Thomas Sonesson

Uppsalaentreprenören

Thomas Sonesson skriver om entreprenörskap och om livet som företagare, vad som driver honom och om passionen för att starta eget.

Uppsala Innovation Tour - del 7

San Fransisco SAN FRANSISCO. Den 13 till 17 februari 2017 kommer tio uppsalaföretagare att besöka Silicon Valley för att lära sig och inspireras av företagen där. Resan, som kallas Uppsala Innovation Tour, ordnas på initiativ av uppsalaborna Maria Ingelsson, Magnus Axelid och Maria Mattsson Mähl. Uppgångs bloggare Thomas Sonesson och Maria Ingelsson kommer att rapportera dagligen från Silicon Valley.

Efter förmiddagens pass med viktigt att tänka på för att klara byråkratin och det praktiska, var det snabba kast när vi fick lyssna på Rikard Steiber, President Viveport and SVP Virtual Reality. Spännande att får veta mer om VR. 

Att göra alla upplevelser tillgängliga är den korta beskrivningen av VR. Den enklaste sättet att uppleva VR är via en mobiltelefon och en kartonghållare. Det mest avancerade är när du tycker att du är helt i en virtuell värld. En värld där du blir påverkad som om allt är på riktigt och din kropp och din röst är ”spelkontrollen”. Du skapar emotionella band utan fysisk kontakt. Både mellan människor och varor. 

VR är något vi bara sett början på. Spel kommer oftast först när något nytt skall få fäste, så även när det gäller VR. Men på sikt kommer det att erbjudas helt andra saker. Något som bland annat skapar verklighetstrogen och avancerad storytelling. Man skapar sin historia i realtid.

Genom VR kommer det att bli mycket lättare att t ex skapa musik. I princip får du en egen studio helt utan begränsningar. Eller varför inte resa vart du vill i världen utan en enda biljett. Populärast just nu är nämligen Google Earth i VR. Där du kan åka precis vart du vill i hela världen med en overkligt verklig känsla.

Man går från att jobba i 3D till att vara i 3D. Rikard säger att den reklambyrå eller arkitekt som inte anammar denna teknik kommer att vara borta om tre år. Allt detta finns tillgängligt idag och redan till en låg kostnad. Även IKEA och HM ligger långt framme och det kommer självklart att förändra både retail och e-handeln. En riktig "gamechanger". Både enorma möjligheter och stora hot. 

Med hjälp av din hjärna skapas en verklighet som egentligen inte finns. I princip kan man simulera avancerade hjärnoperationer eller andra moment där man kan träna i helt realistiska situationer. Utbildning kommer att förändras dramatiskt och det känns som alla är i samma rum fast man inte är det.

Rikard påstår att VR kommer att skapa massor av idéer hur man kan förändra det man håller på med. Detta oavsett vad man sysslar med. Bara det att man i princip kan bli vem som helst och det känns verkligt är väl spännande. Eller?

Naturligtvis är det som alltid gott och ont som i alla sammanhang. Det kommer att missbrukas men det kommer också att ges helt nya möjligheter. Spännande men också läskigt.

Efter denna omtumlande presentation var det dags för Elin Elkehag, CEO & Founder of STILLA. Elin berättar om hur hon sålde allt hon hade och flyttade till San Fransisco. Vaknade en natt och skrev ned sin plan som sen blev till STILLA. Hon ställde frågan till sig själv – Går det att göra det här på 100 dagar?” 

Resan är otroligt inspirerande. Prototyper tillverkades i lera, massor av passion och massor av jäklar anamma. Sen var det dags att ta beslutet att satsa på riktigt. Som ofta med målinriktade personer - produkten var framme på under 100 dagar. Men sen kom det svåraste, att bygga ett företag. Det tog 500 dagar. Hennes fem foksupunkter ser du på bilden. Kloka ord. 

Stilla lanserades på Indigogo, dvs med crowdfounding. Det blev succé och det blev fullt på 10 timmar. Innan man ens har en produkt för leverans har Stilla kunder i 53 länder och är inbjudna till Sharktank. 

Snygg förpackning med "apple-look". Inte så konstigt, eftersom Elin fått hjälp av folk från Apple att designa produkten. 

Produkten lägger du i handväskan, barnvagnen eller plånboken. Tappar du bort den märker du var den är genom att det larmar i telefonen eller i en applewatch. Enkel funktion via en app. Stilla har redan kontor i Stockholm, San Fransisco och LA. Med den passion och energi Elin visade kan det bara bli succé. Imponerande!

Stilla har värdeorden "Kind, clever and passionate" Vi gillade också att Stilla har en "no asshole policy". Dvs alla som jobbar eller investerar i Stilla måste vara som värdeorden. "No asshole policy" Visst är det bra!

