Utmärkelsen delades ut i representationsvåningen på Uppsala slott av landshövding Göran Enander och Bengt-Åke Ljudén, vd för Almi Företagspartner i Uppsala. Priset, som finns i två kategorier, ges till företagare med utländsk bakgrund som framgångrikt driver företag i Uppsala län.

En rörd Carlos Lopez tog emot diplom och prischeck från SEB som Årets pionjär.

– Jag känner mig ärad och jätteglad, och också för dem jag jobbar med – det är mycket deras förtjänst.

Artikelbild

| Fotosession. Efter prisutdelningen var det många som ville ta en bild på vinnarduon.

Carlos Lopez kom till Uppsala som fyraåring från Chile och växte upp i Gottsunda. Uppsala Danscenter startade egentligen 2003, men 2005 var rörelsen i gång på allvar.

– Under de här tio åren har verksamheten växt otroligt och det är mycket människor i alla åldrar som kommer till Uppsala danscenter. Vi är närmare 60 personer som undervisar, så det är många härliga människor som man får jobba med, säger han.

Nabila Kaskas, som tog emot pris som Årets nybyggare, grundade sitt företag 2013, men det var först när hon hittade en bra lokal på Bandstolsvägen som förskolan Sanabil Al-Hanan blev verklighet året därpå.

– Det här var oväntat, jag hade inte väntat mig att få något pris, säger hon om utmärkelsen.

Hon berättar att första perioden var tuff och att det var tack vare stöd från anhöriga och Almi som hon kunde fortsätta.

– Och nu öppnar vi en ny avdelning på förskolan nästa månad. Efter det har vi 50 platser mot 29 i dag. Det är många som står i kö just nu, efterfrågan på arabisk-svensk förskoleinriktning är stor, säger Nabil Kaskas.

Hon gläds mycket åt utmärkelsen, vars prispengar hon kommer att skänka bort, och bedyrar att hon kommer att jobba vidare.

– Det är jättekul, jag älskar att jobba med barn – jag kommer att fortsätta med det hela mitt liv.