Spoken word, poetry slam, estradpoesi – kärt barn har många namn, men tävlingen ifråga går alltså under namnet Nordiska mästerskapen i spoken word.

Startskottet för mästerskapen gick förra året och då var det vårt grannland Norge som stod värd. Nästa år är det Danmarks tur, sedan Islands och därefter Finlands.

– Sedan är det tänkt att det ska rulla på i den ordningen, säger Maria Björk, teaterchef på Reginateatern och arrangör av årets mästerskap.

Själva tävlingen äger rum lördag 26 maj, men redan på fredagen samlas arrangörer och poeter från de nordiska länderna för att utbyta erfarenheter på en konferens.

Danmark, Norge och Island skickar en poet vardera till mästerskapet, men Sverige skickar två poeter och det gör även Finland.

– Finland är ju som bekant tvåspråkigt, så den ena tävlande har svenska som modersmål medan den andra har finska, säger Maria Björk.

Att även Sverige deltar med två poeter, fortsätter hon, beror på att Sverige numera har två stora mästerskap i spoken word, dels Svenska mästerskapet men också Ortens bästa poet:

– Ortens bästa poet arrangeras av den ideella föreningen Förenade förorten, den vänder sig till personer som bor i förorter runt om i Sverige, säger Maria Björk.

Från Sverige deltar Frej Haar, som förra året blev svensk mästare och sedan också europeisk mästare, samt Jami Faltin, som 2017 segrade i Ortens bästa poet.

– Det ska förstås bli roligt att tävla, men för mig och många andra poeter är gemenskapen som finns på tävlingarna det viktigaste, inte att vinna, säger Frej Haar.

Trots att det bara är några dagar kvar till tävlingen har Frej Haar ännu inte bestämt vilken dikt hen ska framföra under sina tre minuter på Reginateaterns scen.

– Jag är känd för att skriva ihop en dikt några timmar innan det är dags att gå upp på scenen, säger Frej Haar.

Samtliga deltagare läser på sitt modersnål, men för att alla i publiken ska förstå kommer texterna att översättas till engelska med en projicering på scenens back drop.

– Själva orden är förstås jätteviktiga, men spoken word handlar också väldigt mycket om rytmen och själva framförandet, säger Maria Björk.

Vem som blir nordisk mästare i spoken word 2018 är upp till publiken, som får betygsätta poeternas framträdande på en tiogradig skala.

– Vi bråkar säga att man inte kan tävla i poesi, och att det är just därför som vi gör det, säger Maria Björk.