När Kia Sportage debuterade i Europa för ett dussin år sedan såg den exakt likadan ut som Hyundai Tucson och tillverkades också av exakta likadana komponenter. Det var efter den asiatiska finanskrisen i slutet på 1990-talet som Hyundai köpte aktiemajoriteten i konkursmässiga Kia Motors och började bygga bilar på gemensamma plattformar.
Det blev en jättesuccé - framför allt för Kia.
Sedan generationsskiftet 2010, då tillverkningen flyttades till Europa och de båda släktingarna fick olika utseenden, har Kia Sportage stadigt dragit ifrån i försäljningsstatistiken. Kanske trodde man hos Hyundai att namnbytet var boven i dramat, för när man i höstas presenterade generation tre hette modellen återigen Tucson.
Fast egentligen var det nog utseendet och inte namnet som låg bakom framgångarna för Kia Sportage. I Sverige fortsatte "gamla" Sportage att sälja mycket bättre än den nya, modernare Hyundai. Det hjälpte inte ens att Kias designchef Peter Schreyer tog befälet också över Hyundais formgivning och ritade nya Tucson.
Att det färska fordonet är snyggare än föregångaren råder det ingen tvekan om men vad hände med Sportage? Blev den attraktivare än den gamla? Vad säger de märkestrogna kunderna? Ser den inte lite ut som en groda?
Att den nya upplagan av Sportage är en betydligt bättre bil än den sex år gamla föregångaren är det dock inget snack om. Skam vore väl annars.
När vi hämtade ut vår testbil hade bara toppmodellen med 185-hästars diesel, fyrhjulsdrivning, automat och GT-utrustning kommit till Sverige. I mars lanseras det enklare utrustningsalternativet Komfort med 1,6-liters bensinmotor alternativt 1,7-liters diesel. Båda med framhjulsdrivning.
Nya Sportage är längre än föregångaren både mellan stötfångarna och hjulaxlarna. Det ger mera plats åt baksätespassagerarnas ben och även deras bagage.
Som alla andra biltillverkare har även Kia jagat decibel. En modern bil ska rulla tyst. Man har filat på bussningar, dämpare, fjädring och hjulupphängning och stoppat in mera ljudabsorberande material. Dessutom är det tjockare glas i sidorutorna. Det har gjort susen. Ännu tystare i kupén hade det sannolikt blivit om bilen fått rulla på mer normala däck.
Köregenskaperna har vässats betydligt med hjälp av bland annat en ny direktkopplad styrservo.
Men på insidan är det fortsatt aningen plastigt och dystert. Instrumenteringen är exemplarisk men tråkig. Trots att A- och C-stolparna gjorts smäckrare är sikten snett bakåt fortfarande begränsad.
Den aktiva säkerheten har utvecklats rejält och den nya bilen är nu utrustad med både autobroms, körfältsövervakning, helljusassistans, hastighetsgränsinformation, och dödavinkelvarning. Det är standard i den dyraste versionen, men i övrigt beroende på vilka utrustningsalternativ du väljer.
Väljer du att betala 14|900 kronor för att få den diskret jobbande automatväxellådan får du självparkeringssystem på köpet. Tryck på en knapp och släpp ratten så fixar bilen själv en klockren fickparkering.
Sportage tillverkas i Kias fabrik i Zilina, Slovakien och är fortfarande märkets mest sålda modell i Europa. Frågan är om man fortfarande lockar med sitt utseende, om den nya upplagan är dressed for success, eller om Hyundai Tucson ska besanna det gamla talesättet att släkten är värst.


Kia Sportage 2,0 CRDi AWD GT

ALLMÄNT
Motor: Fyrcylindrig 2,0-liters diesel med turbo
Växlar: 6-stegad automat (+ 14|900 kronor)
Tjänstevikt: 1|859 kg
Maxlast: 391 kg
Max släpvagnsvikt: 1|900 kg
Läng/bredd/höjd: 448/186/164
EKONOMI
Betyg: 4
Pris från: 318|800 kronor
Skatt: 3|970 kronor
Garantier: 7 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti
SÄKERHET
Betyg: 4
3-punktsbälte alla platser: Ja
Krockkuddar: 6
Aktiva nackskydd: Ja
Antisladd: Ja
MILJÖ
Betyg: 2
Bränsleförbrukning: 0,63 l/mil
CO2-utsläpp: 166 g/km
KOMFORT
Betyg: 4
Ställbar ratt: Höjd/längd
Bagageutrymme: 503-1|492 liter
Luftkonditionering: ACC
Styrservo: Elektromekanisk
PRESTANDA
Betyg: 3
Toppfart: 201 km/h
Effekt: 185 hk vid 4|000 varv/min.
Vridmoment: 400 Nm vid 1|750_2|750 varv/min.
Acceleration: 0-100 km/t på 9,5 sekunder
HELHETSBETYG: 3
PLUS
Bra köregenskaper. Hög säkerhetsstandard (utom i den billigaste versionen).
MINUS
Långt ifrån någon miljöbil. Något plastig interiör. Lite dålig sikt snett bakåt.

Artikelbild

| Smaken är som baken. Fortfarande sitter blinkerslamporna gömda längst ned i stötfångaren. Det faller inte i smaken.

Tre konkurrenter
Hyundai Tucson 2,0 CRDi
369|900 kronor.
185 hk. 154 g/km. 2,0-liters dieselmotor kopplad till en 6-stegad manuell växellåda. Fyrhjulsdriven men går även att få med framhjulsdrivning. Automatisk växellåda kostar 20|000 kronor. Bagageutrymme 513-1|503 liter.
Nissan Qashqai dCi 4WD
288|900 kronor.
130 hk. 129 gr/km. 4-cylindrig dieselmotor på 1,6 liter. Finns inte med starkare diesel. 6-stegad manuell växellåda. Automat finns ej. Fyrhjulsdriven men går även att få med enbart framhjulsdrivning. Bagageutrymme 430-1|585 liter.
Honda CR-V 1,6 i-DEC 4WD
298|900 kronor.
166 hk. 129 gr/km. 1,6-liters dieselmotor kopplad till en 6-stegad manuell växellåda. 5-växlad automat kostar 17|000 kronor. Modellen är nyligen uppgraderad. Fyrhjulsdriven men går även att få med framhjulsdrivning. Bagageutrymme 589-1|669.