Nanoteknikbolaget vill i samband med en notering genomföra en nyemission på 117 miljoner kronor.

– Vi ansöker för att få en bredare ägarbas. I samband med det tar vi in kapital för att förverkliga vår affärsplan, säger bolagets vd Thomas Almesjö.

Chromogenics producerar fönsterglas med dynamiskt solskydd för kommersiella byggnader. Tekniken grundar sig på forskning vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och i maj 2016 invigdes en ny fabrik i Librobäck. Då trodde man på nyanställningar men i oktober förra året lades ett varsel för delar av personalstyrkan. Det motiverades med att företaget gick in i en ny fas.

­– Vi omorganiserade och gick från att ha sysslat med utveckling till produktion. Då är det en annan kompetens som behövs. Det var tråkigt att några var tvungna att lämna men det var en förutsättning för oss som ett litet bolag.

LÄS MER: Uppsalaföretag varslar anställda

Istället har bolaget förstärkt organisationen på produktionssidan, försäljning och marknad. Thomas Almesjö ser ljust på framtiden.

– Vi ser ett väldigt stort intresse för teknologin. En börsnotering ökar också kännedomen om bolaget och det är positivt att vi blir mer publika. Det är alltför ofta som upptäckter från till exempel Ångström försvinner från Uppsala, utomlands. Nu försöker vi bygga en ny industri i Sverige.

Chromogenics glas sägs öka energieffektiviteten och förbättra inomhusmiljön. Försäljning och installationer har påbörjats vid flera fastighetsprojekt i Skandinavien och gäller både nybyggnationer och renoveringar.

Bolaget räknar med att handeln med aktier kan vara igång i slutet på mars.