Just nu pågår arbetet med att byta ut Sandvik Coromants uppvärmningsmetod för de två anläggningarna i Gimo. Precis som UNT skrev redan i mars ska Sandvik avveckla olja och tillsammans med Neova skapa ett kretslopp där de två fabrikerna ansluts till fjärrvärmeverket i Gimo.

– Det här är bara början på den här resan, samtidigt är det inget nytt att vi arbetar med energieffektivisering och hållbarhet. Det har bara inte varit uttalat på samma sätt som nu, säger Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo.

Sandvik Coromant i Gimos arbete med att göra anläggningarna grönare är ett steg mot att profilera företaget som en betydande arbetsgivare, inte bara i Östhammars kommun, utan även i hela länet.

– Det känns verkligen som att vi, som en stor arbetsgivare, tar vårt ansvar, säger Joakim Fagerudd.

Samtidigt som fjärrvärmerören i skrivande stund grävs ned i marken i närheten av fabrikerna pågår arbetet med att ta nästa steg mot mer miljövänliga industrier i Gimo.

– Vi har stora planer för Gimo och vår ambition är att ta det här vidare, säger Joakim Fagerudd.

Han förklarar att det just nu pågår en rekrytering av kompetens vars huvudsakliga arbetsuppgift är att se över energieffektiviseringar för fabriken och skapa konkreta mål för framtiden.

– Vi har massor av takytor på våra anläggningar. Skulle solpaneler vara ett alternativ i Gimo? Det blåser ganska mycket ute på fältet. Kanske skulle vindkraftverk vara ett alternativ? Vi får se vad nästa steg blir, säger Joakim Fagerudd.