Vignale är alltså namnet på Fords lyxversion av nya Mondeo och att både bilen och tekniken redan känns bedagad beror på att modellen faktiskt var nästan tio år gammal när den introducerades i Europa.
Jag var själv på plats i Detroit i USA när den här generationen av Mondeo presenterades och året var 2005. Sedan dess tillverkas den i Flat Rock i Michigan under namnet Ford Fusion.
Europa fick vänta ända tills 2014. Anledningen var, åtminstone delvis, skilsmässan från Volvo. Ford Mondeo och Volvo S80/V70 byggdes nämligen på en gemensam plattform i Belgien. Ford behövde efter uppbrottet en modernare monteringsanläggning och den stod inte produktionsklar förrän 2014, i spanska Valencia.
Den här monumentala missen i planeringen innebar att Ford öppnade dörren på vid gavel för konkurrenterna på den europeiska marknaden. Att nu försöka ta tillbaka förlorade marknadsandelar med en jämförelsevis föråldrad bil kräver försäljartalang utöver det vanliga.
Modellen har fått draghjälp med dels ett finare namn, dels högre status och flärd. Det innebär massor av läder, mera krom och en vip-fil till service och betjäning. Gratis tvätt både ut- och invändigt försvann dock från den nordiska menyn. Man insåg väl att svenska vintervägar skulle kräva fler tvättanläggningar än bilförsäljare hos de lokala Ford-handlarna.
Alfredo Vignale var en italiensk designer och karossbyggare som i början av 1950-talet samarbetade med både Ferrari, Maserati och Lancia. 1969 köptes hans företag av De Tomaso, som i sin ägo hade Carrozzerie Ghia. 1973 köpte Ford hela verksamheten. Den med gott minne kommer kanske ihåg att de lyxigare modellerna under 1970-talet fick tilläggsbeteckningen Ghia.
Det fina varumärket devalverades dock i samma takt som bilarna rostade. Så nu dammar Ford i stället av Vignale.
Hybridversionen går bara att få som fyradörrars sedan, eftersom batteripacken stjäl så mycket av bagageutrymmet att det ändå inte gått att fälla bakre ryggstöden för att få en plan lastyta. Redan här märks det att tekniken är påbyggd och inte utvecklad tillsammans med bilen.
Elmotorn på 118 hästkrafter är sammanbyggd med en bensindriven fyrtaktsmotor som arbetar enligt den så kallade Atkinson-cykeln, där kompressionstakten är kortare än expansionstakten. Det ger en högre verkningsgrad och därmed lägre förbrukning. Men samtidigt medför det lägre effekt än vad den här cylindervolymen skulle kunna ge. Här tar man ut 143 hästkrafter och den sammanlagda systemeffekten blir 187 hästkrafter.
Kraften överförs till framhjulen via en steglös CVT-växellåda. Den sistnämnda är baserad på samma teknik som gamla Daf- och Volvo-bilar, vilket innebär att motorn jobbar i ett eget tempo och inte alltid efter hur föraren använder gaspedalen. Vid kraftig acceleration kan det bli lite enerverande surrigt, men kör du med lätt högerfot så jobbar systemet både tyst och ryckfritt. Dessutom belönas du med blommor och blad - fast bara på instrumentpanelen. På bildskärmen bredvid hastighetsmätaren växer allt fler gröna blad fram ju miljövänligare du kör.
Men hur ekologiskt du än kör så kommer du inte ned i de förbrukningssiffror som Ford anger. Framför allt inte så här års. Angivna 0,42 liter milen blev här 0,67. Och på enbart el kom jag bara några kilometer.
Men även om vi utgår från fabrikens siffror så drar samma bil med 180-hästars dieselmotor bara två centiliter mer.|Men är 10|000 kronor billigare. Den enda egentliga fördelen med att välja hybriden i stället för dieseln är den lägre fordonsskatten. 360 kronor om året jämfört med ett par tusen. Det enda skälet för att inte lägga till 15|000 kronor och hellre köpa laddningsbara VW Passat GTE är väl att man bor där det inte finns någonstans att stoppa i kontakten.


Ford Vignale Hybrid

ALLMÄNT
Motor: Fyrcylindrig 2,0-liters bensin/ 88 kW synkron elmotor
Växlar: Steglös automat, framhjulsdriven
Tjänstevikt: 1|739 kg
Maxlast: 511 kg
Max släpvagnsvikt: 0 kg
Längd/bredd/höjd: 487/185/147 cm
EKONOMI
Betyg: 3
Pris från: 396|200 kr
Skatt: 360 kr
Garantier: 2+3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskada, 12 års rostskydd
SÄKERHET
Betyg: 4
3-punktsbälte alla platser: Ja
Krockkuddar: 7 + bälteskrockkuddar bak
Aktiva nackskydd: Ja
Antisladd: Ja
MILJÖ
Betyg: 4
Bränsleförbrukning: 0,42 l/mil
CO2-utsläpp: 99 g/km
KOMFORT
Betyg: 4
Ställbar ratt: Höjd/längd
Bagageutrymme: 383 liter
Luftkonditionering: ACC
Styrservo: Elektromekanisk
PRESTANDA
Betyg: 3
Toppfart: 187 km/t
Systemeffekt: 187 hk vid 6|000 varv/min.
Vridmoment: 300 Nm vid 1|750 varv/min.
Acceleration: 0-100 km/t på 9,2 sekunder
HELHETSBETYG: 4

Artikelbild

| Någon på Ford snodde tydligen med sig ritningarna från Aston Martins designavdelning när man sålde den anrika brittiska sportbilstillverkaren. För nog anar vi lite Rapide S och DB9 i Ford Vignale.

PLUS
Komfortabel, välutrustad och - snygg. Bra kvalitetskänsla. Låg fordonsskatt.
MINUS
Bara ett par centiliter snålare än dieselalternativet. Stympat bagageutrymme.

Tre konkurrenter


VW Passat GTE
411900 kronor.
218 hk. 36 gr/km. Laddningsbar supermiljöbil. 4-cylindrig 1,4 liters bensinmotor sammankopplad med synkron elmotor via en 6-stegad DSG-växellåda. Framhjulsdriven. Max 50 kilometer på enbart el.

Mercedes C350e
495900 kronor.
279 hk. 48 gr/km. Laddningsbar supermiljöbil med 4-cylindrig 2,0-liters bensinmotor sammanbyggd med en synkron elmotor. 7-stegad G-Tronic. Bakhjulsdriven. Max 31 kilometer på enbart el.

Volvo V60 D5 Twin Engine
469000 kronor.
230 hk. 48 gr/km. Laddningsbar supermiljöbil. Volvos femcylindriga diesel på 2,4 liter driver framhjulen medan elmotorn driver bakhjulen. Automatväxellåda med sex steg. Max 50 kilometer på enbart el.