständigt göra sitt bästa för att vara god helt enkelt. 

Oavsett om man är företagare, politiker, arbetare, tjänsteman eller bara i sin roll familjemedlem eller vän, borde den självklara frågan vara – What can I do for you? 

För visst borde det vara en självklarhet om man besöker en myndighet, träffar en förtroendevald,  besöker ett företag eller är hemma vid köksbordet - att ställa eller få frågan ”vad kan jag göra för dig?”. Alla borde inse att den viktigaste uppgiften, både i jobbet och i övriga livet, är att göra något bra för någon annan. För det är först då man kan få det bra själv. Det måste egentligen alltid handla om att ge istället för att ta.

Det finns många tankar inför 2017. Att jag skall föregå med gott exempel är en sak jag ska jobba på. Det innebär att frågan om ”vad jag kan göra för dig” skall vara prioriterad. Kanske inte alltid lätt, men har man ambitionen brukar det fungera. Det häftiga med detta, är nog att man själv kommer att må mycket bättre. För visst är det otroligt mycket mer stimulerande att GE än att TA.

 

Företagsamma förebilder!

Uppsala Idag var det högtidlig prisutelning av Uppsala läns mest företagsamma person i samband med årets sista "Vakna Uppsala" på UKK. För någon månad sedan deltog jag i en jury där vi bland många nominerade utsåg fem finalister. Sen har allmänheten haft möjlighet att rösta på finalisterna och idag var det alltså dags att kora vinnaren. 

Innan vi fick veta vem som hade fått flest röster, intervjuades finalisterna på scenen av Veronica Westerling från Vakna Uppsala. 

Här får Nils Engvall på Wasabi Webb några frågor om företagande i "heta stolen". Han och övriga finalister fick berätta om hur det är att anställa och ha medarbetare, vad som skulle underlätta för att få fler företagare och vad är det som driver dem. De fick berätta om hinder och möjligheter samt vikten av att ha förebilder.

Finalisterna är från vänster Ulrika Hammarström Lüllmaa - Scandinavian CRO, Nils Engvall - Wasabi Webb, Dylan Frantz - Dylans Grill, Theresa Östman - Fjärdhundra Rör och med ryggen mot kameran, Viviane Obaid - Blomsterhallen. 

Men Viviane fick stor anledning att vända sig om, när hon fick höra att hon fått allra flest röster av allmänheten och korades till Uppsala Läns mest företagsamma person. Kul att se det engagemang och den action hon visade på scenen. Hon berättade bland annat om att hon föreläst för arabiska kvinnor och inspirerat dem att våga bli företagare. Tala om en viktig förebild som visar att det går. 

Just att visa företagsamhet är oerhört viktigt. Det är ju när någon person visar företagsamhet något händer. Det behöver naturligtvis inte vara som företagare utan kan vara i vilket sammanhang som helst. Men det är ofta det leder till någon form av entreprenörskap eller engagemang. Att det behövs förebilder även i detta sammanhang är naturligtvis väldigt viktigt. Med lokala förebilder som visar att det går, öppnas ögonen från allt fler att starta företag. Jag är säker på att dagens fem förebilder kommer att inspirera andra att starta något och våga ta steget. 

I Vakna Uppsala hände det en del annat också:

Först ut på morgonen var Janine Bichara som berättade om en resa inom sjukvården, politiken, företagande och nu som ansvarig för Akademikliniken. Om att skönhet på utsidan även leder till att man kan må bättre på insidan, om det sker på rätt sätt. 

Från skönhetsvärlden byttes det raskt till något helt annat när Ewa Johansson från Uppsala Stadsmission, berättade om utmaningar och behov för det mest utsatta i samhället. Det avslutade med att alla uppmanades att swisha några portioner till Portionskampen, Stadsmissionens julinsamling. Jag tycker du som läser det här gör detsamma. Ta fram mobilen och slå in swishnumret 9002825. 

.

