I de mjuka sofforna på Clarion hotell Gillet sitter en grupp unga människor med laptop och jobbar koncentrerat. Utspridda i baren sitter flera andra som skriver, diskuterar och i största allmänhet ser ut som att hotellpersonalen har placerat dem där som dekorativ rekvisita.

Så är det inte. Det är ett av Uppsalas nyaste kontorskoncept, Guerilla Office, som tagit plats för dagen och en av de som sitter i sofforna är kommunens Johan Rosén som passat på att göra hotellet till sin tillfälliga arbetsplats.

– Jag har helt enkelt mina möten här istället. Jag vill visa att kommunen vill vara med och främja alla initiativ som hjälper startup-kulturen.

Guerilla Office är ett kontor som flyttar runt, och där vem som helst med mobil arbetsplats kan ansluta, men fokus ligger på startup, det vill säga företag i startfasen. En dag i veckan skapar arrangörerna en mötesplats i en bekväm lokal med gratis internet, annonserar ut den via sociala medier, och så dyker folk upp. Varje gång. Iden är mycket enkel, och samtidigt unik.

– Det har otroligt nog inte funnits något sådant här tidigare – i hela världen. Många som har en affärsidé har begränsat med kontakter, kanske jobbar hemma och då kan de möta andra genom Guerilla Office och samtidigt jobba. Vi hoppas kunna hjälpa dem från idé till handling, säger Vasilis Mavroudis som är grundare av Guerilla Office.

Verksamheten startade för ett år sedan i Stockholm och har spridit sig snabbt. Nu arrangeras regelbundet tillfälliga kontor i bland annat Helsingborg, Göteborg, Malmö, och så Uppsala där det snabbt spridit sig. Just den här dagen har ett femtontal personer slutit upp.

– Det finns kontorshotell, men det här är annorlunda. Jag sitter hemma och jobbar och en dag i veckan får jag det här utbytet. Helt plötsligt har jag ett nätverk i Uppsala, berättar Matthias Palmér som är general för Guerilla Office i Uppsala. Han jobbar till vardags med mjukvaruutveckling och ser enorma möjligheter i konceptet.

– Tänk dig att det här skulle finnas i hela världen, vart du än reser kan du leta upp det lokala Guerilla Office och känna dig som hemma.

Vasilis Mavroudis, som just nu är tjänstledig från sitt vanliga jobb och arbetar med enbart Guerilla Office, håller med.

– Det kommer inte att dröja länge innan konceptet finns utomlands. Det finns flera städer med en stark startup-kultur som är intressanta, till exempel Berlin och Tel Aviv.

Bland de som dykt upp på kontoren finns allt från författare till arkitekter, designers och projektledare. Och så mjukvaruutvecklare, förstås. Många har utländsk bakgrund.

– Jag tror vi är lite mer ovana vid sådant här i Sverige. Det märks att till exempel de utländska gästerna på de hotell vi brukar arbeta på tycker att vår närvaro är helt naturlig och ibland slår sig någon ner vid oss och jobbar helt spontant.

Men finns det inte risker med att växa för mycket? Potentiellt skulle vem som helst kunna dyka upp till kontorsträffarna.

– Det har hänt ett par gånger, till exempel när en försäljare dök upp och började marknadsföra produkter på en träff i Stockholm. Men jag tror att vi kommer att kunna lösa problem efter hand som de uppstår. Blir det för stort får vi sätta upp någon sorts regler säger Vasilis Mavroudis som har planer på hur hans gratis kontorsidé skulle kunna bli lönsam i framtiden.

– Jag har många idéer. Men grunden kommer alltid att vara gratis. Det är bara att dyka upp!