Logga in
Logga ut

Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Framtidens pensionsförsäkring

Uppsala Idag hade vi femte och sista seminarieserien i det vi kallar "15 entreprenörsresor". Vid fem tillfällen har tre olika entreprenörer berättat om sin resa, utmaningar och framgångar i sitt företagande. Åhörare har varit elever från Skrapan, Katte och Fyris. En del av eleverna är redan UF-företagare, men de flesta är elever som har sitt UF-företagande framför sig. Målet är att inspirera ungdomarna att testa på företagande genom Ung Företagsamhet. En viktig start är att få möjligheten att genomföra UF i gymnasiet och förhoppningvis kan det leda till att fler lockas till att bli företagare. För det är ju så, att skapas inga nya företag så lär det varken bli fler arbetstillfällen eller någon pension att fördela i framtiden. 

Precis med de orden öppnade dagens första föreläsare sitt föredrag. Magnus Hasselteg som är VD i Viva Media. En marknadsledande digital byrå med bas i Uppsala. Men Magnus fokus låg inte på dagens business utan om hur det var att starta sitt första företag. När man blir riktigt bränd och lurad för att sen komma tillbaka med nya krafter.

De flesta som är företagare vet att misstag är en vardag och att det aldrig blir som man tänkt sig. Med den här bilden symboliserar Magnus på ett tydligt sätt hur vägen till succé nästan alltid ser ut. I media läser man oftast om när succén redan inträffat eller när kraschen kommit. Det är naturligtvis relevant, men allra största arbetet handlar naturligtvis om allt arbete där emellan. 

Efter Magnus var det Josefin Liljeqvist som berättade om sitt företagande. Josefin som fått stor uppmärksamhet i media, för sitt spännande skoprojekt. Under några år har hon byggt upp ett varumärke med målet att skapa världens första helt spårbara sko. Nu är den här under namnet ”Andrew” och släpps i en begränsad upplaga, nämligen 99 par. Med teknologi, transparens och traditionellt hantverk skapar Josefin framtidens sko på ett hållbart sätt. Här ska köparen kunna följa skons resa hela vägen från kon i hagen till den färdiga produkten med stöd av en unik programvara. Men även Josefins resa har varit allt annat än rak. Därför är det jättekul att höra, att till hösten kan de första paren levereras och en ny fas i resan har börjat. Men utan envishet och passion för sitt projekt, hade naturligtvis Josefin aldrig varit där hon är. Återigen upprepas några av entreprenörens viktigaste egenskaper. 

Dagens sista föreläsare var Relations grundare Magnus Axelid som berättar om hur viktigt det är att männsikor möts. Att det blir alltmer värdefullt att mötas på riktigt, när det mesta skall bli digitalt. För att göra detta ändå mera tydligt, valde Magnus bort Power point-presentationen och satte upp mig som skylthållare.
Att entreprenörskap handlar om mod visar Magnus när han kom på den galna idén att samla en hel stads näringsliv på en Finlandsbåt. Ett projekt som pågick i 10 år och med ca 1000 deltagare per år. Men utöver så utmanande projekt så är verkligen Magnus passion det fysiska mötet och vikten av att vårda och utveckla sina relationer. Bland annat har Magnus beskrivit detta i sin första bok – ”Varför skall man dansa när man redan är ihop”.

Tillsammans med dages tre föreläsare hoppas jag och övriga entreprenörer som bidragit på dessa föreläsningar, att vi inspirerat några fler att att våga testa och ta steget. Så nu hoppas vi att alla närvarande först och främst satsar på sitt UF-företag. Ett annat viktigt steg är att politiker, lärare och rektorer inser att UF skall finnas i alla skolor och alla ämnen. Dit är vägen tyvärr alldeles för lång. Men jag fortsätter tjata om nödvändigheten i detta så får vi se när det blir verklighet. Tills vidare jobbar vi på med att erbjuda lite av vår tid till att inspirera kommande generationer och hoppas kunna ha en fortsättning på detta spännande upplägg även nästa år. 

Titta vad vi hitta!

