Folkhälsomyndigheten har undersökt krogtätheten i relation till antal invånare i Sveriges kommuner. För att få ett jämförbart mått har Folkhälsomyndigheten räknat på hur många serveringstillstånd efter klockan 01 varje kommun har per 10 000 invånare över 15 år. Detta rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

– Det stora utbudet i turistorterna speglar inte de fastboendes alkoholvanor. Men det är klart att invånarna där kanske utnyttjar det stora utbudet också, säger alkoholforskaren Håkan Leifman till Nyhetsbyrån Siren.

Den tätaste koncentrationen av krogar med öppettider efter 01 finns i Härjedalens kommun. Där finns totalt 53 nattöppna krogar per 10 000 invånare mot Uppsalas 5,2 nattöppna krogar, som hamnar på plats 44 av de krogtätaste kommunerna i Sverige. Totalt i Uppsala kommun finns 93 nattöppna krogar och där hamnar kommunen på tredje plats efter Göteborg och Stockholm.

Det faktiska antalet ställen med sena serveringstillstånd har minskat de tre senaste åren.

– Det förvånar mig att antalet går ner. Går man längre tillbaka i tiden vet jag att det var en stor ökning, säger Håkan Leifman, direktör på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Håkan Leifman tror att en förklaring kan vara att ungdomar dricker allt mindre idag och att det finns en mättad efterfrågan.

– Vi har sett en enormt stor nedgång i ungas alkoholintag, även bland lite äldre ungdomar som är de som oftast brukar gå på nattklubbar, säger han.

Totalt i landet ligger snittet på 2,8 i krogtäthet. Totalt antal nattöppna krogar i Sverige är 2287.