En kväll i juli 2014 hyrde eventbyrån Brink & Berger in sig på Parksnäckan för att arrangera en konsert med Sarah Dawn Finer. Då var det fortfarande den ekonomiska föreningen Kulturhjältarna med Kent Wennman, Jimmy Bergwall och Dan Black i spetsen som på egen hand skötte ruljangsen. Fredrik Annell-Berger, vd för Brink & Berger, såg Parksnäckans potential och inledde samtal med Wennman & co.

– Vi tyckte precis som Fredrik att Parksnäckan alldeles för länge varit en underutnyttjad scen som ägaren Uppsala kommun inte brytt sig så mycket om, säger Kent Wennman.

De två bolagen inledde ett samarbete och till sommaren 2015 hade Parksnäckans program breddats och kryddats med rikskända artister. Anläggningen fräschades upp av ägaren Uppsala kommun som även gav grönt ljus till att sätta egna biljettpriser samt servera mat, vin och öl.

Nu i sommar blandas för fjärde året i rad lokalt förankrade som Väsen och Good Morning Blues med publikmagneter som Darin, Lena Philipsson, Uno Svenningsson och Sabina Ddumba. Det blir också barnteater, Abba-allsång, opera och jazz bland mycket annat. Inför säsongen har man också bildat ett gemensamt bolag, Parknöje i Uppsala AB, där sommaraktiviteterna i Parksnäckan står i fokus.

– Brink & Berger och Kulturhjältarna är rätt så olika, både som bolag och även om man ser till personerna som står bakom. Men det är just olikheterna som gör vårt gemensamma bolag starkt, säger Fredrik Annell-Berger och får medhåll av Kent Wennman.

Båda framhåller att de har olika sorters kontaktnät och jobbar med olika marknadsföringskanaler. Det leder till att programpunkterna blir många och spänner över ett brett spektrum.

– Gemensamt för oss är att vi hela tiden strävar efter utveckling. Varken vi eller Brink & Berger vill stå stilla och bara förvalta en produkt, säger Kent Wennman.

Han och medarbetarna i Kulturhjältarna jobbar i första hand med de lokala produktionerna, inte minst sådana som de själva arbetat fram. Dit hör Abba-allsången, Elvis i Parksnäckan och Uppsala progressive folk and rockfestival. Brink & Berger ligger bakom flertalet av riksbokningarna.

Artister som Sabina Ddumba, Uno och Darin har ju nyligen spelat på Uppsala konsert & kongress. Blir det inte tjatigt med samma artister igen?

– Nej, jag tror inte det. Deras konsertupplägg har arbetas om så att de passar för ett sommarformat utomhus. Och det rör sig om väldigt populära artister så jag tror att det blir fina och välbesökta konsertkvällar, säger Fredrik Annell-Berger.