Sen var det en promenad till Google i San Fransisco och där träffade vi Per Hedberg som jobbar på Google Cloud. Men först en gruppbild utanför Googles kontor.

Sen var det registrering så att man hade koll på vilka man bjudit in. 

Per Hedberg pratade om Google under rubriken ”How Google stays on Top of Innovation”. Men först lite storytelling: Inte helt ovanligt här i Silicon Valley så startade Google i ett garage. Alltid lika intressant vad som döljer sig bakom en garagedörr i Palo Alto. Från garaget har Google växt till129 kontor i 57 länder och över 70.000 anställda.

Lkulturen är viktig. Lekfullheten, möte med grundarna varje torsdag som då svarar på frågor från anställda, hälsar nyanställda välkomna, berättar om viktiga saker och bjuder på pizza. Varje torsdag alltså. Något 100-tal brukar vara på plats och resten följer det via video. Massor av saker som skall stärka Googles innovativa kultur. 

Google är definitivt en populär arbetsplats. Det kan man väl hålla med om eftersom man får ca 2 ansökningar i minuten. Ändå är 70% av alla anställda rekryterade på rekommendation av någon annan anställd.

Som alla företag i Silicon Valley uppskattar man misslyckanden så länge man värderar risken innan och sen lär sig av misstaget. Det finns t o m tävlingar i hur man misslyckas för att lyckas. Men naturligtvis också i att hitta på omvälvande förändringar. Man kallar det 10x award och skall inte bara förbättra utan helt förändra något. Så kallade "gamechangers". 

Innan vi lämnade Goggle fick vi besöka deras balkong mot Bay Bridge. Kreativ miljö, eller hur?

 

Hera skapar mera

Uppsala För några veckor sedan invigdes en co-working area som heter Hera Hub i Uppsala. Jag missade invigningen men fick möjlighet att besöka Hera idag. Många undrar nog vad en co-working area är? Begreppet är relativt nytt och under ett tiotal år har ett antal co-working areas växt fram i Sverige. Innebörden är en gemensam lokal där man genom olika medlemskap har tillträde till lokalen och använder den som mötesplats, kontor eller konferens. Något som skapar en unik och kreativ miljö där olika erfarenheter och idéer korsbefruktas. 

Det som gör Hera Hub extra spännande är att den i första hand inriktar sig på kvinnligt entreprenörskap. Med underrubriken "Workspace for women" välkomnas man utanför de trivsamma lokalerna. 

Bakom Hera Hub står entreprenören Sophia W Renemar. Sophia hittade konceptet i USA och har tagit det hit till Sverige och Uppsala. Här ser vi Sophia i det rymliga och ombonade konferensrummet. Extra kul att Sophia och Hera Hub fick utmärkelsen "Årets stjärnföretagare" härom dagen.  

Utmärkande för co-working areas är kreativa miljöer. Vill man vara extra kreativ kan man sitta på pallarna vid pilträdet. Att kombinera praktiska miljöer med oväntade inslag ger verkligen en extra inspirerande känsla. Man är långt från de fyrkantiga och lite tråkiga kontorsrummen. 

Man har verkligen utnyttjat alla utrymmen, precis som man skall. Här kan man spela in en film eller en podd. All utrustning finns så det skall vara enkelt att köra igång. 

Grunden i co-working areas är att man har gemensamma ytor och man sitter där det passar och där det finns plats. Normalt finns inga eller bara ett fåtal kontorsrum. Hera Hub är några stycken, resten är öppna ytor. Kontorsstolar byts mot pilatesbollar. Sina prylar förvarar man i sitt skåp och arbetskamraterna växlar från dag till dag. 

Än så länge är det gott om plats, men under året är målet att minst ett 50-tal företagare skall vara på plats i lokalerna och på sikt ännu fler.  Naturligtvis kommer inte alla att vara på plats samtidigt och nya bekantskaper ger nya intryck och erfarenheter hela tiden. 

Redan när man kommer in i lokalerna känner man sig välkommen. Personlighet och miljö kommer att vara viktigare och viktigare  på framtidens arbetsplatser. Här i receptionen får man den känslan direkt. 

Genom att deltagandet grundar sig på medlemskap, får man många fler som kan nyttja lokalerna än vad man skulle fått om det varit kontorsrum. Jag tror att det gamla klassiska kontoret har sitt bäst före datum bakom sig. Något vi ser på fler och fler ställen och Hera Hub ligger helt rätt i tiden. En extra poäng är att skapa möjligheter för kvinnligt företagande. Vi behöver fler entreprenörer och absolut fler kvinnliga. 

Man måste så för att skörda!

