Ulrika Lööf, vd på Riksmäklaren i Uppsala, berättar att beslutet var väntat, både av branschen och av köpare/säljare.

– Normalt sett är november-mars en lugn period, men nu blir den väldigt livlig med både ökat utbud och ökad efterfrågan. Jag tycker absolut att man kan sälja nu. Man måste tänka på att man köper och säljer i samma marknad. Har priset för en lägenhet gått ned med 100 000 kronor så har förmodligen värdet på din egen bostad minskat. Så mellanskillnaden kan ändå bli densamma, och det är viktigast.

Ulrika Lööf tror att många som funderar på att flytta kommer att försöka hitta en ny bostad innan de nya reglerna slår igenom. Och på samma sätt kommer fler att lägga ut sin bostad till försäljning under perioden.

– Det vet vi med erfarenhet av hur marknaden såg ut månaderna innan den förra skärpningen av amorteringskraven, 1 juni 2016.

Som fastighetsmäklare tycker hon beslutet är bra.

– Det är sunt att uppmuntra bostadsköpare att amortera mer. Redan innan beslutet fattades har det märkts att bostadsköpare tagit till sig av budskapet och tänker mer på sin egen skuldkvot. Det är sunt att vi får en mer eftertänksam bostadsmarknad, där både köpare och säljare tänker igenom besluten mer.

Marcus Höglund, vd på Bjurfors, tycker att det bästa är att skynda långsamt.

– Förändringar på bostadsmarknaden tar generellt tid, och det är inte säkert att vi har fått full effekt av de åtgärder som redan har införts. Många banker har redan infört ett skuldkvotsystem. Ytterligare åtgärder kan få oönskad effekt, säger Marcus Höglund och påminner om att det är ett "ganska begränsat antal bostäder" som kommer att påverkas av de nya amorteringsreglerna.

– Så vi får se om det går igenom. Det är ju valår nästa år, och vad jag har förstått är oppositionen inte så pigg på förslaget. Vänder man på det kan man ju konstatera att förslaget är beställt från politikerhåll från början...

Mäklarhusets vd AnnaSara Sundqvist Wolf anser att bostadsmarknaden redan stannat av:

–– Kunderna är medvetna och mycket försiktigare när de köper bostad, säger AnnaSara Sundqvist Wolf som tycker det kanske vore bättre att avvakta med införande av nytt amorteringskrav.

– Vi har haft en inbromsning under hösten och marknaden börjar få en lugnare form. Det är inte alls lika hysteriskt som för bara ett år sedan.