Om du skänker fem portioner ser det ut så här. Utmana även dina vänner att göra detsamma. 

Efter Ewa var det klackarna i taket igen. Allas vår Uppsala-trollkarl Johan Ståhl berättade om satsningen Uppsala Magic and Comedy som går av stapeln i vår. 

Förutom att Johan visade publiken ett av alla sina trick, berättade han att han bjuder på 500 biljetter till människor som sprider glädje i Uppsala. Kan man ha något bättre än ett pris för glädjespridare. Gå in på Uppsalamagicandcomedy.se och nominera någon du tycker sprider glädje i Uppsala. I stort som smått. 

Det blev en lång blogg idag, men det hände väldigt mycket på morgontimmarna. Hoppas att alla orkade läsa hela vägen, stannade upp och skänkte en slant till portionskampen.se och just nu sitter och funderar på vem som sprider glädje i Uppsala för just dig. 

 

Tack Charlotta!

Uppsala Idag var det avtackning för Charlotta Friborg, avgående publisher på UNT. Ett välfyllt Scandic Upplandia var arenan för dagen. Kön var lång till att ge några personliga ord till Charlotta, när hon nu lämnar för SVT. Själv uppskattar jag mycket vårt samarbete, framför allt kring de frågor som Uppsala Stadsmission driver. Här har UNT varit ett stort stöd och en viktig budbärare för att beskriva situationen för de mest utsatta i Uppsala. 
En annan sak är att näringslivsfrågorna har fått mer utrymme genom utvecklingen av uppgång.se. Nästa steg kanske är att de även får mer plats i papperstidningen, men det får framtiden utvisa. 

Just personen som skall leda UNT in i framtiden fanns på plats bredvid Charlotta. Kalle Sandhammar heter han och kommer närmast från Norrländska Socialdemokraten NSD. Kalle flyttar till Uppsala med familjen och återvänder till studiestaden Uppsala. Att Kalle dessutom blir Uppsalabo på riktigt känns väldigt bra. Det är då man får känslan av staden fullt ut. 

Tack Charlotta och välkommen Kalle! 

 

Olika planeter

Uppsala Förra veckan skrev jag om hur företagsfientligt jag upplever det klimat som råder för småföretagare. Diskussionerna blev intensiva på sociala medier. Efter att ha läst genom trådarna har jag gjort några reflektioner:

Frågan om företagsklimatet för småföretagare blev obesvarad. I alla fall utifrån småföretagarens perspektiv. Istället berättades om jättesatsningar på infrastruktur och byggbonusar, vilket naturligtvis är bra. Statligt kapital för investeringar och tillväxt är också välkommet. Men inte direkt något jag funderar på i min vardag som småföretagare. Där är det vinstbegränsningar, höjda skatter, snåriga regelverk, minskade möjligheter till utdelningar etc, den verklighet jag möter.

Det enda småföretagarvänliga förslaget jag kunde se i tråden, var att man gynnat reparationstjänstföretagare. Det är naturligtvis bra att man utökar möjligheterna att köpa tjänster genom RUT. Men kommer man med 99% dåliga och 1% bra förslag gällande småföretag, blir det fortfarande dåligt.

En annan sak som är otroligt påfrestande är kortsiktighet. Som företagare tar man beslut och satsar pengar och tid, i ett mycket långt perspektiv. När regler och förutsättningar förändras, kan möjligheterna att överleva helt försvinna över en natt. Det kan man väl likna vid stöld. Eller smygkonfiskation. Jag undrar om regeringen över huvud taget tänkt på konsekvenserna av de förslag man lägger fram, för de som driver företagen och deras anställda. Troligen inte.

Marginalerna är oftast väldigt små, vilket gör att en höjning av arbetsgivaravgifter, ändring av ROT/RUT, sjukskatt, vinstbegränsningar eller försämrade 3:12 regler kan bli förödande. Ständiga försämringar och förändringar riskerar att dra undan mattan för många småföretag. Då spelar det ingen roll om staten skjuter till kapital för tillväxt, om själva driften av företag inte har vettiga villkor.

