Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

En relation "Ensam tillsammans"

Uppsala Idag har det varit en av årets höjdpunkter om man tror att relationer och inspiration betyder något när man skall göra affärer och jobbar med utveckling. Nämligen Relationsdagen och med temat "Uppsala växer". En kombination av föreläsare av högsta klass, seminarium med olika inriktningar och massor av intressanta människor att bygga nätverk med. Allt samlat på ett och samma ställe. Lite lilla julafton är det allt...

Dagens absoluta höjdpunkt var Kjell A Nordström. Här pratar vi en kombination av forskning och spaning om framtiden. Att vi går från ca 220 länder till ca 600 megastäder. Att det inte kommer att gå att stoppa processen och att man aldrig kan tvinga ut folk på landsbygden när det allra flesta vill bo i städer. Samtidigt blir städer grönare, men kanske inte traditionella parker utan mer att fasader och tak täcks med växter. Att man pratar om GUD - Global, Urban och Digital. 

Den traditionella familjen kommer aldrig tillbaka på samma sätt. Över hela jordklotet lever fler och fler i singelhushåll, men samtidigt är man mer tillsammans än någonsin. "Ensam tillsammans" kallade Kjell det. Man lever ensam men vem man är tillsammans med är beroende på situationen och tillfället. Med andra ord blir det fler relationer men de förändras hela tiden. Naturligtvis omöjligt att beskriva i en kort blogg, men Kjells böcker Urban Express och Funky Business är verkligen intressant (och kanske skrämmande) läsning. 

Har lyssnat på Kjell tidigare och även träffat honom i ett spännande entreprenörsprojekt. Alltid ett stort engagemang och insiktsfulla reflektioner. Det klart att en del kan vara jobbigt att höra, men jag tror det är väldigt viktigt att inse att förändringarna kommer. Det innebär nog att anpassa sig är viktigare än att göra motstånd. Precis som Darwin sa - den som överlever är den som är bäst på att anpassa sig. 

När man har en välfylld dag med massor av olika aktiviteter så är det klart att den som är moderator är betydelsefull. Om personen heter Mikael Tornving och både är konferensier och bjuder på ständiga skratt ger det extra krydda åt dagen. 

Schibsted var också på scenen. Journalistikens viktiga roll i en värld där nyheter sorteras med algoritmer blir allt tydligare. Ett ämne som debatteras fritt i många sammanhang, så också här. 

 

Dan Ouchterlony pratade om förarlösa bilar. Han trodde att redan 2020 kommer många större städer att till stor del sakna traditionella bilar. Att sova i en förarlös bil på väg till jobbet eller ta en AW på vägen hem kommer att vara möjligt. Dagens småbarn kommer med all sannolikhet aldrig att ta körkort för det behövs inte. 90% av dagens bilar står stilla och du äger den. I framtiden kommer de förarlösa bilarna att köra dig när du behöver och den bil som du åker med äger du inte. Är i princip aldrig parkerad. 

En reflektion man kan undra över är varför Uppsala vill bygga spårväg mm när den mesta trafiken kommer att gå med förarlösa bilar och försvinna från gatorna. Här har nog Uppsalas iver att investera i t ex spårvägar gått helt snett. Troligen lika korkat som det skulle vara att gräva ned koppartråd för att kunna prata i telefon. 

Avslutningsvis var det Relationsgänget som presenterade sig på scenen. Ett fantastsikt bra genomfört evenemang med premiären av Uppsala Magic and Comedy Show samt en AW med Mikael Rickfors som final. Om en fantastisk Magic and Comedy blir det en separat blogg. Men missa inte elva dagars fantastisk underhållning. Var magin och humorn håller hus hittar du på uppsalamagicandcomedy.se. Måste bara upplevas. 

 

Provocerande retorik!

