Logga in
Logga ut

Pia Anderson

Varumärkesledaren

Min blogg handlar om hur du som företagare kan bygga det goda varumärket, så era kunder och medarbetare blir stolta över er och blir er bästa säljare. Att bygga det goda varumärket har visat sig vara lönsamt på många sätt.

Greta 15 år och Petter Stordalen har båda rätt

Uppsala När politiker beter sig som barn i sandlådan och inte kan komma överens om vem som ska göra vad och vad som är rättvist, är det dags att vi företagare börjar agera som ansvarstagande vuxna.

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash

In en intervju säger klimatstrejkande Greta: ”Klimatfrågan är vår tids ödesfråga, det vi gör nu kan inte framtida generationer ändra på. Vi når snart en tipping point som vi inte kan gå tillbaka från”. När de frågar henne om hon ska forska på klimatet då hon blir stor, svarar hon: ”Vi har forskat färdigt och vi vet att vi måste agera nu, annars kommer det inte att finnas någon planet att forska på i framtiden”.

Petter Stordalen säger, även han i en intervju på Svt: ”Att vi måste agera nu, vi kan inte vänta på att vara överens om allting och han fortsätter med att säga ”Det är vi företagare och kapitalister som måste ta vårt ansvar och agera nu”.

Marknadsekonomins fader Adam Smiths (1723-1790) teori bottnar i småskaliga företag där både medarbetare, leverantörer, ägare och kunder tillsammans gör bra affärer. Affärer som ger alla intressenter en god utdelning fast på olika sätt. Med tiden har något gått snett i marknadsekonomins tecken. I takt med att företag vuxit upp till stora internationella koncerner och i takt med globaliseringen har företag fått ett enda fokus, kortsiktiga ekonomiska vinster för ägarna. Inte alla företag så klart, men alldeles för många.

Studie efter studie visar att företag som har ett högre syfte än att bli rikast och mäktigast är mer lönsamma. Boston Consulting Groups (2017) studie visar vad det beror på. Företag som har integrerat hållbarhet rakt igenom sin kärnverksamhet får mer engagerade medarbetare, större förtroende hos kunderna, blir mer innovativa, hittar nya kundsegment och har lättare att rekrytera och behålla medarbetare. Nudie jeans, Houdini, Polarbröd, Sandlund/Hossain och Länsfärsäkringar Uppsala är alla goda exempel på företag som driver hållbarhet rakt igenom sin kärnverksamhet.

Vi företagare behöver lyfta blicken från kortsiktiga ekonomiska mål upp till starka visioner som visar hur företaget bidrar till de globala målen. Vi behöver sedan sätta upp mål och börja agera. Starka varumärken har inte bara starka visioner utan de visar även vägen för andra på samma sätt som Greta och Petter gör. Vi behöver goda exempel och goda berättelser som inspirerar oss att hitta rätt väg. Har du några goda exempel på företag här i Uppland som du tycker vi kan lyfta fram?

Ps Om du vill veta mer om hur du bygger det goda varumärket kan du lyssna på Piapodden

Jag har en dröm

Hållbar affärsutveckling blir lönsamt om de globala målen kopplas till företagets vision.

Martin Luther King hade inte en mardröm. Han hade en dröm. Men debatten om hållbar utveckling liknar mer och mer ett mardrömslikt klimathot än en dröm om hur god världen kan bli.

I dag siktar världen mot de globala målen 2030 för att vi ska leva i en fredlig, jämlik, rättvis värld helt utan fattigdom och klimathot. Dessa mål gäller nationer, organisationer och individer och vi behöver öka takten för att nå vår dröm om en god värld. Hur du som företagare väljer att engagera dig kommer att få konsekvenser för er framtida existens.

Tänk dig nu att det är år 2050 och vi lever i en helt rättvis, jämlik och fredlig värld utan fattigdom och helt utan klimathot. Vi vet inte helt säkert varför vi lyckades vända en nedåtgående spiral.

Var det nya lagar och regler? Var det AI (artificiell intelligens) som med en intelligens större än människans hittade nya hållbara lösningar på våra problem? Eller var det AR (artificiell verklighet) som hjälpte oss att uppleva nya platser utan att använda flyget? Eller var det kundernas krav på hållbara lösningar och företagsledarnas egen vilja om att vara med och bidra till en god värld som bidrog till att vi lyckades?

På ålderdomens höst sitter du och blickar stolt tillbaka på ditt liv. Du har barnbarn och barnbarnsbarn sittandes omkring dig och du funderar över meningen med livet. Plötsligt frågar barnbarnen vad du och ditt företag var med och bidrog till så att vi lyckades vända utvecklingen i världen. Vad svarar du stolt då?

Svaret hittar du redan i dag i er vision och i de globala målen. Har ni kopplat er företagsvision till de globala målen eller har ni bara en vision som handlar om hur stora, starka och rika ni själva ska bli?

Globala Målen 2030

I studie efter studie visar det sig att hållbar affärsutveckling är lönsamt. Med en vision som har ett högre syfte än företaget självt så ökar medarbetarnas engagemang, medarbetare och kunderna blir dessutom stolta över att få vara med och bidra till en bättre värld och blir era bästa säljare.

En del företagsledare menar att det räcker att företaget drivs inom rådande lagar och regler med ett vinstintresse, för det är vinstintresset som får företag att tänka långsiktigt och att bry sig om sitt rykte. Hur tänker du?

Att ha en stark dröm, såsom Martin Luther King hade, ger inte bara en högre mening till (arbets)livet för ägare, medarbetare och kunder utan ökar dessutom lönsamheten. Sätt er vision för företaget kopplat till de globala målen så kommer vi nå en god framtid tillsammans.

Pia Anderson 
När jag var liten drömde jag om att bli fotbollsproffs, den första kvinnliga motorcykelpolisen och astronom. Idag lever jag min dröm som föreläsare, författare och processledare. Jag driver företaget 5Vtill5P och Piapodden. Tillsammans med mina kunder går jag på tvärs genom olika branscher, så som life-science, IT, restaurang och byggbranschen och har samtidigt fördjupat mig i hållbar affärsutveckling, varumärkesstrategier, medarbetarskap och ledarskap.