Älvkarleby Rubriken på den första aktiviteten på Dragon Gate kom till på grund av alla de prylar som vi hittat när vi letat oss runt i lokalerna. I 1000-tals kartonger, i många olika rum och byggnader. På hyllor, i prång och förråd står det massor av saker. Omfattningen var nog lite av en överraskning och nu gör vi något kul av det. Vi bygger en popup- butik (dvs en tillfällig butik) för att sälja ut allt som vi hittat under parollen "Titta vad vi hitta". 

Idag har varit min första dag på butiksgolvet på mer än 10 år. Uppackning var uppgiften och självklart fick jag ansvaret för avdelningen med tavlor och ramar. Det sitter ju liksom i ryggmärgen.

Den som följt med i media vet även att vi hittade ca 100.000 tandborstar. Med den gratisreklam vi fick av SVT måste vi naturligtvis göra något kul av det. Just nu står berget av tandborstar på lagret och väntar på att bäras ut i butiken och bli exponerade. Vem vill inte ha en Dragon Gate tandborste. 

Lyckokatter ser man ofta på kinesiska restauranger. När vi får den exponeringen klar kommer det att vara ett berg av vinkande katter i olika storlekar. Känns som en succé. 

För att inte tala om alla terrakottakrigare. De här i jätteformat kanske inte flyger iväg (kanske mest för att de väldigt tunga). Men deras mindre syskon i alla de storlekar kan bli en kul souvenir för de som gör ett besök på Dragon Gate. 

En av de mer udda prylarna är den här upplåsbara renen (eller vad det nu är). Den som vill ha en upplåsbar ren med blommor på kommer att hitta den i pop-up-butiken. Finns även i rött. 

I en lite mer exklusiv del av butiken placerar vi modellen av Dragon Gate. Här kommer man även att kunna köpa kinesiska möbler och andra mer exklusiva prydnadsföremål. 

Men det är inte bara i butiken det händer. Nya anslutningar till vatten och avlopp är på G och en del annat. Men vi tar en sak i taget och när butiken är klar att öppna kommer en ny rapport. 

Är man inte riktigt klok?

Älvkarleby  

 

Är man riktigt klok är nog en bra beskrivning av känslan när man kliver in på Dragon Gate och är en av delägarna. Att som entreprenör göra något som i de flestas ögon verkar helt galet, är man hyfsat van vid. Men när vi berättade att ett gäng Uppsala-entreprenörer köpt in sig i Dragon Gate tror jag vi slog rekord i att göra det oväntade.

Historien började när Olle Larsson som är huvudägare frågade om jag ville åka med till Dragon Gate i september förra året. Spännande såklart. Om inte annat för att se hur skapelsen såg ut på insidan. Dessutom var det väldigt intressant att få lite insyn i det projekt som försökte ta Kina till Sverige. Här ser vi en skiss på hela området och de ursprungliga men ej slutförda planerna.

 

Hur går då tankarna kring ett projekt som detta? Hur kan man bedöma om det är bra eller katastrof? Hur ser man lösningar där andra ser problem? Eller är det som Olle Larsson säger ”svårt är roligt, enkelt är tråkigt” som gör saker och ting oemotståndliga. Troligen en kombination.
När man ser de 200 terrakottakrigarna i naturlig storlek förstår man att en och annan undrar hur man tänker.

 

Trots alla konstigheter är jag övertygad om att detta kommer att bli succé. På vilket sätt vet vi inte riktigt. Inte än i varje fall. Men det kommer vi att lösa såklart. Att vi har en grundtrygghet i processen är en viktig faktor. Litar man på att de steg man tar är de rätta, kommer svaren att komma längs vägen. Eftersom ett av de viktigaste stegen är att bjuda in allmänheten till att vara delaktiga, kommer vi att få många idéer som vi kanske inte tänkt på själva. Ju fler som blir engagerade, ju starkare blir kraften i projektet. 

