Den 16 oktober ska man ha lämnat in sin ansökan till vårens utbildningar på högskolor och universitet. Arbetsförmedlingen har släppt prognoser som visar inom vilka branscher det är störst chans till jobb framöver.

– Det är förstås bra att välja en utbildning som man är intresserad av och vill fullfölja. Men det är också viktigt att titta på hur möjligheterna till jobb kommer att se ut på lite längre sikt, så att man vet vad som väntar innan man gör sitt val. Till exempel är inte jobbmöjligheterna lika goda inom journalistik och humaniora som inom vård eller teknik, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Inom fem till tio år finns det störst chans att få jobb inom olika läraryrken, IT-yrken, ingenjörs- och vårdyrken, enligt prognosen.

– Vi har en stark arbetsmarknad nu och det är lätt att få jobb inom väldigt många olika yrken, men för att försäkra sig om att ha goda jobbchanser även på sikt är en högskoleutbildning en bra investering, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.