Uppsala För att inte bli alltför tjatig när det gäller företagsklimatet, har jag medvetet valt att inte kommentera det fokus på försämrat företagsklimat som regeringen verkar ha som sitt mantra. Men efter Magdalena Anderssons nya utspel om 3:12 reglerna går det inte att bara sitta tyst. Hur kan man uttrycka sig så här - "det inte är målerifirman i Sveg som påverkas, utan de med höga inkomster som kanske hänger vid Stureplan". I tidigare uttalanden har jag fått veta att "sitta i styrelsen bara är att fakturera utan risk" och att "småföretagare har dålig skattemoral". Vad är det som gör att den person som är helt beroende av att näringslivet, ständigt uttrycker sig på ett sätt som både upplevs förnedrande och okunnigt. 

Förslaget om nya 3:12 regler påverkar alla företagare. Förslaget är något justerat och det är en viss förbättring. Men ett uselt förslag blir inte bra bara för att man gör mindre justeringar. Bara lite mindre dåligt. Om retoriken i huvudsak handlar om att skapa rubriker och provocera, lyckas Magdalena säkert. Men att använda Stureplan som symbol för att det är OK att göra stora försämringarna för de flesta småföretagare upplever jag pinsamt. Vad hjälper det småföretagaren som drabbas, att någon som möjligtvis hänger på Stureplan får betala mer? Dessutom väldigt märkligt uttryck då företagen runt Stureplan är som en motor i Sverige. 

Den stora försämringen för småföretagen är beräkningen av löneunderlag. En försämring som drabbar de företag hårdast som har ett mindre antal anställda. Ett förslag som i princip stoppar möjligheten för de flesta, att få en rimlig utdelning på den risk man tagit. Lägg sen till en ökning av skatten med 25% (man vill höja från nuvarande 20% till 25% efter 22% bolagsskatt).

För den som inte är insatt i företagande kan detta verka gnälligt och man kanske inte förstår hur illa det slår. Men varför skall man ta risk, jobba dygnet runt och leva utan den anställdes trygghet, när man inte kan få rimlig ersättning om man lyckas. 

Troligen blir det inte mer pengar i statskassan heller. Det är ungefär som att höja priset på en vara med 25% och tro att kunderna kommer att handla precis lika mycket som innan prishöjningen. Driver man företag måste man ta hänsyn till vad kunden är beredd att betala, innan man höjer ett pris. Borde inte man kunna ställa samma krav på kunskap av en regering. Men har min aldrig drivit företag, är det kanske inte så lätt att förstå...

 

#Getillbaka!

Uppsala I morse var det vårens sista nätverkande med Vakna Uppsala. 

Ca 200 morgonpigga företagsamma och nyfikna Uppsalabor hade samlats på UKK för en morgon med både information, inspiration och lite underhållning. 

Dagens huvudpunkt som ligger mig varmt om hjärtat var prisutdelningen av "Årets UF-företagare" i #Getillbaka2017.

Nils Engvall på Wasabiweb och Anton Hegart på Ung Företagsamhet (UF) berättar om tävlingen. 

Projektet drivs av Wasabiweb där unga entreprenörer uppmärksammas på ett suveränt sätt. UF är ett av de absolut viktigaste "ämnena" i skolan och allt fler elever får chansen att driva sitt eget UF-företag. Eftersom fyra av fem jobb skapas i småföretag är naturligtvis UF en viktig plantskola för entreprenörskap och framtidens jobbskapande. Av nästan 1300 UF-elever i Uppsala Län hade 10 stycken gått till final efter en omröstning på nätet och fem stycken av dessa grillades av juryn. Slutligen skulle en vinnare koras och det gjordes på scenen idag. 

Nog var det lite nerver på scenen när de fem finalisterna väntade på att vinnaren skulle presenteras. Från vänster Alva Rytterbro, Oliver Lundberg, Tina Brahimzadeh, Emelie Jakobsson Farazi och Lukas Andersson. Alla naturligtvis grymt duktiga och entreprenörstalanger som vi definitivt kommer att se mer av. 