 

Nyfikenheten på Kina är en annan faktor. Jag är själv förundrad av att så få satsar på Kina. Utbildning, företagande, äventyr – bara för att nämna något. Genom Dragon Gate tror jag vi kommer att kunna visa upp många nya spännande möjligheter, där Norden och Kina möts. Allt går så otroligt fort i Kina och kan Dragon Gate vara en arena för möten och relationer, då är ett av syftena uppnådda.  

 

Om det blir en bra affär undrar en del. Ja, det får vi väl se till, men det är inte det som gör att jag brinner för projektet. Istället skall vi göra allt vi kan för att bygga värde, utveckla, vara kreativa och hitta nya spännande lösningar. Det är som vilket entreprenörsprojekt som helst. Ser man målet i pengar kommer man att bli besviken. Men om man fokuserar på byggandet så brukar det blir riktigt bra. 

Jag kan tänka mig att man sitter i det fina tehuset och blickar ut över ett myller av gäster som använder Dragon Gate som en arena för sina evenemang. Konserter, utställningar, konferenser, utbyten med Kina för att inte tala om nyfikna turister. Möjligheterna är oändliga. Det skall vi ta vara på. 

Hur kan man få med sig ett helt gäng entreprenörskollegor på ett projekt som detta? Inte bara drakhuvuden som lockar, även om de ingår i köpet. Nej, det är nog mycket annat. Äventyret tror jag är en huvudorsak. Gemenskapen och drivet i gruppen entreprenörer som gör detta tillsammans, är en annan faktor. Att projektledaren har gjort det förut och heter Olle Larsson är jätteviktigt. Att projektet är galet ger extra krydda och att vi knappt vet vad vi skall göra med Dragon Gate engagerar. Ibland är det kul att uppfattas som galen. Det här är ett sånt tillfälle. 

Nu börjar UF-året

Uppsala Det kanske vore på sin plats att kommentera valutgången från ett entreprenörsperspektiv. Men just nu verkar det så rörigt att fokus hamnar på något mer konkret istället, nämligen Ung Företagsamhet. Äntligen strartar årets UF. Nu får nya engagerade elever möjligheten att prova på företagande och rådgivarrollen är jätteviktig. Vi är många företagare och andra engagerade inom näringslivet som stöttar Ung Företagsamhet. Kanske ett av de viktigaste uppdragen och där många företagare lägger mycket ideell tid på att delta i utvecklingen av nya företagare. 

Som rådgivare till ett UF-företag får man möjligheten att följa ett företag under läsåret. Starten av bolaget sker nu på hösten och i maj skall bolaget avvecklas. Däremellen skall massar av aktiviteter genomföras. I år har jag förmånen att få jobba med det här gänget som går under namnet Cleanwood UF. Nu har vi haft våra första möten och satt upp ett regelverk för året. Målsättningarna är höga och ambitionen likaså. Känns som det blir ännu ett bra UF-år. 

Ett annat UF-projekt som påbörjats är på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Där testar vi en ny form av rådgivning där jag träffar flera företag samma dag under en kortare tid. Starten var i fredags och sex UF-företag var bokade för att bolla sin affärsidé och få råd om saker att tänka på under kommande år. Här har vi tjejerna bakom ett av företagen, UF Selfmaid som gör en tjejpod med framgångsrika kvinnliga entreprenöre. På plats var också Fridegårdsgymnasiets suveräna UF-lärare Johnny Hellgren. Ett väldigt spännande projekt som pågår under hela läsåret och med uppföljaningar var sjätte vecka. 

Får väl avsluta med min uppmaning till politikerna - se till att alla skolor engagerar sig i UF. Så är det tyvärr inte nu. 

Minskat avstånd i 20 år

Uppsala Igår var det stort jubileum när nätverket Relation firade 20 år på Flustret i Uppsala. Ca 500 förväntansfulla medlemmar från nätverket fyllde Flustret och såg fram emot en härlig kväll tillsammans med födelsebarnet. Många av besökarna hade varit med ända från starten 1998, även då med just Flustret som arena. 

Naturligtvis välkomnandes gästerna med bubbel som sig bör. Åsa och Calle från Fagerudd såg till att alla fick en bra start på firandet. 

