Inne på mäklarkontoret på Centralgatan sitter Louise och Göran Cleve. Efter moget övervägande är de redo att lämna villan för ett bekvämare boende.

– Förr var det alltid roligt att gå ut i trädgården, nu känns det mer som ett måste och något påtvingat, säger Göran Cleve.

När erbjudandet kom om en trea på 81 kvadratmeter en bit upp i huset, med tre meter i takhöjd, exklusivt kök, stor balkong mot gården och med gångavstånd till det mesta, slog de till. Snabbt. Och det är de inte ensamma om.

Artikelbild

| De färdiga modulerna gör att Brf Parkgården växer snabbt. Stommarna är redan levererade och i september är det inflyttningsklart. Huset ligger i korsningen Stationsgatan-Järnvägspromenaden, ett stenkast från stationen i Tierp.

Robert Lindell, som håller i projektet för Svensk fastighetsförmedlings räkning, dyker ner i en av stolarna i konferensrummet och pustar ut. Han har precis fått ett påskrivet förhandsavtal på ännu en trea i Brf Parkgården. Nu finns det bara en handfull objekt kvar och Robert Lindells gissning är att allt är slutsålt innan inflyttningen i höst.

– 1928, 1939, 1941, 1943, 1990, 1996...

Robert Lindell läser upp födelseåren på dem som har tecknat sig för lägenheterna. De som väljer att flytta från villan i Tierp är i majoritet. Och just den här kategorin i boendekarusellen, de som har bott länge i den egna villan, vill kommunen få fart på.

– Flyttkarusellen medverkar vi gärna i, säger Louise Cleve.

Artikelbild

| Stommarna på plats.

– Enda sättet att få till en rörlighet inom kommunen är att bygga nytt, säger Robert Lindell.

Det är tryck på lägenhetsmarknaden i Tierp. Robert Lindell har med 24 år på den lokala bostadsmarknaden perspektivet med sig. På 1990-talet kunde det ta ett halvår att förmedla en lägenhet. På ungefär samma tid, under 2016 och 2017, har han nästan sålt alla de 43 lägenheterna som håller på att ta form vid Järnvägspromenaden.

Artikelbild

| Mäklaren Robert Lindell blickar ut från ett lägenhetsfönster i Brf Parkgården. Han har varit verksam på bostadsmarknaden i Tierp sedan i början av 1990-talet. Då kunde det ta ett halvår att sälja en lägenhet. På den tiden i dag har han nästan sålt slut lägenheterna i Brf Parkgården.

– Det är ett otroligt tryck på allt. Norduppland är en het marknad med närhet till storstäder, säger Robert Lindell.

Vi rör oss bort mot nybygget där en jättekran lyfter ytterväggarna på plats. Takstommarna är levererade och i en del lägenheter är dörrar och fönster redan på plats.

Artikelbild

| Kommer du ihåg? Så här såg det ut på tomten vid stationen 30 augusti 2016.

– Där uppe ser du en av våra ytterväggar, säger Louise Cleve som längtar efter att få ta hissen från garaget upp till lägenhetsplanet.

Det är inte bara i Tierp som det byggs nya bostadsrätter. Robert Lindell är i gång med ett nytt projekt i Örbyhus - ett mindre, med 14 lägenheter. Även det här flerfamiljshuset byggs med gångavstånd till stationen.

När allt är sålt tror Robert Lindell på en liten andhämtning. Kommunens storlek gör att det inte får bli för tätt mellan projekten.

– Tierpsborna är inte så vana vid nyproduktion och det är viktigt att det vi gör blir uppskattat.

Prisutvecklingen i Tierp då, vad tror du om den?

– Priserna kommer att utvecklas på ett positivt sätt, men det går i en lugnare takt här. Folk köper inte lägenheter på spekulation, utan för att bo. Det gör att fallet inte blir så hårt här om marknaden skulle vända.

Fotnot: Brf Parkgården rymmer 30 treor, 2 tvåor och 11 ettor. Prisspannet: 800 000 kronor för ettorna upp till 1,8 miljoner kronor för treorna. Månadsavgifterna ligger på mellan 1 800 kronor och 4 000 kronor. Lägenheterna i huset är från 25 kvadratmeter upp till 81 kvadratmeter.