Uppsala En gång om året är det kickoff för Årets UF-företagare. UF eller Ung Företagsamhet som det heter är verkligen något som ligger mig varmt om hjärtat. Orsakerna är flera. Dels har jag gjort entreprenörskap till min personliga "religion". Jag lever entreprenörskap och jag ser bara möjligheter genom företagande vart jag än kommer.

Varför entreprenörskap? Att vara entreprenör är att lösa ett problem som skapar förbättring. Gör man det bra kan man bli lönsam, anställa människor och både företag och anställda betalar skatt. Entreprenörerna är liksom starten på välfärdens ekosystem. Får vi inga nya entreprenörer kommer förr eller senare hjulen att sluta snurra, politikerna får inga skatter att fördela och anställda får inga jobb att gå till. Det innebär att UF säkerställer att vi får framtida entreprenörer. För precis om i alla andra sammanhang kan man inte skörda om man glömmer att så. 

Idag på UF-kickoffen var det en proppfull Universitetsaula med ungdomar som kommer att säkerställa välfärdens ekosystem. Man får sån energi av dessa ungdomar: Medan många "gamlingar" försöker hitta lösningarna i backspegeln möter vi här de som kommer med framtidens lösningar. Det var mycket wow i lokalen. 

Inte blev det mindre wow av dagens konferencierer. Anton Hegart från UF och Alva Ryttebro, årets UF-företagare, gjorde en helt galet bra "show" på scenen. Här ser Anton lite trött ut, men jäklar vilket go det var på honom alla sekunder utom denna. Hur proffsiga som helst. 

Efter Alva och Antons första timme var det dags för dagens föreläsare. Och det var inte vem som helst, utan grymme Leo Razzak. Han snackade verkligen till ungdomarna direkt och det han säger om drivkraft, mod och eget ansvar kan man tjata om som förälder utan effekt, men genom Leo går det rakt in i hjärnan. 
Leo pratade om valet att visa vägen eller följa med. Helt ok att följa med, men då är det jätteviktigt vem man följer. Han berättade för ungdomarna hur viktigt det är att tro på dig själv och slå alla med häpnad. Något som är extra viktigt i en värld där man tror att likes på sociala medier är det som styr ens val i livet. Jag kan inte annat än att hålla med. Att tro på sig själv och ha inställningen att "klart det går" kommer att vara avgörande för att lyckas. Sen får man inte glömma att ha kul!

Även i år är jag rådgivare till några UF-företag. Här ser vi ett av "mina" företag. Hanna, Sanna och Stina som driver Ambition UF står här tillsammans med Leo efter hans föreläsning. Jag törs påstå att personer som Leo kan påverka framtida vägval för många ungdomar. Både när det gäller att hantera fördomar och öva mod. 

Det är oerhört viktigt att vi fortsätter slåss för UF och entreprenörskap. Ibland får man uppfattningen att de skatteintäkter som skall betala vår välfärd kommer från politikerna och deras sedelpressar. Inget kan bli mer fel. Grunden till all välfärd kommer från ett sunt och utvecklande näringsliv.
Men alla förstår inte det och här ser vi även utmaningar i skolan. Alldeles för många lärare och rektorer säger nej till UF. För mig är det en gåta och defintivt ett svek mot alla de elever som missar chansen att prova på att vara företagare. Jag avslutar med en uppmaning till alla skolor som inte ser UF som en självklarhet. Dags att tänka till! Ni kanske har en hel del fördomar om företagande eller så är det okunskap. Men våga satsa på UF och ni får mångdubbelt tillbaka. 

Klart det går!

Uppsala Ikväll var det föreläsning av Per Holknekt på UKK. Jag hade sett fram emot att höra en spännande entreprenörsresa, men fick så otroligt mycket mer. Jag anade såklart att det även skulle handla om livet, då Pers liv varit allt annat än spikrakt. Men att det skulle vara så  engagerande på många plan var över min höga förväntan. 

Jag hade sällskap av mina tonåringar som här flankerar Per. Kul att de fick möjlighet att lyssna och de berättade efteråt, att dom hade väldigt stor behållning av föreläsningen. I ärlighetens namn kanske det är i de unga åren med hela livet framför sig, som man kan ta med sig extra mycket av Pers lärdomar. 

Under nästan två timmar fick vi en otroligt engagerande livshistoria från en kille som växt upp i Falun och sen erövrat världen. Han har gjort en imponerande resa inom entreprenörskap och att lära sig hitta nya vägar fram när det gamla rasat. Per själv beskriver sig som "sjukt bra på det han inte kan". Han berättar upprepade gånger hur han lyckats med olika saker bara för att han inte vetat innan, hur han skulle gjort. Visst är det ofta så att kunskap begränsar. Kan man inte, tänker man fritt. Något som är väldigt vanligt i framgångsrikt entreprenörskap. 
En annan sak jag fångade var "Det är viktigt att det är på riktigt, men behöver inte va så jävla bra". Här kommer det genuina in och vikten av att göra saker utifrån vad man själv har för egenskaper och brinner för. Inte vad andra förväntar sig. 