Vinnare blev Alva Rytterbro som förutom äran kammade hem priset på 50.000:-, kanske grundplåten till ett aktiebolag. Här tillsammans med en av Wasabiwebs grundare Nils Engvall och undertecknad.
Stort grattis Alva. Jag ser fram emot att följa din resa i framtiden och kanske några spännande mentorsmöten. 

Bakom Vakna Uppsala står Adam och Veronica Westerling. Ett koncept som de utvecklat på ett strålande sätt och som verkligen gör det möjligt att träffa nya människor på ett avslappnat och informativt sätt. Förutom #Getillbaka var det ju en hel del mer på programmet:

I soffan träffade Veronica Linda Löfqvist, Mohamad Hassan och Stina Sandberg. I projektet Uppsalalopp.se vill de att Uppsalaborna skall få upp ögonen för att röra på sig och bjuder in till olika lopp i olika längd - I´m a runner, Ekebyloppet och Uppsala Kulturmaraton. Bara att börja träna... Mer info på uppsalalopp.se. 

Lite frukostmackan i halsgropen fick nog de flesta när Per-Arne Brattemo från Donald Davies & Partners berättade om de nya reglerna för datalagring och datasäkerhet som går under namnet GDPR. Ett EU-regelverk som kommer att påverka alla som har någon form av persondata, t ex crm i sin verksamhet. Nästa vår börjar det gälla och det kan bli svindyrt om man inte anpassar sig. Per-Arnes råd - börja förbereda dig redan nu. 

Uppstuk, dvs Uppsala Studentkonsulter med VD Tim Pettersson och konsulten Sofia Jillefors, berättade om hur man vänt utvecklingen och nu med framgång kan erbjuda företag och organisationer studentkonsulter på ett professionellt sätt. 

På scenen fick vi även se Jonathan Tigrar som bland annat driver den uppmärksammade takvandringen (roofwalk.se) på Uppsala Slott. Eftersom jag själv gjort takvandringen (trots min höjdrädsla) och verkligen uppskattade det till slut, kan jag inte annat än rekommendera det. Just do it!

Veronica frågade sen Peter Lindholm och Mats Eriksson från Uppsala Kommun om tillväxten i Uppsala. 3000 nya lägenheter per år, 70.000 nya jobb till 2050 och att konsumtionen i butik och restaurang ökar med 500 miljoner per år. Med de förutsättningarna bör det vara goda möjligheter att lyckas med sin verksamhet i Uppsala. 

Vaksala skolans dans och musikalklass visade också ett dansnummer där jag inte hann med med kameran. Där väntar uppvisning på Reginateatern i slutet av maj. 

Avslutar med en glad bild med Alva Rytterbro i mitten flankerad av finalister och jurymedlemmar. Vilken härlig avslutningsbild på en grym morgon.  

 

 

 

 

 

 

Kreativ casting

Uppsala I lördags var det dags för Castingen i Företagsänglarna. På V-Dala nation samlades partners, sponsorer och en massa kreativa människor som under 45 sekunder skulle pitcha sin idé för juryn, dvs Företagsänglarna. En av de kritiska faktorerna var att få tillräckligt många modiga människor som vågade testa sin affärsidé - göra sin pitch. Av den orsaken var det naturligtvis jättekul att se den långa kön utanför V-Dala innan dörrarna öppnades kl 9.00. 

Här ser vi projektledaren Annette Stavenow Eriksson från Stonegate Productions som producerar Företagsänglarna. Ett filmteam var det första som de laddade entreprenörerna mötte när de kom in i lokalerna och nog höjde det spänningen lite alltid. 

Därefter träffade man på partners som på olika sätt stöttar entreprenörskap i Uppsala. Uppsala Universitet Innovation, UIC, BDO revision, Swedbank, Entrepreneur Academy, #Getillbaka, Drivhuset, 24uppsala.se, Uppsala Kommun, Arkitektkopia, Handelskammaren och IHUS. Uppslutningen och engagemanget har varit stort och målet är att ytterligare förbättra samarbetet mellan Uppsalas näringsliv, kommun och universitet. Ett arbete som verkligen känns bra och engagerande. 