Jag upplever verkligen att vi inte lyckas förstå varandra. Det känns som de flesta politiker och småföretagare lever på olika planeter. Ibland önskar jag att vi gjorde det. Tänk entreprenörsplaneten och politikerplaneten. Vad spännande det skulle vara att följa utvecklingen. Jag vet var jag skulle bo i alla fall...

Min kompis författaren

Uppsala Relationer är allt! Ja det tycker jag faktiskt. Dessutom är relationer bland det roligaste man kan syssla med. Tänk vad häftigt det är att lära känna någon på riktigt och få höra en annan persons berättelse. Dessutom göra det live, dvs inte via sociala medier eller i skriven form. Med tanke på hur mycket som är yta i dagens samhälle, kändes det därför väldigt kul att gå på boksläpp på UKK. 

Boken som släpptes heter "Varför ska vi dansa för när vi redan är ihop". Visst är det en genialisk rubrik. För visst är det så att när man tar en relation för given, då är risken stor att den dör ut. Alla relationer måste hela tiden vårdas och tas om hand. Det tror jag är något som alla känner igen. Ändå blir de flesta säkert överraskade när det går åt motsatt håll. Vad var det som hände, eller inte hände. 

I boken berättar författaren och vännen Magnus Axelid om relationer, vad de betyder och hur man kan utveckla sitt relationsskapande. Boken är lättläst och lätt att ta till sig. Jag tror många känner igen sig i olika situationer.  Jag tycker boken skall vara lärobok i grundskolan, i gymnasiet, på universitet och naturligtvis i livets hårda skola. Jag skall se till att mina barn läser den. Och jag skall läsa den själv igen. 

Vi var ca 300 som lyssnade på Magnus som intervjuades av Lena Åberg-Frisk på UKK och sen signerade sina böcker. Jag tror alla som gick därifrån hade med ett löfte om att bli lite bättre på relationer. Jag vet inte var boken går att köpa ännu, men kontakta Magnus (magnus@relation.se) så får du säkert tag på ett ex. För mig är det årets julklapp. För visst är en bok om relationer en mycket viktigare julklapp än ett par VR-glasögon...

Regeringen - småföretagen 5-0

Uppsala Om man funderar på företagens roll i välfärd, jobbskapandet, innovationer och utveckling så borde ett gynnsamt företagsklimat vara en självklarhet. Att vi dessutom har en mer utmanande situation i Sverige än på mycket länge, gör vikten av ett fungerande och initiativtagande entreprenörskap ännu större. Om man samtidigt har en regering som gör allt vad den kan för att försämra villkoren för småföretagare, så kan det inte bli bra. Då kan man verkligen ifrågasätta vad det är som håller på att ske.

Här är fem företagsfientliga förslag som alla är omfattande och var och en för sig är en utmaning för företagandet.

1 – 0 Försämringen av ROT och RUT. Från att svarta pengar blivit vita är det definitivt så att det riskerar att bli tvärtom igen. Seriösa företagare får återigen en större svart marknad att konkurrera med. ROT har dessutom varit extra viktigt för de minsta företagen.

2 – 0 Borttagandet av den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Många företag som satsat på unga har fått kraftigt höjda kostnader. Även om man klarar det i det korta perspektivet är det uppenbart att det påverkar överlevnadsförmågan, främst för de minsta företagen.

3 – 0 Förslaget om sjukskatten. Tack och lov gick det förslag man presenterade inte genom, men det visar hur otroligt dålig kunskap man har om företagens förutsättningar. Eftersom de största problemen dessutom finns i de offentliga sektorerna borde man först städa framför sin egen dörr.