Något jag tycker alla borde lägga in i sin budget var Pers sista rad på kostnadssidan - "Säg snälla saker - 0 kr". Tänk vad värdefullt det är att säga snälla saker till varandra och att det dessutom är helt gratis. Det bygger företagskultur om något. 

Under föreläsningen pratade Per mycket om det som inte gått så bra i livet och vikten av att kunna berätta om sina svaga sidor. Något som alltid givit honom positiv feedback och ökat självkänslan. För visst är det mycket lättare att tycka om och umgås med människor som törs berätta om sina svaga sidor, än de som alltid är så perfekta...

Att agera snabbt är en annan viktig del och Per hade ett flertal exempel när impulsiva beslut tagit honom i rätt riktning. Hade han "väntat till imorgon" hade det aldrig blivit av. Då hade han varken varit världmästare i skateboard eller startat Odd Molly. 

Charlotte Andersson heter den här tjejen som driver Profile Agency. Det är hennes agentur som hjälper Per på hans turné. Jag förstår att det funkar bra mellan dem då det var fullt driv även på Charlotte. 

Efter föreläsningen var det boksignering. Både Adam och Hugo fick varsin bok med sig hem. Jag gillar medskicket de fick - "Klart det går!". Både föreläsningen och boken borde vara obligatoriskt i skolan. Här finns lärdomar för livet som skolan defintivt skulle ha med i sin läroplan och som man har stor nytta av i livet efter skolan. 

Tack Per för att gav oss två engagerande timmar och med genuinitet som inte är så vanlig nu för tiden. 

Så Himla bra!

Uppsala I utkanten av Uppsala, närmare bestämt i Librobäck hittar vi ett otroligt spännande företag. Ett varumärke som många kanske känner igen, men vet man att det kommer från Uppsala?

Här ligger nämligen Himla som nog är en doldis för många Uppsalabor. Men är man lite intresserad av inredning och design, främst inom textil, då vet man. Men det är inte bara produkterna som imponerar utan också entreprenören Annica Högström. Med Himla har Annica skapat ett varumärke inom ett område som hon verkligen brinner för. Ett varumärke som gjort succé runt om i världen och som hjälpt till att sätta Uppsala och Sverige på världskartan.

Här ser vi Annica framför en av vårens nya kollektioner. Kan tänka mig att den randiga vaxduken kommer att finnas på många bord kommande sommar. 

När vi går runt i Himlas showroom får vi se mer av vårens sortiment. Som alltid ligger ju planeringen av kommande säsonger långt före det vi som kunder kan se i butikerna. Här får ni ett litet smakprov.

 

När man ser allt så otroligt snyggt matchat blir man naturligtvis sugen på att ta med hela konceptet hem. Det är inte alltid det blir precis som på bilderna där hemma, men om man tänker till lite och ber om goda råd så kan man verkligen skapa en härlig miljö. Ofta med rätt enkla medel. 

Som entreprenör är Annica lika galen som de flesta av oss. Hon har naturligtvis en enorm passion för det hon skapar och säljer på Himla. Men också en otrolig drivkraft och modet att prova nytt. Hon har dessutom sålt bolaget en gång men sen köpt tillbaka det. Det gick inte som tänkt för köparen. Min teori är att köparen saknade passionen för företaget. Det brukar synas på resultatet... 

Himla är verkligen en av Uppsalas stoltheter när det kommer till varumärken. Hatten av för en fantastisk entreprenör som bidrar till att sätta Uppsala på kartan. Så Himla bra!

 

Jag vill ha beröm, inte kritik

Uppsala Jag gillar beröm. Jag älskar när någon säger att jag gör bra saker. Sånt ger mig självförtroende och jag fortsätter köra på. Framför allt när jag är bland likasinnade fungerar detta extra bra. För visst är det roligare att få beröm än att folk skall tycka man gör saker dåligt.

Större delen av min erfarenhet som ledare har jag fått under mina år som VD på Gallerix. I början av karriären mötte jag inte så mycket motstånd. Den lilla ledarroll jag hade flöt på väldigt bra. Men det händer saker när organisationen växer och det ställs större krav på ledarskapet. 

Naturligtvis var en av förändringarna att det bara blev mer och mer kritik. Under åren som VD på Gallerix bedömer jag att minst 75% av all kommunikation var kritik. Allt bra vi gjorde sågs som självklarheter. Det var det som inte fungerade man fokuserade på. Precis så fungerar alla organisationer. Man får sällan beröm för det som fungerar, men man får skit för det som strular.