Från Castingen skapas de första programmen i en serie av sju program som kommer att sändas i höst. För de 10 finalisterna väntar nu en utbildning inför nästa presentation. Under semifinalen skall de beskriva sin affärsidé under en max 10 minuter lång presentation för Företagsänglarna. Sista steget är finalen där de fem finalisterna skall presentera sin affärsplan och en eller flera vinnare utses. Bland annat delas pris ut från Anders Wall-stiftelsen i Anders Walls namn samt värdfulla priser i stöd av entreprenörskap från Företagsänglarnas och våra partners.

En av våra huvudpartner är ju Entrepreneur Academy från Universitetet (EA som de kallas). EA:s Styrelse passade på att låna scenen av Företagsänglarna i en paus. Och varför inte. Här har vi kanske framtidens Företagsänglar...

Hur tävlingen går? Svaret för du i september då serien sänds. Och ni som inte hann med i år - börja planera din pitch redan nu för nästa års tävling. 

Testa din pitch!

Uppsala
Pitch har blivit något av ett modeord i start-up världen. Ordet pitch kan ha många betydelser, men i entreprenörssammanhang handlar det i första hand om att presentera en idé eller en produkt. En pitch är en muntlig presentation som har målet att övertyga mottagaren om hur bra din vara eller idé är. Pitchen är ofta kort, max 60 sekunder. En bra pitch skall innehålla det väsentliga med en inledning, kort om innehållet och gärna ett avslut som gör att mottagaren vill veta mer. Man skall skapa intresse helt enkelt. 

På lördag har alla med Uppsala-anknytning möjligheten att testa sin idé eller visa upp en produkt, då det är casting för Företagsänglarna på VDala. Under 45 sekunder har man möjlighet att intressera juryn (Företagsänglarna) med sin idé, för att förhoppningsvis sen ta sig till semifinal och final. Är man sugen så anmäler man sig till foretagsanglarna.se. Studenter, UF-Företagare, befintliga företagare, uppfinnare eller du som gått och ruvat på din idé i åratal. Ta chansen - alla är välkomna, ingen åldersgräns och det kostar inget. 

När man hör ordet pitch så kan det vara lite läskigt. Men egentligen är det tvärtom. En pitch betyder ju defintivt inget annat än en möjlighet. Så har man en idé, oavsett hur liten den kan verka, ska man verkligen ta tillfället i akt och testa. Det är också genom att testa idén på andra, som den har möjlighet att utvecklas. Din idé kanske får synpunkter som gör att du går därifrån med något mycket bättre än det du kom dit med. För att inte tala om en ny erfarenhet. 

Det kanske är på VDala du hittar din medgrundare till ditt nya bolag. Eller investeringen du behöver för att komma till nästa steg. Dessutom finns en massa andra intresserade människor här med företagande i fokus. Tänk bara vilka möjligheter till nätverkande du får på köpet. 

Uppsala utvecklas snabbt och det finns även starka krafter för att näringslivet och universiteten närmar sig varandra och bygger broar mellan stadens olika delar. Uppsala har unika möjligheter och initiativet med Företagsänglarna är ett steg i att förstärka Uppsala som både en Universitetsstad och Entreprenörsstad. Med krafter som Entrepreneur Academy, Drivhuset, Ung Företagsamhet, #Getillbaka, UIC och UU Innovation med flera, känns det som Uppsala håller på att bli en allt starkare arena för framtida entreprenörstalanger. Det tjänar vi alla på och för några kanske det börjar på lördag.

