Svenskarna är påhittiga när det gäller sin självtillfredsställelse. Enligt en kartläggning som RFSU låtit göra har två av fem svenskar använt någon form av hjälpmedel när de onanerat.

Vanligast bland kvinnor är en dildo eller massagestav, medan männen oftast plockar fram glidmedel. Men även lite mer ovanliga föremål förekommer — närmare var tionde har någon gång onanerat med hjälp av hushållsartiklar, frukt eller grönsaker.

Enligt Charlotta Löfgren-Mårtenson, professor vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier på Malmö högskola, har bland annat internet fört med sig en ökad öppenhet kring sex. Men för många är onani fortfarande ett känsligt samtalsämne.

- Möjligen finns inte samma tabu kring onani länge. Men det finns nog fortfarande, till exempel om man lever i ett parförhållande, en känslighet eller genans hos vissa, säger hon.

Siffror som RFSU presenterade tidigare i år visade att hälften av männen och tolv procent av kvinnorna onanerar flera gånger i veckan. Och inte bara hemma under täcket. Många har gjort det även i bilen, hemma hos vänner, på offentliga toaletter eller på jobbet.

Även i medierna är ämnet sex vanligt förekommande. Det finns dock en annan aspekt av öppenheten, konstaterar Charlotta Löfgren-Mårtenson. Med alla sexspalter och tips om att förbättra sexlivet kan också pressen på den enskilda onanisten öka.

- Det finns en risk för att man brottas med samma känslor av otillräcklighet, prestationsångest och tidspress även där.

- Nu ska man hinna med att onanera på något finurligt sätt också.