2 084 personer var över 100 år i Sverige 2017, en siffra som var ungefär hälften så hög vid millennieskiftet.

Uppsala är inget undantag, i länet bodde det 2016 76 personer som fyllt tresiffrigt, en ökning med 20 personer sedan 2011. Enligt Ulf Pettersson, seniorprofessor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet finns det flera anledningar till att vi blir allt äldre.

– Det har att göra med att vi mår bättre, vi har det bättre, och vi vaccinerar oss mot sjukdomar. Dessutom finns det en fungerande vårdapparat. Nuförtiden kan fler förverkliga hela sin levnadspotential, tidigare dog man i förtid oftare, säger han.

Artikelbild

| Båda Stig Anderssons föräldrar blev ganska gamla, menar han.

En som vet hur det är att bli väldigt gammal är Stig Andersson, som bor i Sala backe i Uppsala och firade sin hundrade födelsedag under onsdagen. Anledningen till att han blivit så gammal har han klar för sig.

– Jag är inte som andra människor. Jag lever som en vanlig Svensson, men inte åldras jag för det. Jag har haft mycket tur med mig, säger han när vi besöker honom på 100-årsdagen.

Vad som mer konkret gjort att han blivit så gammal är han inte helt säker på. Men han nämner att båda hans föräldrar blev ganska gamla, även om de inte nådde den ålder som han själv nu kommit upp i. Enligt Ulf Pettersson spelar detta stor roll för hur gammal man blir.

– Jag skulle vilja påstå att väldigt mycket är genetik. Dagens 100-åringar har kanske inte levt något sunt liv. I regel har de inte sportat så mycket och ätit den mat som funnits att tillgå. Man kan se att i vissa släkter så klarar sig folk längre, säger han.

Stig Andersson har fått blommor av kommunen på 100-årsdagen. Det är en vacker bukett som står mitt på vardagsrumsbordet i lägenheten som är fylld av tavlor och andra samlarföremål som han skaffat under sitt långa liv. Under sina 100 år på jorden har han hunnit med en hel del resor, men dessa dagar tar han det mest lugnt på dagarna.

– Ja, jag gör mest ingenting på dagarna. Vad ska jag göra? frågar han sig.

Stig Andersson känner ingen annan som lyckats nå 100. Men i framtiden kan de bli betydligt fler, i alla fall om forskarna lyckas höja människans levnadspotential.

– Det finns vissa gener som många av de som blir över 100 år saknar. I framtiden kanske man kommer kunna ta bort dessa gener ur nyfödda, och på det sättet skulle man kunna öka människors levnadspotential, säger Ulf Pettersson.

Teodor Stig-Matz