4 – 0 Stopp för vinster i välfärden. En mycket märklig diskussion som handlar om vinster istället för kostnader och kvalitet. Inget privat företag får mer pengar än den kommunala för samma tjänst. Oftast tvärtom. Istället för att fundera på varför den offentliga verksamheten är så ineffektiv, lägger man allt fokus på att sänka de privata företagen. Dessutom verkar inte politiker som står bakom beslutet, ha koll på vad det förslag de står bakom innebär.

5 – 0 Nya förslag på 3:12 reglerna. Ett förslag med kraftiga försämringar för att ta ut utdelning i småföretag. Försämringarna blir allra störst för de minsta företagen och det blir i princip omöjligt att ta utdelningar i mindre bolag, annat än i mycket begränsad omfattning. Med andra ord tycker regeringen att det är helt ok att ta risk, satsa pengar, kanske belåna sitt hus. Men går det bra är det inte OK att skörda för den risk och insats man gjort.

I stort sett alla dessa fem förslag slår mest mot de minsta företagen. De företag som man vet kommer att skapa fyra av fem jobb i framtiden. Hur kan det komma sig? Är våra politiker så otroligt långt från verkligheten? Saknas helt förmågan att tänka vem som skapar inkomster och jobb? Jag är djupt oroad över de förändringar man genomför eller föreslår. Förvisso kommer flera av förslagen förhoppningsvis inte att gå genom i Riksdagen, men det visar en konsekvent småföretagarfientlig ideologi. Dessutom börjar jag tappa sugen. Det kanske är det värsta av allt.

Entreprenörsveckan genomförd!

Khao Lak

Nu kan vi sammanfatta en otroligt kreativ och givande vecka i Khao Lak. Under namnet ”Entreprenuer week” kombinerar vi föreläsningar, teambuilding, walk and talks, individuella möten och naturligtvis njuter av att vara i en härlig miljö.

Under veckan har vi haft förmånen att lyssna på ett 10-tal entreprenörers resor i sitt entreprenörskap. Väldigt mycket handlar om att möta motgångar, ta sig förbi dem och dra nytta av lärdomarna. Att bryta ny mark, lösa problem på nya sätt eller helt enkelt vända upp och ner på det befintliga, bara för att visa att det går.

En av de stora fördelarna med att mötas under en hel vecka, är att man får en mycket djupare relation. I de allra flesta fall är nätverkande mer av ytlig karaktär. Man byter visitkort, lyssnar på en säljpitch och kommunicerar med fokus på möjliga samarbeten. Visst lär man känna varandra, men oftast utifrån sitt affärsmässiga ”jag”. Här hinner vi komma ner under skinnet på varandra och det ger det allra viktigaste i affärsrelationer – förtroende. Är det något som är viktigt när man skall göra affärer är det att man kan lita på varandra.

Miljön är något utöver det vanliga. Vi konfererar i ett tält med väggar av bambu, vid stranden och med vågornas brus i bakgrunden. Lite extra dramatik är det naturligtvis när ett av konferenspassen sker i tropisk åskväder.

Veckan inleds med ett rejält motionspass. Memories Beach Marathon är en 18 km lång löptävling på stranden. Det är en ordentlig utmaning att ta sig runt banan barfota och på sand som underlag eller t o m i vattnet där strand saknas. Många blåsor på fötterna och värkande musklar. Men ett väldigt bra sätt att bygga teamkänsla och en gemensam historia vi tar med oss under veckan.

 

Petra Forsberg från Medori i Uppsala var en av entreprenörerna som vi fick lyssna på. En av alla de inspirerande och givande historier vi fick ta del av.

 

En annan fantastisk presentation var min bloggkollega Maria Mattsson Mähl. Att Maria dessutom kryddade det hela med att ställa sig på scenen och ge järnet med saxofonen gav en dimension till.

 

En annan unik programpunkt är den walk and talk vi gör en dag på stranden. I år fick vi sällskap av ett rejält ösregn, men det hindrade oss inte. Att gå och samtidigt samtala är ett givande sätt att utbyta tankar och idéer.