 

Personerna bakom detta fantastiska bolag, Helena och Magnus Axelid, hälsade alla välkomna. Ett tydligt budskap från dessa relationsexperter var att inte gå och lägga sig tidigt. För den som sover träffar inga nya männsikor... Det bådade för en lång kväll och natt. 

Mätta magar är en förutsättning för att orka hålla igång hela natten. Att det skulle finnas något gott i magen var självklart. 

Dagens konferencier, Stefan Odelberg, presenterade personerna bakom maten. Med tanke vilka som stod på scenen var det ingen tvekan om att det skulle serveras mat av högsta kvalitet. Från vänster, Kaija Carlson, Uppdrag Köket/Kvantum Gränby, Cajsa Johansson, Cajsas Kök och Lotta Triller från Trillers. Allt från supergoda smårätter under kvällen till korv med bröd som vickning.

Stefan Odelberg dök upp lite här och var. Här försöker han spela AC/DC på en ballong. Gick väl sådär, men helt galet kul. Jag har svårt att se någon som kan bjuda på mer skratt i Sverige idag. Helt underbar. 

Bland gästerna hittade vi även Edward Blom som också fick en plats på scenen. Andra kända ansikten var Stefan Gunnarsson som underhöll i pianobaren. Lite nostalgi innebar det efter alla år på Relationsbåten, där Stefan underhöll i Kinnarpsbaren. Festen avslutades sen av bandet Hoffmaestro med fullt ös in på småtimmarna. Men med lite jetlag från Kina fick jag ge upp och överlät åt andra att ta hand om finalen. 

Några kul spaningar:
Ingen bordsplacering utan bara stående/gående bord. Istället för att bara träffa de närmast runt bordet kunde man möta många, många fler då hela Flustret var en ända stor mötesplats. Fler fester utan sittande gäster!

Många små uppträdanden var en framgångsfaktor för att hålla igång tempot på publiken. 

Att företeelser och mötesplatser som Relation är oerhört viktiga i tider då samhället dras i sär. Relation har som mål att minska avståndet mellan människor. Något som de lyckats bra med i 20 år och som är viktigare än någonsin. Nu ser vi fram emot 20 nya Relations-år med minskade avstånd och mer omtanke. 

 

 

Var rädd om företagandet

Uppsala Som entreprenör är valet naturligtvis oerhört viktigt. Vilka partier som stöder entreprenörskap och finns det något parti som går åt motsatt håll. Det har ju knappast varit en företagarvänlig regering senaste mandatperioden och kanske kan man hitta orsaken i regeringens stödpartis partiprogram. När man läser om Vänsterpartiets syn på företagande så är det tydligt att man vill avskaffa kapitalismen. Eftersom marknadsekonomin bygger på kapitalism, kan det inte innebära något annat än att vi som företagare inte har någon plats i den världen. 

Det finns många märkliga skrivningar i partiprogrammet som mer eller mindre sågar företagandet i sin privata form. Att kapitalismen alltid vill tjäna så mycket pengar som möjligt, skiter i miljön och i princip utnyttjar de anställda. Påståenden som är rena oförskämdheter. Att driva företag utan att ge bra förutsättningar för medarbetare är rena självmordet och de allra flesta företagare jag känner, bryr sig mer om sina medarbetare än sig själva.

Om man trots det, tror på det som skrivs i partiprogrammet, kan man se hur socialismens senaste experiment i Venezuela utvecklats. Ett i grunden rikt land som hyllats av vänstern, håller nu på att fullständigt krascha. När staten tar över från de privata företagen och dödar företagarandan dör också motivation och drivkraft. Resultatet kan bara bli katastrof.

Det innebär naturligtvis inte att kapitalismen är perfekt. Men jag tycker Sverige lyckats bra att balansera de sociala systemet med en utvecklande marknadsekonomi. Men med alltför stort inflytande av staten blir incitamentet att vara företagare och ta risk mindre. Tyvärr känns det som vi går åt det hållet.