Successivt försökte jag utveckla ledarskapet. En av de viktigaste sakerna var att alltid lyssna på den som är missnöjd och försöka förstå orsaken. Oavsett varifrån den kom. Ju längre jag levde i min roll som VD, ju viktigare insåg jag att hanteringen av kritik var. Vi lärde oss att alltid börja hos oss själva när något gick fel. Att skylla på andra gjorde bara saken värre. Men jäklar vad mycket stryk man fick ta.

Efter att jag lämnat Gallerix träffade jag ett gäng som sa att de gjort en C-uppsats för Gallerix och lämnat en rätt kritisk rapport om hur organisationen fungerade. Till deras förvåning möttes man med irritation av resultatet från ledningen. Undersökningen hamnade i papperskorgen. Tyvärr hamnade inte problemen i samma papperskorg.

Under åren som ledare har jag försökt att alltid lyssna på de som har åsikter om vad jag gör. Både positivt och negativt. Trovärdigheten som ledare handlar nästan alltid om att lyssna, förstå, förändra. Att vara ödmjuk, erkänna fel och brister samt att arbeta med förbättringar gör att man får respekt.

I dagarna har det kommit en kritisk rapport om Uppsalas företagsklimat. Vi faller mer eller mindre fritt. I min värld borde man tagit kritiken på allvar och varit ödmjukt självkritiska. Jag upplevde att man agerade tvärtom.

Man berättade om allt bra man gjort. Hur missuppfattad man är och att undersökningen har en massa brister. Listan över orsaker till det dåliga resultatet blev allt längre, ivrigt påhejade av bundsförvanter. Svenskt Näringsliv, lokala företagare och andra som tycker detta är allvarligt blev sågade. Man skyllde på fel i undersökningen istället för att ta åt sig av kritiken. I min värld är det helt fel väg att gå.

Den allra viktigaste delfrågan i undersökningen är den upplevda attityden till företagare från politiker och tjänstemän. Här ligger Uppsala verkligen i botten. Det som skrämmer är att det är med just attityderna det börjar. 

Ännu ett bottennapp!

Uppsala Förra året var det kräftgång för Uppsalas Företagsklimat. Vi rasade rejält och hamnade på plats 185. Då tänkte man att det kan nog inte bli sämre. Men där hade jag fel. Raset fortsätter i oförminskad kraft. Att Uppsala med alla dess förutsättningar skall ligga på plats 213 bland Sveriges kommuner, kan inte vara annat än pinsamt.

Vad kan nu detta bero på?  Jag har i alla fall några teorier:

När man har en nedåtgående trend krävs extraordinära insatser för att vända utvecklingen. Dvs man får inte betalt för den insats man gör, utan man måste faktiskt överleverera. Det kan säkert vissa tycka är orättvist, men det är precis samma om pilarna pekar åt fel håll när man driver ett företag. Att vända en negativ utveckling kräver krafttag. Därför tror jag att även om det görs en massa bra saker, räcker det inte när missnöjet varit så stort en längre tid.

Uppsala går bra. När man har en stark region där det mesta serveras utan någon större insats, kan kommunen åka snålskjuts och ekonomin utvecklas utan att man har företagarfokus. Jag tror väldigt många företag i Uppsala upplever att de har en stark marknad och att det är en region där man har stora möjligheter att göra affärer och utveckla sin verksamhet. Man kan nog uppleva en stor portion självgodhet hos Kommunen, vilket ger motsatt effekt i samarbetsklimatet med företagen. 

Traditionen är också en faktor. Även om vi under ett antal år visade att det går att vända utvecklingen, har Uppsala haft svårt att positionera sig som företagarstad. Den akademiska prägeln sitter djupt rotad och jag upplever att både politiker och tjänstemän har betydligt mer kunskap och intresse för universiteten än för företagen. Trots det är det många spännande kontakter som tas mellan näringslivet och universiteten, men inte så mycket från politiskt håll. Ordet "företag" hörs väldigt sällan i kommunikationer med kommunen. 

Slutligen upplever många företagare att det går väldigt långsamt i samarbetet med Kommunen och i Uppsala skall det mesta ta en väldigt lång tid. När man driver företag måste det oftast gå väldigt snabbt. Det blir självklart frustration när man förlorar affärer för att man hamnar i tung byråkrati.

Under några år har arbetet pågått med ett Näringslivsprotokoll och också ett Näringslivsprogram. Jag har själv varit med i arbetet och tycker det är bra i teorin och viljan är god. Men det är först när det blir verkstad som man får effekt. Här finns nog också en orsak till vårt låga betyg. Trovärdighet skapas när saker händer på riktigt.

