Vid ett planerat kontrollbesök i maj hittade kommunens inspektörer flera brister på restaurangen. Bland annat var det dåligt rengjort på arbetsbänkarna.

– De brister i rengöring. Om rengöringen brister kan det i värsta fall leda till att smitta sprids. Smuts och gamla matrester kan också locka till sig skadedjur, säger Tobias Johansson, inspektör och enhetschef för livsmedelsenheten i Sigtuna kommun.

Rester av mat kan locka till sig kackerlackor, någonting som flera restauranger på Sky City har haft problem med den senaste tiden. Den aktuella restaurangen saknade också rutiner för att kontrollera eventuell förekomst av djur. Enligt inspektören ska man ha indikatorfällor eller ha andra rutiner för att effektivt kontrollera om det finns kackelackor i lokalen. Det fanns dock vid inspektionen inga spår av kackerlackor på den aktuella restaurangen.

Artikelbild

Ett annat hygienproblem på den inspekterade restaurangen var att personalen inte har egna toaletter utan använder offentliga toaletter eller allmänna personaltoaletter. Det kan vara en risk ur smittspridningssynpunkt.

– Det är nödvändigt att personalen har en separat toalett för att minska risken för smittspridning, säger Tobias Johansson.

Den berörda restaurangen är inte ensam när det gäller bristen på personaltoalett. Flera restauranger på Sky City har samma problem, enligt Tobias Johansson.

– Vi är kritiska till att det saknas särskilda toaletter för livsmedelspersonal. Vi har haft en dialog med företagen och Swedavia om detta. Vi kan bara rikta krav gentemot restaurangerna, men de kan inte bygga toaletterna. Därför behövs också en dialog med Swedavia för att lösa problemet.

Restauranger på terminal 5 har haft liknande toalettproblem, det löste Swedavia bland annat genom att plombera vissa toaletter så att de endast kan användas av livsmedelspersonal.

Sigtunabygden väntar fortfarande på svar från Swedavia.

Läs mer:

Ännu en Arlandakrog får kritik

Restaurangägare svarar