I dag klockan 13 sänds Ulf Ekmans sommarprat i P1 – men redan nu finns programmet tillgängligt på nätet. En av dem som har lyssnat är Niclaz Erlingmark.

– Han berättar härliga historier på ett bra sätt. Han pratar om hur han växte upp och när han blev frälst. Men ingenting handlade om dåtidens kontroverser, det är en smart man som förstår att det här är en chans att göra bra PR för sig själv.

Att Ulf Ekman i sitt sommarprat, helt oemotsagd, får prata på programtiden ut ställer sig Niclaz Erlingmark kritisk till.

– Det känns fegt och oansvarigt av SR. Lite som om ett sommarprat av Zlatan inte skulle få handla om fotboll – utan enbart hans nya kollektion av kläder, parfymer och annan reklam. Eller som när Neil Armstrong, i en av ytterst få intervjuer, ställde ett enda krav: Att de inte skulle prata någonting om månlandningen.

Niclaz Erlingmark började i Livets Ords skola som sjuåring.

– Du lärde dig, redan som liten unge, att du var utvald av Gud. Allting kom från antingen Gud eller Djävulen – vi skulle till himlen och andra till helvetet. Domedagen kunde ske när som helst, demoner jagade oss och ifrågasatte vi tron eller ledarna hade våra kroppar intagits av Isebels ande. Man fick en helt annan inställning till livet. Tid, pengar, vänner, karriär: Allt det där var sekundärt.

Efter sjunde klass lämnade Niclaz Erlingmark skolan och 2015 gjorde han ett radioprogram om uppväxten i Livets Ord.

– När man försöker lämna så känns allt bara tomt. Från att vara utvald av Gud till ingenting. Det är ett stort tomt hål som måste fyllas med någonting brinnande igen. Jag känner många som har testat droger och blivit nazister. Det finns också de som inte har orkat längre och tagit sitt eget liv.

LÄS MER: Valet av Ekman väcker reaktioner

LÄS MER: Gör radio om tiden i Livets Ord

När UNT tidigare pratade med Johar Bendjelloul, i Sveriges Radios namnkommité, så motiverades beslutet att låta Ulf Ekman sommarprata så här:

– Vi var medvetna om att det är ett kontroversiellt val. Men sådana röster kan också ha sitt plats i sommar. Sommar är en plats för starka röster, oavsett om de är kontroversiella eller inte.

Och vidare:

– Ulf Ekman är en portalgestalt i det frikyrkliga Sverige, ett Sverige som är väldigt stort och viktigt men som vi kanske hör lite för lite om i radio. Ulf Ekman som person är omtalad och omskriven, framför allt under 1980- och 90-talen. Dessutom har han gjort en otroligt fascinerande resa i och med att han lämnade den rörelse han varit med och grundat och konverterade till katolicismen.

UNT har försökt nå Ulf Ekman för en kommentar – utan framgång.

En uppdaterad text med fler kommentarer från Sveriges Radio kommer i eftermiddag.