Det som skrämmer är att de som faktiskt vill ha bort oss entreprenörer har fått vind i seglen. För även om man påstår sig stödja företagande vill man avskaffa kapitalismen. Jag kan inte se hur man får ihop det och det har inte lyckats någonstans i historien. 

Konstigt slutsats om skatt

Uppsala/Bangkok Sitter och följer UNT:s valdebatt och ser rubriken "bättre vård kräver högre skatt". I min värld är det en jättekonstig slutsats. Det kan naturligtvis bli bättre vård med större skatteintäkter. Men att man kan dra slutsatsen att mer pengar per automatik ger bättre vård är för mig en gåta. Hela debatten om att lägre skatter skulle ge sämre vård tas från helt fel vinkel. Hela utgångsläget måste vara hur man använder pengarna. Det klart att det skulle innebära ett mycket mer komplicerat sätt att debattera och i valspurten är det ont om smarta förslag och gott om enkelt valfiske. 

Eftersom jag kopplar hur myndigheter tänker med hur jag som företagare tänker blir skillnaden så mycket större. I entreprenörskapet handlar det om utveckla verksamheten med de medel man har. Det finns ingen skatteknapp att trycka på.

Att lösa ett dåligt arbetssätt eller något som är bristfälligt genomfört med mer pengar är alltid fel metod. Istället måste man identifiera bristerna, bli effektivare, smartare och tänka nytt. Om man istället löser allt med mer pengar från bank, skattebetalare eller aktieägare kommer man aldrig att bli bättre. Dessutom kommer pengarna förr eller senare att ta slut (liksom banklån eller skatter) om man inte utvecklar verksamheten.  

En intressant faktor gällande skattesänkningar som inte tas upp i debatten alls, är att lägre skatter ofta ger högre skatteintäkter. Enligt en artikel för en tid sedan i Di så ökade statens skatteintäkter under alliansens styre, trots att man sänkte skatterna. Det borde väl vara intäkter i kronor man räknar, inte i procent? Det blir ju inte lika enkel kommunikation med väljarna, men man kan undra varför det inte är det debatten borde handla om. En annan sak som borde ingå i debatten är att sänkta skatter ger ökad privatkonsumtion. Och den är naturligtvis oerhört viktig för Sveriges tillväxt. 

Jag avslutar med en liten spaning från Bangkok där jag befinner mig just nu. Trots att jag läste i en svensk tidning att hela världen håller andan inför Sveriges val, skall vi nog lugna ner oss lite. Här i Bangkok finns det exakt noll i uppmärksamhet.

 

Prestigen går först

Uppsala För någon vecka kunde vi läsa om att Landstinget skulle investera över 300 miljoner i ett nytt kök. Det kanske man kan tycka är vettigt i ett så stort sjukhus utan att se helheten. Men om man har en mycket väl fungerande produktion i Västerås kanske beslutet inte är så självklart fast politiker hittar naturligvis argument. Miljöpåverkan att köra de sju milen kan ju vara ett. Närhet ett annat, men det är mycket i ett sjukhus som inte produceras på plats. Argument som knappast gör det försvarbart att satsa 300 miljoner. Dessutom meddelar man att priset för maten inte bli billigare utan ungefär samma. Antar att man inte lagt på räntor och avskrivningar på de 300 miljonerna i kalkylen per måltid.  

Jag har arbetet som rådgivare åt det produktionskök som byggts i Västerås. Det är en supermodern anläggning med grymt stor kapacitet. När vi jobbade med deras verksamhetsutveckling fanns även möjligheterna att laga mat till Eskilstunas lasarett och även andra sjukhus. Här finns alltså ett av Sveriges modernaste kök med överkapacitet. Hur kan man då komma på att bygga ett liknande kök sju mil bort. Dels dränera Västeråsköket på volym, dels lägga enorma pengar på att bygga något som egentligen inte behövs. 

Jag tror det finns en enda orsak. Politisk prestige. Akademiska ska ha ett eget kök oavsett om beslutet är klokt eller ej. Som skattebetalare blir jag vansinnig på detta sett att agera. Självklart skall landsting samarbeta och hitta bästa gemensamma effektivitet. Här ser man otroliga brister när myndigheter skall driva verksamheter. 