I år har gemensamma bolag startats under veckan, nya samarbeten har inletts och massor med idéer har korsbefruktats. Dessutom har det skapats mentorskap, massor av rådgivning för att inte tala om peptalk när man mött bekymmer.

 

Vi var ett 40-tal entreprenörer från 18 år och uppåt. Ett stort åldersspann som berikar på många olika sätt. De flesta deltagarna kommer från Uppsala, men även deltagare från Kina, Australien samt andra städer i Sverige. Nästan lika många branscher som deltagare vilket ger många olika infallsvinklar. Så här såg vi ut sista kvällen framför Memories i Khao Lak. Nu skall vi ge oss tillbaka hem och ta vara på det vi skapat och använda all den energi vi laddat kroppen med.

Entreprenörsveckan genomförd!

Khao Lak

Nu kan vi sammanfatta en otroligt kreativ och givande vecka i Khao Lak. Under namnet ”Entreprenuer week” kombinerar vi föreläsningar, teambuilding, walk and talks, individuella möten och naturligtvis njuter av att vara i en härlig miljö.

Under veckan har vi haft förmånen att lyssna på ett 10-tal entreprenörers resor i sitt entreprenörskap. Väldigt mycket handlar om att möta motgångar, ta sig förbi dem och dra nytta av lärdomarna. Att bryta ny mark, lösa problem på nya sätt eller helt enkelt vända upp och ner på det befintliga, bara för att visa att det går.

En av de stora fördelarna med att mötas under en hel vecka, är att man får en mycket djupare relation. I de allra flesta fall är nätverkande mer av ytlig karaktär. Man byter visitkort, lyssnar på en säljpitch och kommunicerar med fokus på möjliga samarbeten. Visst lär man känna varandra, men oftast utifrån sitt affärsmässiga ”jag”. Här hinner vi komma ner under skinnet på varandra och det ger det allra viktigaste i affärsrelationer – förtroende. Är det något som är viktigt när man skall göra affärer är det att man kan lita på varandra.

Miljön är något utöver det vanliga. Vi konfererar i ett tält med väggar av bambu, vid stranden och med vågornas brus i bakgrunden. Lite extra dramatik är det naturligtvis när ett av konferenspassen sker i tropisk åskväder.

Veckan inleds med ett rejält motionspass. Memories Beach Marathon är en 18 km lång löptävling på stranden. Det är en ordentlig utmaning att ta sig runt banan barfota och på sand som underlag eller t o m i vattnet där strand saknas. Många blåsor på fötterna och värkande musklar. Men ett väldigt bra sätt att bygga teamkänsla och en gemensam historia vi tar med oss under veckan.

 

Petra Forsberg från Medori i Uppsala var en av entreprenörerna som vi fick lyssna på. En av alla de inspirerande och givande historier vi fick ta del av.

 

En annan fantastisk presentation var min bloggkollega Maria Mattsson Mähl. Att Maria dessutom kryddade det hela med att ställa sig på scenen och ge järnet med saxofonen gav en dimension till.

 

En annan unik programpunkt är den walk and talk vi gör en dag på stranden. I år fick vi sällskap av ett rejält ösregn, men det hindrade oss inte. Att gå och samtidigt samtala är ett givande sätt att utbyta tankar och idéer.

I år har gemensamma bolag startats under veckan, nya samarbeten har inletts och massor med idéer har korsbefruktats. Dessutom har det skapats mentorskap, massor av rådgivning för att inte tala om peptalk när man mött bekymmer.

 

Vi var ett 40-tal entreprenörer från 18 år och uppåt. Ett stort åldersspann som berikar på många olika sätt. De flesta deltagarna kommer från Uppsala, men även deltagare från Kina, Australien samt andra städer i Sverige. Nästan lika många branscher som deltagare vilket ger många olika infallsvinklar. Så här såg vi ut sista kvällen framför Memories i Khao Lak. Nu skall vi ge oss tillbaka hem och ta vara på det vi skapat och använda all den energi vi laddat kroppen med.

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.