Något som undersökningen visar och som verkligen oroar är skillnaden mellan politikernas syn på företagsklimatet och företagarnas upplevelse. I Uppsala är den skillnaden bland de största i Sverige. Det kan man tolka som att det finns dålig sjukdomsinsikt i Uppsala kommun och att det gör att man ser mindre allvarligt på problemen. Sånt brukar straffa sig.

Slutligen måste man ge en stor eloge till Tierp som fortsätter klättra. När man som kommun har lite mer press på sig, visar det sig att man blir betydligt mer handlingskraftig och samarbetet med företagen blir allt viktigare. Tierp har samma färg på styret som i Uppsala så företagsklimatet handlar definitivt om mer än vilken färg det är på kommunledningen. Grattis Tierp!

Gilla det oväntade

Uppsala Idag har vi haft en mycket givande dag med massor av nätverkande när Relation on tour gått av stapeln på Wenngarn utanför Sigtuna. Här möts vi på en häftig plats som är perfekt för att träffa nya människor, odla kontakter och förhoppningsvis göra affärer. Även om Wenngarn ligger nära Uppsala var det förvånansvärt många som var här för första gången. Med all sannolikhet kommer de flesta tillbaka till Wenngarn, för mötesplatsen är av världsklass, oavsett om man är här privat eller om man skall konferera.

Dagens konferencier är en av mina favoriter, nämligen Johan Wester. Johan har varit med tidigare i Relations aktiviteter och det är alltid både proffsigt och med en stor portion humor. Här står han bredvid Relations grundare Helena och Magnus. 

 

Dagens tema var ”det oväntade”. Ett alltid aktuellt tema, kanske aktuellare än någonsin i den tid vi lever i. Det oväntade är ju något som innebär ständig förändring. För vissa människor är förändring det värsta man kan uppleva. Jag tycker det är kryddan i livet, så det här var en fantastisk dag.

En av dagens värdar, Nordea och deras kontorschef Anne Ågren hälsade välkommen och bjöd på en överraskande start, som fick både Johan Wester och publiken att skratta ordentligt. Det oväntade kan vara så enkelt som att bjuda på sig själv. 

 

Första talare var Magnus Helgesson ”Academy of excellence”. Jag gillar talare som gjort det ”på riktigt” och Magnus har bland annat skapat restaurangkedjan Harrys. Erfarenheter som inspirerar och lärdomar som man kan ta med sig hem. Då kan man med all rätt vara lite kaxig. 

Visst är utbildning viktigt, men som i fallet med många entreprenörer är det andra drivkrafter som ligger bakom framgången. Tycker den här bilden från Magnus Helgessons presentation känns igen.

 

Efter Magnus Helgessons inspirerande inledning var det en slinga med 8 stationer med oväntat innehåll och mycket tid att träffa nya ansikten i de mindre grupperna. På en av de spännande stationerna fick vi lyssna på Anna Bråkenhielm. En fantastikt driven kvinna, som bland annat såg till att vi fick se Expedition Robinsson och Farmen. Som extra krydda hade Anna precis släppt sin bok "Räkna med bråk". Det blir nog streckläsning...

En annan av grupperna var Uppsala Bilgalleri. Förutom att man fick veta mycket om bilar berättade VD Peter Jonasson att man nyligen startat ett samarbete med Uppsala Stadsmission. Något som gjort att Mikaelsgården nu har en egen efterlängtad bil, skänkt av Uppsala Bilgalleri. Sånt gillas lite extra såklart. 

Kvällen avslutades för min del med middag och underhållning. Johan Wester var kvar och gjorde att nivån var hög och Tom Stone förvirrade oss med sina trollkonster vilket skapade god stämning. 

I ett småregnigt Wenngarn var det dags att tacka för idag och ta bilen hemåt. Samtidigt började sista delen av kvällen för de som kanske hade lite sovmorgon imorgon bitti. 

 

 

 

Fem år och redan stor

Uppsala Det är alltid kul at få vara med när något högtidligt firas. Om det handlar om någon som presterat extra inom entreprenörskap är firandet extra kul. På fredagskvällen var det dags att fira ordentligt. 

Företaget AlphaCE med Uppsala som en av baserna firar fem år. På dessa fem år har man skapat en helt fantastisk verksamhet runt om i Sverige. Arenan denna kväll var UKK här i Uppsala och kvällens strålande konferensier var Jennie Claesson, till vardags aktiv inom Handelkammaren. 

Jennie skötte som sagt sitt uppdrag på scenen på ett lysande sätt. Här ser vi Jennie tillsammans med kvällens huvudperson. AlphaCE:s medgrundare och VD, Maria Mattson Mähl. 

