– Jag är ute efter ett stämningsfullt bröllop, vi gifter oss i Björklinge kyrka 27 maj och sen har vi fest hemma, säger Anna Bolin, som besökte årets fest- och bröllopsmässa på Villa Anna tillsammans med sin syster.

Förutom att låta sig inspireras, bokade Anna Bolin in ett besök hos en försäljare av bröllopsklänningar. Själva klädseln tänker hon lägga en slant på, men det tar hon igen på att hon har en konditor och frisör samt matlagningskunniga i bekantskapskretsen. Alla har lovat att hjälpa till för att hålla kostnaderna nere.

– Det blir ett hemmagjort bröllop, säger Anna Bolin.

Artikelbild

Välbesökt. Bröllopsmässan på Villa Anna i Uppsala lockade många under söndagen.

Besökarna kryssade runt bland utställarnas bord under ett par timmar mitt på dagen. Drygt 20 företag marknadsförde sina produkter, allt från bröllopsfotografer till tårtmakare och florister.

Uppsalabon Lisa Larsson representerade företaget I do som erbjuder bröllopsplanering via en onlinetjänst. Hon och kollegan har också en bröllopspodd som sänt över 100 avsnitt, bland annat en intervju med designern Lars Wallin på temat bröllopsklänningar.

– Jag älskar att prata bröllop!, säger hon och berättar att det personliga bröllopet är hett just nu.

Det handlar om att ta bort alla bröllopsmåsten och skapa en dag som passar brudparet, förklarar hon.

Artikelbild

Systrar. Fr v Anna Bolin som ska gifta sig i maj, besökte bröllopsmässan tillsammans med sin syster Antonia Bolin, som tagit på sig rollen som bröllopskoordinator.

Folk lägger mer pengar på bröllopet i dag än för tio, tjugo år sedan. Summor som 100 000 kronor räknas som normalt om man ska ha all inclusive - kläder, håruppsättning, inbjudningskort, solist, orkester, festlokal, mat och dryck och vara generös med antalet gäster.

Men kronor och ören var inget som paret Daniel Moreno och Marielle Bosniak funderade på när kollade in olika smycken.

Artikelbild

Frisören Anneli Anderzon från salong Sturegatan 16 i Uppsala stod och flätade Emilia Lundins hår.

– Nej, vi tänker mest att det ska bli roligt att gifta sig. Vi gör det borgerligt i sommar och än så länge är vi rätt lugna, säger Mariele Bosniak.

Frisören Anneli Anderzon från salong Sturegatan 16 i Uppsala stod och flätade Emilia Lundins hår. När det gäller håruppsättningar är det mycket flätor och hår som för tankarna till vågor och rörelse som är i ropet. Anneli Andersson kallar det för en bohemisk look och säger att stilarna är många. Det är upp till var och en att välja något som matchar både klädsel och personlighet.

Artikelbild

Tårta. Exempel på en dekorativ bröllopstårta, från företaget Annelie K Choklad AB.

Bröllpsmässan anordnades för andra året i rad av hotell Villa Anna. Josefine Milton, vice vd i bolaget, tyckte att platsen fyller sin funktion.

– Det här ska kännas som en oas när man kliver in och passande nog har vi två kyrkor som grannar, säger hon och syftar på Domkyrkan och Helga trefaldighets kyrka.