Fålhagen ligger tyst och stilla. I ett hörnhus, väl inbäddat i grönska, bor Peter AndlinSobocki tillsammans med sin hustru Anna. De är just hemkomna från en resa till Portugal tillsammans med barn och barnbarn och Peter AndlinSobocki berättar om Lissabon och det fantastiska huset som familjen bodde i under resan.

– Vi älskar att resa. När barnen var små satsade vi på familjeresor i början av sommaren och än i dag så pratar vi om det vi upplevt tillsammans när vi ses. Två vuxna och tre barn på husvagnssemester var en upplevelse för oss alla, säger han.

Peter AndlinSobocki är född i Sundsvall. Dit kom hans polska föräldrar efter att ha suttit i koncentrationsläger under andra världskriget och sedan räddats av de vita bussarna till Sverige. Peters mamma satt i Ravensbrück, där hon sydde kostymer till tyska nazister och hans pappa satt i ett arbetsläger i Sachenhausen.

Artikelbild

| Peter Andlin Sobocki.

– Det var inget som de pratade om när jag växte upp. Jag och min bror fick inte höra något om deras historia och vi lärde oss inte polska.

Efter medicinstudier i Umeå flyttade Peter och hans nyblivna hustru Anna söderut för att vidareutbilda sig. Peter ville bli barnläkare och familjen bosatte sig i Gävle där han kunde utbilda sig i pediatrik. Han fick sin specialistkompetens och ett ökat intresse för att lära mer om barnmedicin. Familjen återvände till Umeå för att Peter skulle kunna vidareutbilda sig till barnneurolog.

– Åren i Umeå, med det stora upptagningsområdet, var oerhört lärorikt. När jag började läsa medicin kunde vi ta hand om patienter som föddes i vecka 35, nu kan vi behandla barn som är födda mycket tidigare, säger han.

Peter AndlinSobocki jobbade som specialist under flera år och fortsatte sedan även som kliniker i neurologi. Det ledde honom in på forskning inom neurofysiologi och han kom i kontakt med barn som hade många olika problem och funktionsavvikelser. Med den breda kompetensen i bagaget valde familjen, där tre barn nu ingick, att flytta till Uppsala 1997. I Uppsala hade Peter fått en tjänst som läkare på elevhälsan i kommunen där han bland annat skulle utreda barn med särskilda behov.

– Det var en perfekt tjänst för mig. Jag skulle jobba halvtid och kunde använda den erfarenhet jag hade inom barnmedicin och neurologi och dessutom jobba med konsult inom neurofysiologi utanför mitt ordinarie jobb, säger han.

Att driva eget företag hade alltid lockat honom och nu kunde han kombinera sitt jobb på elevhälsan med att jobba på Hemläkarjouren, som drevs privat med landstingsavtal i Uppsala fram till 2017. Med 17 läkare i sitt team på Hemläkarjouren och all administration som det medförde så hade han fullt upp. Ledig tid ägnade han åt föreningsliv och resor.

– Den första resan med det 15 meter långa ekipaget, husvagn plus stor Volvo, ägde rum redan 1985. Efter några års sommarresor i norra Europa reste vi längre söderut, säger han och berättar med stor inlevelse hur han körde de 190 milen till Venedig i ett sträck för att hinna fram i tid till en konferens där hans hustru skulle föreläsa.

Men rötterna i Sundsvall finns kvar. Utanför staden, vid Galtström, har han fått ärva en sommarstuga vid havet. Dit åker han när myggen inte är så besvärande, säger han med ett leende. Han har inga problem att fylla sin tid och han har flera fritidsintressen att vårda.

– Jag har velat ta reda på mer om mina föräldrars rötter. 1989, efter murens fall, reste jag till Polen för att titta på de platser där min mamma och pappa bott. Det var spännande att få se det välbärgade liv och egendomar de fått lämna, säger han.

Han ska ta det lite lugnare efter 70-årsdagen. Men med flera hus att sköta så kanske det blir svårare i praktiken än i tanken.

– Jag och min hustru planerar att bo mer i Spanien nu när vi är äldre. Vi har en lägenhet där och ska försöka vara där minst tre månader om året. Vi får se hur det går med det, säger Peter AndlinSobocki leende.