Som entreprenör blir man bara trött av beslut som dessa. Jag hade aldrig kunnat försvara beslut som dessa inför mina aktieägare när bättrre lösningar finns. Men när det är andras pengar kan man tydligen vara hur slösaktig som helst. Tänk om, tänk rätt, släpp prestigen och utveckla samarbetet med köket i Västerås. Tror de 300 miljoner köket skulle kosta kan användas på andra håll i vården. 

Entreprenörer i det blå

Uppsala Att berätta om lite mer udda entreprenörskap hör till det roligare. Om det dessutom är kopplat till en upplevelse är det ännu roligare. I helgen hade vi förmånen att få vara med om något alldeles extra. Vi flög luftballong. 

Så här häftigt såg det ut när vi lyfte från Storvreta. Men äventyret började långt innan dess. 

Vi blev hämtade i Uppsala av bil med ballong på släp. Vindarna var nordliga och målet var att flyga över Uppsala. Vi begav oss med andra ord norrut till Bälinge. 

Med karta, vindriktning och testballong insåg Kjell att vinden inte skulle ta oss till centrala Uppsala om vi startade i Bälinge. Vi tog oss istället vidare mot Lövstalöt. 

För att kartlägga vindarna på olika höjd släppte Kjell heliumballonger. Även här i Lövstalöt skulle vinden ta oss vid sidan om Uppsala. Så färden fortsatte österut till Storvreta. 

Där var förutsättningarna perfekta för att nå Uppsala. Regn och åskmolnen som hängt över Uppsala under eftermiddagen hade försvunnit och vinden mojnat. Arbetet med att göra ballongen klar kunde därmed påbörjas. Här ser vi Kjell i korgen på pilotsidan. Vi andra fyra skulle samsas på andra sidan (korgen är för max fem plus pilot). 

En viss respekt inger dessa tuber med gas. Å andra sidan skulle vi inte komma någonstans utan den. 

Sen skulle ballongen fyllas med luft. Först blåstes stora mängder med kalluft in för att fylla ballongen innan det var dags att slå på brännaren och börja fylla ballongen med varmluft. 

Sen var det dags att kliva i och ge sig iväg. Som extremt höjdrädd kändes det lite pirrigt. 

Men när man väl är där i korgen så har man inget val. Det var bara att fokusera på att hålla i sig och lita på piloten. 

Så här häftigt såg det ut när vi flög upp över Storvreta med Uppsala som mål. 

En skön känsla att flyga helt ljudlöst genom luften. Kul bild där man ser skuggan av ballongen. 

Ballonger är som gjorda för selfies. Här testar Kjell med sin selfiepinne och domkyrkan i bakgrunden. 

Och så här kan en selfie se ut med insidan av ballongen och gasolbrännaren som bakgrund. 

Att vi lyckades gå precis över domkyrkan var skickligt manövrerat. Kjell berättade att man "styr" genom att byta luftlager. Genom att gå upp lite högre hittade vi vind som ändrade kursen tillräckligt mycket för att träffa exakt över domkyrkan. 

Så här såg det ut när vi passerade domkyrkan från de som stod på marken. 

Vi kände oss hela tiden i trygga händer. Vår pilot Kjell berättade vad som händer, varför och hur allt fungerar. Något som gav upplevelsen en extra dimension. 

Lite fundersam kan man ändå vara inför landingen. Vart skall man landa och hur skall man landa. Återigen var det bara att lita på piloten. I en hage i Hågadalen gick vi snyggt ner utan att korgen vickade. Äventyret hade överträffat alla förväntningar och vi har minnen för livet. 

Efter att vi hjälpts åt att packa ihop ballong och övrig utrustning kom det en extra överraskning. Traditionen säger att man skall döpas i champagne och bli grevinna och greve av den plats man landat på. Med andra ord är vi numera greveparet av Hågadalen. Att döpas i champagne ger en viss kladdighet i luggen, men förutom de droppar som krävdes för ceremonin drack vi upp resten tillsammans med ost, kex och lite druvor. Väldigt snyggt arrangerat. 