 

 

 

Dubbelt mod

Uppsala För att starta och driva sitt eget företag krävs en hel del mod. Om du dessutom bestämmer dig för att driva ditt företag på hög höjd, krävs det defintivt mer än en typ av mod. I förra veckan fick jag träffa några killar som driver eget där mod gånger två, ingår i konceptet. Med femton års erfarenhet av höghöjdsbanor i Sverige och övriga Europa, har entreprenören bakom detta bjudit upp mig på takvandring på Uppsala Slott.

 

Jonathan Tigrar heter han och här står han med mig i norra slottstornet efter en noggrann säkerhetsgenomgång. Till saken hör att jag är grymt höjdrädd och visste nog inte vad jag givit mig in på. 

Norra tornrummet är en upplevelse i sig. Intressant att se att graffity var populärt redan på 1800-talet. 

En bonus till äventyret är definitivt miljön uppe i tornrummet. Här har Jonthan Tigrar tillsammans med kollegan Erik Nyberg iordningsställt så man får en bra start på äventyret. Att även Erik är äventyrare inser jag, när han berättar att han var med i ballongen när man slog världsrekord bungeejump från ballong, 6050 meter upp i luften. Dessa killar skall jag alltså ut och promenera på taket med...

Jag hade inte gjort så bra research. Jag tänkte mig nog breda gångar och defintivt med kraftigt räcke. Så var det absolut inte. Men hade man kommit så här långt var det ingen möjlighet att hoppa av.

Inget räcke alltså... Man sitter fast i en skena nere vid fötterna. Ett tips jag fick var att hålla i remmen när man vandrade runt på taket. Det var tveklöst ett bra tips. 

En liten paus efter att vi avverkat halva sträckan. Trots väldigt svaga knän blev det faktiskt bättre och bättre. Den helt omöjliga uppgiften hade helt plötsligt blivit möjligt. En liten bit bort kan man skymta två plåtslagare. Intressant arbetsplats. 

Vid nordligaste delen var det 90 grader rakt ned vid fötterna. Visst kändes det skönt att hålla i säkerhetsremmen, men man kan också imponeras av hur man kan påverka sina rädslor. Känslan efteråt att gjort detta var grym och det är en upplevelse utöver det vanliga. Mycket tack vare Jonathan och Erik såklart. 

Inte är det något större fel på utsikten heller. Bra ställe att sitta och dingla med benen på sista april. 

Däruppe, strax under skorstenen satt vi nyss. Uppsala Slott har en av tre organiserade takvandringar i Sverige. Det finns visst en i Sundsvall och en i Stockholm också. Jag tänker direkt på sånt som teambuilding eller andra gruppaktiviteter. En otroligt häftig aktivitet där några kreativa entreprenörer vågat satsa både som företagare och äventyrare. 

Vill du ta en tripp på talket, en äkta roofwalk. Kolla in roofwalk.se som Erik och Jonathan driver. Räcker inte det utan du vill ha mer äventyr kan du kolla i Jonathans företag Go Adventure. Läskigt bra!

 

 

Ledsen "käbblare"

Uppsala Det finns gott om utmaningar när det handlar om att satsa på ett eget företagande. Stort risktagande, inget skyddsnät och osäkerhet om man kan få någon lön över huvud taget. Det är utmaningar som man möter i vardagen och som de flesta känner till när man startar sitt företag. Man har huvudet fullt av idéer, en vilja som kan försätta berg och en drivkraft som motor drar många ändå igång. 

Något som är mer svårt att definiera, är osäkerhet pga politiska beslut. Effekter som kan slå undan fötterna för verksamheten, utan att man har möjlighet att påverka. Till det kommer en och annan utmaning i servicen från kommunen, som också kan komplicera företagandet. Under den senaste mandatperioden har vi dessutom haft en regering som genomfört eller planerar att genomföra kraftiga försämringar för framför allt småföretagare. Då är det inte så konstigt att det finns en och annan företagare som reagerar. 

