Det var både vemodiga tankar och glada minnen besökarna bar med sig när ljus tändes till anhöriga och vänners minne på lördagskvällen.

Vid Vårfrukyrkogården kom och gick en strid ström med människor medan ljus tändes och blommor ordnades.

För Sofia och Nathalie Johansson är traditionen att tända ljus på kyrkogården ny. Deras mamma Monica gick bort för bara ett år sedan. De planterar nya blommor och tänder flera ljus framför gravstenen.

Artikelbild

| Ökar. Allt fler svenskar besöker kyrkogårdar och minnesplatser under allhelgonahelgen. Vid S:t Olofs kyrkogård lyste hundratals lyktor upp i höstmörkret.

– Det är fint att få det här tillfället, det är ett ljus i mörkret och känns bra både för egen del och för mammas, säger Sofia.

De är nöjda med arrangemanget vid graven.

– Det blev jättefint, mamma hade tyckt om det, säger Nathalie.

Ljuständningen är en tradition de kommer att fortsätta med.

– Självklart. Det ger en skön ro i själen varje gång man kommer hit, säger Nathalie.

Vid S:t Olofs kyrkogård lyser de tända ljusen som ett stjärnhav i mörkret. Vid minneslunden står rad efter rad med tända lyktor och besökarna är många.

Intresset för att besöka en kyrkogård eller minnesplatsökar bland svenskarna enligt undersökningar från Sifo. I år svarar 48 procent av de tillfrågade i undersökningen att de tänkergöra ett besök. Det är fyra procent fler än året före.

I Uppsala län är dock besöksfrekvensen något lägre. Här svarar 39 procent att de tänker besöka en kyrkogård eller gravplats under allhelgonahelgen medan 30 procent inte planerar något besök alls.