Så här ser riktiga ballongentreprenörer ut. Vad vore livet utan modiga entreprenörer som lever ut sin dröm och vågar satsa på riktigt. Stort tack till Kjell och Camilla som startat Upplands Ballongflyg. De har just etablerat sig här i Uppsala och jag törs lova att ballongen med Schreck kommer att synas frekvent över Uppsala i framtiden. Ett härligt initiativ i entreprenörsstaden Uppsala  och en upplevelse som gör Uppsala till en attraktivare stad. 

 

 

 

Välfärdskalkylen

Uppsala Det är fascinerande att läsa om hur uppfinningsrika politikerna är när det gäller att dela ut pengar, bidrag eller någon form av stöd. Mer eller mindre alla grupper skall ha sitt i en "allt till alla"-mentalitet. Det är självklart att man skall berätta vad man skall prioritera om man röstar på just det partiet. Men det som oroar mest är att ingen politiker (eller väldigt få) pratar om vad som genererar intäkterna som man så generöst skall fördela. Är det brist på kunskap, brist på insikt eller ren ideoligisk kramp. 

Att göra en kalkyl på intäkter och kostnader är vardag för företagare. Naturligtvis detsamma för privatpersoners budget. Man måste titta på vilka intäkter man har och naturligtvis hur de genereras. Därefter kan man finansiera kostnaderna i sitt liv eller företag. Gör man det bra så har man ett överskott och gör man det mindre bra får det negativa konsekvenser. Grunden till dessa kalkyler ligger naturligtvis i intäkterna. De allra flesta är säkert medvetna om var intäkterna kommer ifrån och hur de skapas. Det gör att man har ett väldigt stort fokus på att öka sina intäkter. Man vet också att de ökar genom t ex hårt arbete och kunskap. Och om man inte har något arbete eller kunskap blir intäkterna mindre.  

Det är naturligtvis lika i landet Sverige AB. Vi måste börja med intäkterna. Alla borde vara överens om att i stort sett varje intäktskrona till Sverige AB har sin början genom att vi har svenska företag och ett fungerande näringsliv. Företag som startats av entreprenörer och som sedan anställer människor som i sin tur betalar skatt och moms. Om inga företag startas eller utvecklas, finns väldigt lite att fördela. Så här ser en väldigt förenklad intäktskalkyl ut:

Intäkter från företag (en mängd olika skatter och avgifter) 
Intäkter från anställda via skatt och arbetsgivaravgifter
Intäkter från moms etc 
Det är i princip alla de intäkter som Sverige AB har att fördela. 

Dessa intäkter skall betala hela statsapparaten, alla kommuner och landsting. Så skall det naturligtvis vara. Det som är så förvånande är hur lite fokus som läggs på hur vi skall få fler företag, dvs grunden till alla intäkter. Det är dags att vi får en regering som både inser och arbetar för ett bättre företagsklimat. Under den gångna mandatperioden har vi fått kraftigt ökade skatter som belastar företagen och starkt företagarfientliga förslag (som de flesta tack och lov inte kunnat genomföras). Framför allt som drabbas de mindre företagen. Dvs de som skapar fyra av fem jobb. 

Därför är det en gåta för mig att så få partier tittar på hur intäkter skapas och så många hur intäkter fördelas. Ska bli spännande att se om vikten av företag och entreprenörskap får någon plats i slutspurten inför valet. 

 

Reflektioner från Almedalen

Visby Från Almedalen rapporteras om allt tänkbart gällande politik och samhälle med massor av organisationer och företag på plats. ”Alla” är här och det skrivs spaltkilometer i alla tänkbara media och är ett eldorado för tyckare på alla nivåer.

Med tanke på att det genomförts 4374 planerade aktiviteter samt 1000-tals spontana möten måste detta naturligtvis vara någon form av världsrekord i nätverkande.
Visst är det en häftig upplevelse och unik mötesplats. En jättelik tummelplats för åsikter och budskap som det är nästan helt omöjligt att hålla koll på. Detta trots Almedalens utmärkta app. Att det är valår ger en extra nerv såklart. 