Det finns många sätt att engagera sig. Några av oss har arbetat i Kommunens styrgrupp med att ta fram nya Näringslivsprotokollet. Ett arbete vi höll på med under ett drygt år. Vi är många företagare som engagerat oss i Kommunens Näringslivsråd och diskuterat näringslivsfrågor. Jag har själv haft många möten med Marlene Burwick där vi pratat entreprenörskap. Ett stort antal företagare är rådgivare och sponsorer till Ung Företagsamhet. Vi är flera som bloggar om entreprenörskap och företagandets villkor. Det läggs stora krafter på att utveckla samarbetet mellan näringsliv, kommun och universitet.
Allt för att alla har så mycket att vinna för att förbättra Uppsalas näringslivsklimat. Vi behöver ju fler företagare som skapar fler jobb och vi borde jobba mot samma mål. 

Då blir man väldigt ledsen och bekymrad när man ser att SSU har utnämnt Årets Betongsosse bland annat för "framgången" genom att "Du pekar med hela handen mot ett käbblande näringsliv". Är det så vi uppfattas. Visst är det ett ungdomsförbund som säger detta, visst kan det vara med glimten i ögat. Men jag uppfattar att det fortfarande finns en kultur mot småföretagande i Socialdemokraterna som poppar upp alltför ofta. För mig och många andra företagare var detta inte kul. Man blir ledsen och bekymrad. Det är ju ända Kommunstyrelsens ordförande i Sveriges fjärde största stad och har ett stort symbolvärde. Jag gratulerar naturligtvis Marléne till uppmärksamheten, men det är inte något som ger mig några positiva vibbar för Uppsalas företagsklimat. 

Gnällspikar och visionärer

Uppsala Idag var det nätverkande med Relations #Nya tankar och släpp av nr 2 av tidningen Relation. Denna gång var det nya Elite Hotel Academia som var värdar i sin pub Bishop´s Arms. Temat var "Visionärer, byggare och gnällspikar". 

Relations chefredaktör Anders Melldén startade på scenen med att intervjua Academias hotelldirektör Malin Selberg. Malin berättade om utmaningen att bygga upp ett hotell på tre månader, att rekrytera medarbetare och att sen fylla hotellet med gäster. Hotellet är inte bara ett hotell med 198 rum. Här finns såklart stora konferenslokaler, välutrustat gym, puben Bishop´s Arms och restaurangen Miss Voon med sin Skybar högst upp i byggnaden. Och nu när solen börjar titta fram är det snart dags att bygga den nya uteserveringen. 

Maria Andersson var nästa person på scenen. Att vara VD för Markona med nästan 200 anställda samt att vara chef över sin man, som också är företagets grundare, var intressanta samtalsämnen som gav mersmak. Att arbeta med markarbeten i Uppsala där det växer så det knakar är såklart både fördelaktigt och innebär utmaningar. Då konkurrensen om medarbetare är stor jobbar man naturligtvis hårt på att vara en attraktiv och bra arbetsgivare. 

Därefter var det dags att intervjua Erik Pelling från Kommunledningen, med ansvar för planeringen av byggandet i staden. Erik bjöd på sina tankar om utmaningar och möjligheter i en stad som växer så det knakar. Han berättade om både för och nackdelar med balansen mellan att överklaga där det är befogat och där det mer är av tradition.  Han nämnde att Uppsalas ovanligt "professorstäta" population gjorde att en och annan ägnade sig åt att överklaga utifrån sin position, mer än att det var något man var insatt i. Då skrattade många gott. Eriks framträdande var fyllt av konkreta mål och fungerande samarbete över blockgränserna. Det gillar jag. 

 

Någon annans huvudvärk.

Morgongåva Idag har det varit en väldigt spännande dag med tema e-handel. Arrangör för eventet var Swedbank och platsen vi besökte var Morgongåva, Uppsala Läns e-handelsmecka. Här hittar vi Adlibris som var tidigt ute med E-handel och hela Morgongåva verkligen sjuder av företagaranda. I orten bor ca 1400 personer och arbetslösheten torde vara 0%. Många pendlar hit från Uppsala och Sala.