UKK var fyllt med glada gratulanter från hela Sverige. Många kom från olika AlphaCE kontor eller hade på andra sätt en arbetsrelaterad kontakt med företaget. Väldigt kul att träffa så många drivna och passionerade medarbetare från ett företag som verkligen gör skillnad. 

Några Uppsala-entreprenörer var också på plats. En av dessa var Magnus Hasselteg, en av oss Företagsänglar, här tillsammans med AlphaCE:s försäljningschef Berivan Mohammed. Berivan var en av medarbetarna som hade nöjet att dela ut priser på scenen till framgångsrika företag som jobbar med AlphaCE. 

Man imponerades av hur AlphaCE lyckas matcha många, ofta som är långt från arbetsmarknaden till jobb och gör det bättre än någon annan. En matchning i timmen är väl ett helt fantastiskt facit. Kanske har man konceptet för framtidens arbetsförmedling?

Vad vore ett jubileum utan ett uppträdande. På scenen fick vi se Afrodite och det svängde rejält när vi fick dansa efter en mycket trevlig middag. 

Jag har ju förmånen att vara kompanjon med Maria i projektet Företagsänglarna, samt att vi bloggar tillsammans på UNT/Uppgång. Men denna gång var det fullt fokus på AlphaCE och Marias jubileumstal visade vilket enormt engagemang, passion och drivkraft det finns bakom företagets framgångar. Det skall bli spännande att se vad som kommer att hända de kommande fem åren. Sverige är definitivt för litet. Det här företaget kommer vi att se på den globala arenan. Lite grand om utbildningsföretaget EF, men inom jobbmatchning. 

Skolan och entreprenören

Uppsala I våras hade jag förmånen att hålla ett föredrag om mitt entreprenörskap för elever på Katedralskolan. Efter det mötet föddes en idé att samla några av mina entreprenörskollegor och inspirera ungdomar att starta eget. Självklart med syftet att i första hand stötta och ge inspiration i ungdomarnas UF-Företagande. 

Totalt är vi 15 entreprenörer som berättar om våra resor. Vi kommer att hålla fem inspirationsföreläsningar under läsåret med tre entreprenörer som berättar vid varje tillfälle. 

Idag hade vi första tillfället i Celsiusskolans aula. Här laddar vi för dagens framträdanden och en av UF-lärarna Paul Hodacs, ser till att tekniken fungerar. Till vänster sitter The Friendly Swedes grundare John Lundqvist, bakom honom ser vi Klara-Maria Mach som driver Entreprenörden och längst till höger sitter Sisyfos och Wenngarn Slotts-entreprenören Olle Larsson. Tre helt olika resor men som också innehåller många likheter. Framför allt handlar det om att våga även om man inte riktigt vet vad man skall göra, att lära sig av misstagen och sen ta sig vidare. En annan sak som entreprenörerna hade gemensam syn på var att affärsidén inte är så viktig, det är genomförandet och att man har passion för det man vill göra som avgör. Gör man det man tycker är roligt, har man mycket större chans att lyckas oavsett vilken affärsidé man har.  

Längst till höger ser vi UF-lärarna Ylva Bolin och Paul Hodacs. Jag hade själv en liten moderator roll och så till vänster om mig,  de tre föreläsande entreprenörerna. Nu laddar vi för nästa tillfälle kommande onsdag då vi får höra tre nya resor, då i Fyrisskolans aula. 

Meningen med föreläsningarna är att beskriva hur man lotsat sig fram på resan för att komma dit man är idag. Vad är det som varit viktigt och vad som inspirerat. 

Förhoppningsvis kan vi inspirera fler unga att våga ta steget. Intressant är att alla femton entreprenörer som ställer upp på detta, själva någon gång har suttit i en aula och undrat vad man skall göra i framtiden. Någonstans tog en idé form och resan som entreprenör började. Vägarna är nästan alltid krokiga, men känslan av  att få vara med och bygga något, är starka drivkrafter och en röd tråd i företagande. 

Tack till Celsiusskolan, Paul och Ylva för ert engagemang. Målet är att detta skall bli något bestående och att vi successivt lär oss hur vi skall ge maximal nytta för eleverna i våra möten. 

 

En modig mästare

Uppsala På måndagskvällen var det nypremiär för butiken och skrädderiet Mäster Arnes på Drottninggatan. Ny ägare är den drivna och modiga entreprenören Joumana Sassine. Joumana har sedan tidigare drivit sin butik på Stora Torget, men storsatsar nu i och med att hon tagit över Mäster Arnes verksamhet. 

Här ser vi Arne i mitten tillsammans med sin vän Christina till höger och Joumana till vänster. Både köpare och säljare ser väldigt glada ut och det är väl så det skall se ut när man har gjort affär, eller hur?

