Det är tidigare Uppsalabon Maria Ingelsson, numera chefsjurist på it-företaget Hansoft och stationerad i regionen, som är spindeln i nätet för den kombinerade studie- och inspirationsresan.

– Jag, Magnus Axelid och Maria Matsson Mähl började prata om att det vore häftigt att låta en mindre grupp företagare från Uppsala besöka Silicon Valley. Den här första resan ser jag som en "pilot" som vi sen får utvärdera och se om det kan bli ett återkommande evenemang, säger hon.

Själv är Maria Ingelsson full av beundran för vad som görs och har åstadkommits i Silicon Valley. Enligt henne finns mycket att lära för företagare från en stad som Uppsala.

Artikelbild

| Maria Ingelsson

– Vi kan kopiera allt utom vädret, ler hon.

Gruppen som ska tillbringa nästa vecka i Silicon Valley beskriver hon som handplockad med både yngre och lite äldre deltagare. En av dessa vd:ar och företagare är Magnus Axelid, vd för Relation – Uppsalas största affärsnätverk.

– Jag har nog ganska stora förväntningar på resan. Det som kanske intresserar mig mest är hur relationerna och nätverken i företagsvärlden ser ut där borta. Som jag förstått det är företagare ofta generösa med att bjuda på sig själva och dela med sig av kunskap utan att förvänta sig något tillbaka.

Det skriver Maria Ingelsson under på. Ett av nyckelorden i dagens Silicon Valley är "pay it forward", det vill säga att vara hjälpsam och generös mot andra utan att kräva något tillbaka. Något som i det långa loppet kan vara lönsamt.

Artikelbild

| Förväntansfull. Magnus Axelid, vd för Relation, är en av deltagarna på resan.

Eftersom både "reseledaren" Maria Ingelsson och deltagaren Thomas Sonesson bloggar för unt.se kan man nog räkna med rapporter från veckans samtal, föredrag och studiebesök.