Här träffar man människor som man känner och naturligtvis många nya kontakter. Allt annat är nästan omöjligt på en mötesplats som denna. Det är ju genom relationer man bygger förtroenden och förtroenden är ju avgörande i de allra flesta samarbeten. Något som däremot känns lite utmanande är omfattningen. Överallt ser man mer eller mindre panikslagna människor rusande mellan olika seminarier och möten. Hinner man verkligen reflektera över det man upplever, om dagarna är överfyllda med aktiviteter. 

Politiskt kan man notera alltfler ytterligheter som tar för sig i debatten. Längts ut på höger respektive vänsterkanten ser man organisationer som tar tillfället att föra ut sitt budskap. Den företeelsen har det funnits gott om i Visby i år och vissa har verkligen klivit över gränsen som på Annie Lööfs tal. Tyvärr tror jag den uppmärksamhet de får i media är kontraproduktiv. Det är ju precis det som man vill ha. Svår fråga att hantera såklart och en utmaning för yttrandefriheten.  

En annan påtaglig sak är alla löften och vackra ord. Sånt är det extremt mycket av i Almedalen. Om allt alla lovar en vecka som denna blir verklighet, kommer vi att få en fantastisk framtid. Men vis av erfarenheten är det inte samma sak att lova som att göra. I alla fall inte i politiken där löften är lätta att ge, men genomförande är en bristvara. 

Den som av "misstag" kommer hit under denna vecka måste undra vad det är för spektakel. Vi ser en och annan förvirrad internationell turist som inte riktigt har samma målsättning som lobbyister, politiker och företag. Överfulla restauranger, svindyra hotellrum och packat med folk överallt. Men då finns det ett utmärkt alternativ. Åk utanför Visby. Almedalen är väldigt mycket centrala Visby och väldigt lite övriga Gotland. Det är t o m så att landsbygden på Gotland sägs vara en stor förlorare, då en av säsongens viktigaste veckor helt fokuserar på vad som händer innanför murarna och vanliga turister undviker ön. Något som vi själva sett under veckan då vi även besökt delar av landsbygden och det är väldigt lite besökare så fort man kommer utanför murarna.

Rapport från Almedalen

Visby Idag börjar årets Almedalen. Ett Almedalen som både är en spurt i ett val och en fantastisk plats att se fotbolls-VM på. Något som kommer att intressera mig lite extra är hur entreprenörskapet får möjlighet att visas. Då menar jag inte de företag som visar upp sig under egna engagemang. Det som blir spännande att se är hur politiker, utställande kommuner och andra myndigheter lyfter fram företagandets viktiga roll. Jag kan känna en liten oro att det lätt "glöms" bort. i Uppsalas program finns det förvisso en del kopplingar till företagande under andra rubriker, men knappast i eget fokus. Vi fanns liksom inte på näthinnan. Men nästa år kanske vi får möjligheten att berätta om Uppsala ur entreprenrörens perspektiv. 

Det kom en global rapport kallad GEM-rapporten för några veckor sedan, som mäter massor av saker och rapporten omfattar 60% av jordens befolkning. I den uppmärksammades Uppsalas entreprenörskap som något väldigt positivt och vi låg i topp. Under rubriken "Entreprenörsstaden" skrev jag och Maria Mattsson Mähl en artikel i UNT om hur framgångsrikt Uppsala arbetar, genom samarbeten mellan stadens olika funktioner. Att det finns en enorm kraft i Uppsalas företagande och viljan att samarbeta. Det gav oss massor av positiv energi och en rapport som överträffade alla våra förväntningar. 

Nu blev det nog lite kort om tid inför Almedalen och programmakarna hade inte riktigt entreprenörskapet med, när Uppsalas viktiga funktioner skulle få en plats på scenen. Men till nästa år, då skall vi jobba för att även entreprenörskapet är med i programmet. 

Under Almedalsveckan kommer naturligtvis företagande att vara i fokus. Men sen hoppas och tror jag på en hel del andra spaningar också förstås. 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.