I backspegeln Året var 1960. Bandysäsongen skulle börja. Två gånger hade Sirius vunnit SM-guld, men det var länge sedan – 1921 och 1922.

På vårvintern 1960 kom det 24 179 åskådare till Stockholms Stadion för att se Sirius möta Västerås SK i finalen. Det blev stryk för Uppsalalaget.

Ett år senare kom segern – Sirius tredje SM-guld i klubbens då 54-åriga historia.

Grundserien bestod av bara nio matcher på den här tiden. Sirius spelade i södra gruppen, som man vann på 14 poäng, lika många som Katrineholm men med fyra måls bättre målskillnad.

I den norra gruppen var Edsbyn bäst, bara en tappad poäng, och det var i derbyt mot Broberg (2–2) som kom tvåa i serien.

Sirius säkrade seriesegern i sista omgången när man besegrade Skutskär med 6–1 samtidigt som Katrineholm gjorde samma siffror på Karlstad-Göta.

Seriesegrarna möttes i SM-finalen på Stadion i Stockholm. Det kom över 19 000 åskådare. Många från Uppsala förstås.

I UNT kunde man läsa att det var "vindstilla, omkring fyra plusgrader och nästan solsken." Dessutom rapporterades det om att uppskattningsvis 8 000 Uppsalabor var på plats, med landshövding Olof Rylander i spetsen.

Matchen då? Jo, det skrevs att Sirius hårda tempo avgjorde matchen.

Efter 24 minuter tog laget ledningen genom Stenåke Walltin och redan två minuter senare kom tvåan genom Jarl Wahlberg.

Efter de två målen tog Sirius över alltmer och Edsbyn var märkbart skakat och laget försökte med soloraider i stället för att spela som ett lag. Dessutom skrevs det om Edsbyns tuffa (ofta osjyssta) spel.

Ove Eidhagen gjorde 3–0 på straff innan Edsbyns tilläts reducera.

UNT:s Eric T Hedlund (signaturen Skum) kunde rapportera att Sirius segerfest skulle äga rum på Hotell Gillet, dit för övrigt även Edsbyns spelare och ledare var inbjudna. Det rådde "kamratskap" under banketten.

Sirius tog ytterligare två guld under 1960-talet, nämligen 1966 och 1968, som är den guldupplagan.

Sirius guldtrupp 1961 bestod av: Carl-Eric "Askis" Askelöf, 19 år, Göran "Lillis" Andersson, 29, Rolf "Knatten" Lindbom, 31, Ove Eidhagen, 34, Sigvard "Sigge" Parling, 31, Bo Ekström, 29, Rolf Larsson, 23, Eino Ekwall, 34, Ulf Fredin, 23, Lars Jonsson, 32, Bo Hawée, 17, Lars Jansson, 23, Stenåke Walltin, 24, Jarl "Gossen" Wahlberg, 26, Gunnar Åberg, 29 och Tore Wikner, 31.

Lagledare var Erik "Fiskarn" Eriksson.