Nu var det inte Adlibris vi skulle vara gäster hos, utan den nya e-handelsraketen Apotea. Under några intensiva timmar skulle vi få lära oss massor om e-handel och vad som betyder mest för att lyckas. 

Några bekanta ansikten inledde e-handelspasset. Wasabi Web har stor erfarenhet av e-handel. Dels har man byggt många sajter, men framför allt har man utvecklat en stor kompetens om vad som driver kunder till din sajt och hur man jobbar med sajten för att få så många avslut som möjligt. Här ser vi Nils Engvall tillsammans med Alexandra Svedström och Maria Lindström berätta om e-handelns framgångsfaktorer. 

Det klart att det även var på sin plats att prata betalningslösningar. Arrangören Swedbank tillsammans med Swish och Mastercard, visade vilka förenklingar man jobbar med för framtidens betallösningar. T ex att bara visa upp telefonen i kassan och trycka ok med sitt fingeravtryck eller bank-Id. Detta kan göras både i fysisk butik och på nätet. Eller den digital plånboken där du samlar dina konto- och kreditkort, så du alltid har dem tillgängliga i telefonen när du skall betala. För att inte tala om succén swish. Just nu har man ca 5.3 miljoner användare i Sverige som hittills fört över ca 160 miljarder mellan varandra. Även det en betallösning som ändrat våra beteenden och som har massa nya spännande visioner i pipeline, för att underlätta för oss kunder. 

Sen var det dags för dagens värd Pär Svärdson. Pär är entreprenören bakom Adlibris nätbutik för böcker. Efter att ha sålt verksamheten var det dags för nästa utmaning. Apotea. Verksamheten hade grundats redan 2003 och haft en rätt trög resa med stora förluster, när Pär kom in i bolaget 2012. Det var också då man bytte namn till Apotea. Därefter har det blivit en fantastisk resa. Från 11 miljoner i omsättning när han tog över, till prognosen 1,4 miljarder i år. För att förstå utvecklingen berättade Pär att  man skickade lika många paket i måndags som hela 2011. Men det stannar inte där. När man flyttade från sina första lokaler på 700 m2 tyckte man att man tog i och byggde 5000 m2. Lokaler som redan är för små och nu bygger man nytt lager på 38.000 m2. 500 personer skall vara sysselsatta i de nya lokalerna och man räknar med att skicka 100.000 paket om dagen. Solceller på taket ger energi för hela årets förbrukning så man har tänkt på det mesta.

Apoteas framgångar handlar mycket om logistik. Medan många andra e-handlare jobbar med att sälja, är Apoteas fokus att få rätt vara i rätt tid till rätt kund. Snabbhet är viktigt och beställer man före 14.30 kommer paketet med bud till t ex Uppsala och Stockholm samma dag. Med brevleverans kan man beställa så sent som 22.30, för att få det med posten dagen därpå. Kundnöjdheten handlar väldigt mycket om leveransen. Vi fick en rundvandring på logistikcentralen och det var otroligt imponerande. Säkerheten var naturligtvis extra stor då det handlar om medicin och en hel del receptbelagt (som INTE får komma fel). 

Om man driver ett av Sveriges 1400 apotek, så tror jag man behöver ladda ordentligt med Ipren. För är det något jag tror Apotea gör, är att ge en hel bransch rejäl huvudvärk. 

Nu nöjer sig inte Pär med Apotea. I lokalerna finns även babyland.se, happyyachting.se och delitea.se. Det är väl bara vänta på nästa succé. Strukturen finns där så det ligger nog nära till hands att addera till nya varumärken. Så Morgongåva lär växa. Ett växande som började med att Anders Wall en gång i tiden satsade på ortens nedlagda industrifastigheter. Nu är nog Morgongåva en av Sveriges mest entreprenöriella orter och det lär bara fortsätta. För entreprenörskap smittar och mot det säljer inte Apotea någon medicin...

