Carl von Scheeles utställning ”100!” med porträtt på människor över hundra år invigdes under fredagen på Upplandsmuseet. Enligt konstnären handlar utställningen om erfarenhet och inte ålderdom.

- Idén till den här utställningen växte fram och att det skulle vara en mäktig syn, säger Carl von Scheele.

Utställningen består av porträtt av 20 personer över hundra år och till varje finns ett citat som berättar om deras liv.

Artikelbild

| Omtyckt. Dagny Carlsson tar en selfie tillsammans med Maria Ljunggren från Upplandsmuseet.

- Är en person över hundra år så har de varit med om en otrolig livsresa. Mycket har hänt sedan de föddes, deras mödrar hade inte rösträtt och i dag sitter de själva med iPads och framför tv-skärmar. Till exempel Dagny Carlsson började blogga när hon var hundra år gammal och har en väldigt spännande historia bakom sig.

Tidigare har utställning varit i bland annat Norrköping och Mora men Carl von Scheele tycker att det är kul att den är i Uppsala eftersom han kommer från Enköping.

- Jag har varit i kontakt med museet ett tag och det ska bli spännande att se hur tavlorna blir emottagna, säger han.

Ett av porträtten föreställer 104-åringen Dagny Carlsson, ofta nämnd som Sveriges äldsta bloggare som haft nästan två miljoner besökare, och hon tyckte om att vara med på invigningen.

Artikelbild

| Porträtt. Carl von Scheeles utställning består av 20 personers historier, varav en är Dagny Carlssons.

 - Det är kul att vara med på utställningen, även om jag knappt kommer ihåg hur det gick till när mitt porträtt togs. Om du vill veta mer om det får du fråga fotografen, säger Dagny Carlsson med ett skratt.

Förutom att blogga har hon även gett ut en bok, nyligen deltagit i sketcher på Idrottsgalan och varit med i tv-programmet Skavlan.

- Jag tycker inte om att ha tråkigt utan vill ha saker att göra. Det gäller att hålla igång. När jag var liten ville jag bli författare men jag fick börja jobba i ung ålder istället. Därför är det kul att jag uppnått det nu, även om det dröjde ett tag. Men bättre sent än aldrig får man säga, säger hon och skrattar.

Dagny kom till Uppsala klockan elva på fredagen och åkte hem till Solna senare på kvällen. Innan dess hann hon med att träffa flera människor som ville hälsa och prata med henne på utställningen, vissa hade med sig blommor eller kort till 104-åringen.

 - Jag börjar bli van vid att träffa människor men det är alltid riktigt trevligt, säger hon.

Vad är hemligheten till att bli över hundra år gammal?

 - Det är en bra grund att vara frisk och ha goda gener. Sedan äter jag ordentligt, försöker röra på mig och använder huvudet när jag läser eller skriver på min blogg som jag gör varje kväll.

Se Dagny Carlsson berätta om utställningen och hur hon ska fira sin 105:e födelsedag i maj i spelaren ovan.