Mannen hade sedan i höstas i uppdrag att utföra arbeten på garnisonsområdet vid Ärna flygfält i Uppsala. När han en dag i januari körde in på området såg vakterna en blinkande lampa i bilens framruta. Blinkandet kom från en actionkamera som satt monterad intill backspegeln och filmade framåt genom vindrutan när bilen var i rörelse. Mannen fick lämna ifrån sig kameran med minneskortet och blev misstänkt för brott mot fotoförbudet som gäller på garnisonen. Ärendet överlämnades till polisen som kunde konstatera att kameran filmat under bilfärden på området.

Mannen har nu åtalats för brott mot skyddslagen. Han har i förhör berättat att han aldrig haft för avsikt att filma några försvarshemligheter och helt enkelt glömt bort kameran, som suttit i bilen sedan han köpte den. Syftet med actionkameran var enligt mannen att dokumentera händelser i trafiken vid en eventuell incident eller olycka, för att kunna visa försäkringsbolaget vad som skett.

Enligt säkerhetschefen vid garnisonen finns det tydliga anslag vid infarterna och inne på området om foto- och filmförbudet. Försvaret har bedömt att filmen från bilen visar material som är hemligt enligt försvarssekretessen och med hänvisning till rikets säkerhet.