Det har blivit dyrare att ta sig en öl eller ett glas vin på krogen, visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Sirén har tagit del av. För Uppsala län handlar det om en ökning av snittpriset med 13 procent för öl och 11 procent för vin under perioden 2011–2016. Priserna är justerade för konsumentprisindex, KPI, som mäter den genomsnittliga prisutvecklingen, de priser konsumenten faktiskt betalar.

Lena Ståhl är ordförande i Munskänkarna, en förening som sysslar med vinprovning, och hon tror att prisökningen på vin beror på att vinkvaliteten på krogar och restauranger också höjts de senaste åren. Men allt för höga priser är inte bra, menar hon.

– Ett allt för högt pris kan också avskräcka konsumenten så att man kanske inte väljer det vin som skulle passa bäst till maten, säger Lena Ståhl till Nyhetsbyrån Sirén.

Men Uppsala län har långt ifrån den största prisökningen i landet. På riksnivå har snittpriserna på öl ökat med 16 procent under perioden och priserna på vin har ökat med 22 procent. I Dalarnas län har ölpriset ökat procentuellt mest med 20 procent, i Kronobergs län i Småland har vinet blivit 34 procent dyrare 2011–2016.

Minst skillnad i ölpris är det i Västernorrlands län, där kostnaden "bara" ökat med 5 procent, medan Örebro län har den minsta ökningen för priset för vin, 4 procent.