En driven smaragd fyller 10!

Uppsala I helgen har vi fått lära oss att japanska ordet för smaragd eller grön, inspirerat entreprenören Petra Forsberg när hon för 10 år sedan döpte sitt företag till Medori. I helgen var det dags för 10-åringen att fira sin jämna födelsedag här i Uppsala. 

Tillsammans med Petra ser vi här kvällens konferencier Ellinor Persson. Petra berättade om sina 10 år som entreprenör och modet att gå från att vara anställd till att kasta sig ut i det okända som företagandet innebär. Men nu efter 10 år är det inget Petra ångrar och Medori har på ett skickligt sätt blivit ett framgångsrikt företag inom design och kommunikation. Ännu ett exempel på Uppsalas livskraftiga företagande.   

Självklart var det även en programpunkt med frågesport. Vad annars när vi har en "på spåret" kändis på scenen. Sen var det lite si och så hur det gick för gästerna att svara på frågorna, men underhållande var det defintivt.

Festen hölls på en av Uppsalas nya restaurangsatsningar "Oui Chef!" i Boländerna. Det vanligaste är att man kommer hit med sitt företag och lagar maten själv. Ett väldigt trevligt sätt att bygga laganda under professionell ledning. 
Men hade det varit fallet denna kväll, hade nog de 100-talet gästerna rört till det ordentligt i köket. 

Så Medori hade valt den klokare vägen att engagera kockarna och entreprenörerna Anders Törnkvist och Mats Naesström som driver Oui Chef!. Med dessa herrar bakom grytorna blev kvällen inte bara festlig utan också väldigt god. 

 

Vilken underbar Miss!

Uppsala Det är verkligen tätt mellan eventen i Uppsala. Igår invigdes Elite Hotel Academia med buller och bong. En spännande måndagskväll som ni kan läsa lite om i gårdagens blogg. Ikväll var det dags att besöka samma byggnad, men nu tar vi hissen upp till översta våningen.

Uppsalas nya landmärke Miss Voon bjuder på invigning. Detta i det nybyggda översta planet, ovanpå det som många av oss kallar gamla Posthuset. 

Som sig bör var det välfyllt med bubbel och annat festligt att dricka. Miss Voon hälsar generöst alla gäster från sin bästa sida. 

I baren hittar vi ett välkänt ansikte. Många av oss känner igen Daniel Wasowski som huserat på bland annat Frenchi och JayFu. Nu har Daniel fått ansvaret för baren på Miss Woon. Det bådar gott för att gästerna kommer möta värdskap av världsklass och naturligtvis alltid något gott att dricka. 

Bland annat är Daniel mannen bakom kvällens "signature drink". Den innehöll väldigt många ingredienser (som jag glömt). Men Vodka och Ingefära kommer jag ihåg. Och is...

Baren är verkligen något extra. Ingen dålig utsikt i bakgrunden. Uppsala tar verkligen stora steg framåt och hela stationsområdet håller på att bli ett upplevelsecentrum. 

Tittar man österut ser man de nybyggda husen vid Stationsgatan. Hus som strax kommer att få häftiga Juvelen som sydlig granne. 

Från uteserveringen på den västra sidan har man en häftig vy mot Slottet, Carolina Redeviva och såklart Domkyrkan. 

Norrut tornar sig UKK upp i bakgrunden med Radisson Blu och Länsstyrelsens nya hus däremellan. 

Avslutningsvis ett stort tack till den här fantastiska entreprenören. Att Melker Andersson vågat satsa på Uppsala är fantastiskt. Jag är övertygad om att satsningen är rätt och det verkar som många av de Uppsalabor som besökte Miss Voon på invigningen håller med. Tack vare Melker och andra modiga entreprenörer har Uppsala blivit en ännu attraktivare stad.  

 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.