Nice, Berlin, Stockholm, London. På tisdagen drabbades även New York och USA av en bilattack i IS namn. Åtta personer dödades, varav sex turister, och minst tretton skadades när den hyrda lastbilen mejade ned eftermiddagsflanörer längs cykelbanan på sydvästra Manhattan.

Enligt experterna var det väntat att detta skulle hända även i USA. Tillvägagångssättet är också förväntat då förlusterna för IS i Irak och Syrien inte motsvaras av en tillbakagång för idéerna. Det kan tvärtom bli vanligare med terror i västländer då IS-krigare flytt från det snart utplånade så kallade kalifatet. Att attackera vanliga människor på konserter eller i vanlig stadsmiljö är då det enklaste och billigaste sättet och kräver inte ens tillgång till vapen, bara ett fordon.

Till skillnad från massmordet i Las Vegas nyligen, och från terrordådet i Charlottesville då en högerextremist körde in i massan av motdemonstranter, kan New York-attacken få politiska konsekvenser i form av skärpta inresekontroller till USA. ”Varje attack gör att USA sluter sig mer”, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SvD.

Men effekter av sådana kontroller är mycket osäkra. Den misstänkte terroristen i New York kom från Uzbekistan till USA 2010 och ska enligt uppgift ha radikaliserats på plats i landet.