– Sedan valnatten har vi öppnat dörrar och fört samtal för att nå en blocköverskridande överenskommelse. Det har resulterat att vi nu sitter i konkreta förhandlingar om sakpolitik och andra frågor vi måste vara överens om, säger Erik Pelling (S).

Under fredagen slog beskedet ned om att Uppsalas blockpolitik ser ut att falla samman, när Socialdemokraternas Erik Pelling meddelade att partiet sitter i förhandlingar tillsammans med Miljöpartiet och Liberalerna.

Anledningen till att L nu närmar sig de den rödgröna partiduon är enligt Liberalernas gruppledare Mohamad Hassan att Alliansens enda alternativ för att ta över makten, efter att ha misslyckats försöka locka över MP, är att göra sig beroende av SD.

– Det kommer vi aldrig göra, sa Mohamad Hassan på fredagen till tidningen.

Nu ligger "allt på bordet" när den samlingen som kan komma att splittra blocklpolitiken går in i förhandlingsrummet.

– I fredags började vi förhandla på riktigt. Vi diskuterar allt, säger Erik Pelling.

Hur länge kan det tänkas ta innan ni har något beslut om ett eventuellt samarbete?

– Man får ha förståelse för att det tar lite tid. Det är mycket vi behöver komma överens om. Det finns också demokratiska processer i alla partier där frågorna måste förankras.

Fortsätter samtal med andra partier?

– Samtal förs. Men om vi tar Centerpartiet till exempel har de villkorat ett samarbete med att Kristdemokraterna följer med. Det är svårsmält för oss. KD gjorde en stor grej av att vara emot det jämställdhetsarbete vi fört de senaste åren, jag har svårt att se att vi skulle kunna styra Uppsala tillsammans utifrån det. Jämställdhet är en viktig fråga för oss, säger han och fortsätter:

– C har inte varit jättepositiva till oss heller. De har sagt att Alliansen gäller trots att ett sådant styre skulle vara beroende av SD, vilket är anledningen till att L nu sitter och pratar med oss.