Stolt visar Joumana upp flaggorna från födelselandet Libanon och hemlandet Sverige, som varit hennes bas i 15 år. 

Namnet Mäster Arnes blir kvar, men innehållet har breddats en del. Dessutom är Joumana en duktig sömmerska så skrädderiet kommer defintivt att vara en röd tråd i verksamheten. 

Lite överraskande stötte jag på Per Holknekt i butiken, en av många beundransvärda entreprenörer. Med en bakgrund som professionell skateboardåkare och sen bland annat grundare av Odd Molly är Per verkligen en förebild bland entreprenörer. Dessutom föreläser Per om sina erfarenheter och kommer faktiskt till UKK i oktober. Det skall i alla fall jag lyssna på. 

Det minglades naturligtvis som sig bör. Kul att få prova lite libanesisk plockmat och träffa andra nyfikna gäster. 

Inte bara smokingar och långklänningar. Uppsalas snyggaste paraplysortiment prydde skyltfönstret. 

Kul för oss Uppsalabor att en så unik butik som Mäster Arnes kommer att finnas kvar. Det kan vi tacka Joumana och hennes medarbetare för. Vi håller tummarna såklart. 

Silicon Valley på besök

Uppsala Under fredagseftermiddagen fick vi ett spännande slut på veckan. Det lokala näringslivpriset Bona Postulata arrangerade ett seminarium av högsta klass. Ett 50-tal deltagare, entreprenörer och partners, fick förmånen att lyssna på väldigt intressanta personer som på olika sätt har erfarenhet av företagande i Silicon Valley. 

Maria Ingelsson, min bloggarkollega här på Uppgång och själv aktiv som advokat i Silicon Valley var hemma i Uppsala på besök och hade moderatorrollen. Första passet var en diskussion med fyra Silicon Valley-advokater. Här fick vi lyssna på möjligheter och hinder när det gäller att starta och driva företag i Silicon Valley. Vi fick en rejäl inblick i olika utmaningar när det gäller att få ett Visa till USA. Dubbelbeskattning, risken att bli stämd och andra teman som berör företagande belystes av detta erfarna gäng. Imponerande att ha ett så vasst gäng i panelen här i Uppsala. 

I det andra passet fick jag vara Marias medhjälpare när det gällde modererandet. Här bestod panelen av tre stycken svenskar med egna erfarenheter av företagande i Silicon Valley. Från höger är det Mathias Thomsen, Lisa Rydsbo och Martin Anderlind. Entreprenörerna fick berätta om möjligheter och utmaningar i sitt företagande. En huvudfråga var hur man intresserar investerare för sin affärsidé. För visst handlar Silicon Valley väldigt mycket om just den frågan. Andra ämnen som det fantastiska ekosystemet som hela tiden gör att nya företag kommer fram och viljan att bidra med sitt nätverk, kunskap och investeringar. 

Amerikanerna är ju bra på att hitta namn på olika företeelser. "Pay it forward" kallar man sättet där alla generöst bjuder på sina kontakter och nätverk som en naturlig del i det dagliga livet. "Fail fast" är ett annat sätt att se en konkurs som något positivt. Att ha provat och misslyckats är en merit i USA, vilket det naturligtvis är här i Sverige med, även om vi tyvärr har en annan syn på det. 

Samarbetet mellan skolor, universitet och näringsliv är en annan viktig del i ekosystemet. Något vi defintivt kan lära oss av här i Sverige. Att näringslivet kan vara med och finansiera t ex universiteten ger naturligtvis dessa viktiga samhällsdelar väldigt viktiga extra resurser. 

Martin Anderlind, som bland annat grundat Itrim, fick jag tillfälle att prata lite extra med. Han är numera försäljningschef på Northvolt. Den gigantiska fabriken på 500.000 kvadratmeter som skall byggas i antingen Västerås eller Skellefteå. Där fick jag lära mig mer om litium, kobolt och nickel som är ingredienser i batterierna samt att den gigantiska fabrik man skall bygga max räcker till ett eller två bilmärken i Europa. Då kan man förstå vilken efterfrågan det kommer att bli och att detta inte är den enda fabriken som kommer att byggas. 

Ett oerhört spännande seminarium som också berörde att det inte bara är i Silicon Valley det händer. Stockholm och Berlin ligger inte så långt efter för att inte tala om den explosionsartade utvecklingen i Kina. 

 

 

Bloggare: Thomas Sonesson
Född: 1959.
Gör: Byggde Gallerix-kedjan under många år. Nu: arbetar med styrelsearbete och är engagerad i ett antal nya företag. Ideellt: Mentor till unga entreprenörer, engagerad i UF samt ordförande i Uppsala Stadsmission m m.