Om vi börjar med det vettiga på årets bilmässa i Genève är den kanske främsta trenden mindre stadsjeepar, suv:ar. De stora tyska premiummärkena har de senaste åren dominerat segmentet i Sverige tillsammans med Volvo och VW. Bilarna är i de flesta fall stora och följdaktligen också väldigt dyra.

Men nu kommer mindre, ofta lite kantiga suv:ar och i flera fall från tillverkare som inte varit på banan förut. Seat är ett sådant exempel med modellen Ateca.

Enligt bolaget kommer Ateca i grundversion med teknik som är tillval hos många konkurrenter. Det svenska priset är ännu inte bestämt och här börjar bilen säljas efter sommaren.

Artikelbild

| Monsterbil. Christian Koeniggsegg vid sidan av sin senaste skapelse, monsterbilen Regera som är bolagets första hybrid. I sitt dyraste utförande kan den kosta uppåt 30 miljoner kronor.

Även om det handlar väldigt mycket om dieselgate på mässan för Volkswagens del har också nya konceptbilen T-Cross Breeze fått stor uppmärksamhet. Det är en Polo som förvandlats till stadsjeep i cab-version. VW ska lansera tre nya suv-modeller vid sidan av Tiguan och Touareg framöver, och bolagets internationella sälj- och marknadschef Jürgen Stackmann har inriktningen klar när det gäller de mindre modellerna.

– Det är segmentet som nu växer snabbast runt om i världen, sa han till TT under mässan.

Audis bidrag heter Q2 och är "en kaxig design med en hög grad av funktion och körglädje". Att den är väldigt kantig beskriver tillverkaren med att bilen fått ett "nytt och robust formspråk".

Även om det inte är en stadsjeep måste givetvis Volvos nya V90 in i kategorin vettiga bilar. Den visades upp för journalister i Stockholm i slutet av februari, och i Genève blev det premiär för allmänheten. V90 ska ersätta storsäljaren V70 som sålts i 400 000 tusen exemplar de senaste tio åren och varit den vanligaste tjänstebilen liksom packhäst till hockeyrinkar och sommarstugor.

Artikelbild

| Packåsna. Volvos nya V90 ska ersätta storsäljaren V70, svenskarnas favorit bland packåsnor.

– Vi har ett tydligt mål. Priset måste vara det rätta och hur vi sätter ihop våra paket är också viktigt. Även om vi nu har tre hemmamarknader - Sverige, USA och Kina - så är det viktigt att vi på den svenska marknaden behåller vår dominans, om jag vågar använda det uttrycket, säger Anders Gustafsson, Volvos chef för Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Tjänstebilsektorn är jätteviktig för oss, men det är bara en formel vi använder på den svenska marknaden. Jag har hand om 61 länder och alla har sina unika lösningar.

Artikelbild

| Konceptbil. Lillasyskonet i Volkswagens modellfamilj har blivit SUV, men bara som koncept så här långt.

Så över till avdelningen hjärnsläpp eller hur en bilmässa kan förvandla den vettige och vetenskaplige Doktor Jekyll till den grymtande urtidsmänniskan Mister Hyde med dräggel i mungiporna. Det går att vara hur ironisk som helst över att superbilar - och det finns väldigt många sådana på mässan - har den inverkan på många män. För ja, det handlar så gott som uteslutande om manliga mässbesökare.

Men om man i stället ser de bilarna som branschens spjutspetsar där formgivare och utvecklare tillåts testa alla tänkbara gränser, så kanske den allmänna inställningen blir lite mer förstående och förlåtande.

Artikelbild

Svenska Koenigseggs bidrag på mässan heter Regera (det som kungar och regeringar gör) och bilens prestanda är helt obegriplig. Regera är en laddhybrid där besinmotorn är på 1 100 hästkrafter och där tre elmotorer lyfter den till 1 500 hästkrafter. Bilen accelererar från 0 till 400 kilometer i timmen på 20 sekunder. Då är man uppe X2000-tågens dubbla hastighet.

– Jag tycker om alla bilar som jag kan bygga, men just nu är det väldigt dyra och extrema bilar, säger grundaren Christan Koeniggsegg till TT.

Artikelbild

Alldeles intill visar en av huvudkonkurrenterna, Bugatti, upp sin nya Chiron. Den har lika många hästkrafter, men är 400 kilo tyngre och får därför svårt att matcha Regera.

Fotnot: Bilmässan i Genève pågår den 3-13 mars.