Synen av överfulla sopkärl mötte Erik Carlman när han besökte Storvadsbadet i Gamla Uppsala under måndagsmorgonen. Han besöker regelbundet platsen och tycker att detta är ett problem som har vuxit i takt med att allt fler besöker Storvadsbadet.

– Kommunen borde anpassa sopkärlen efter antalet besökare. Blir sopkärlen fulla så bryr sig folk mindre om var de slänger sitt skräp, menar Erik Carlman.

Liknande problem ser han även på andra platser i Uppsala, exempelvis längs med Fyrisån.

– Problemet med sopor märks främst under sommaren när det är mycket folk ute, säger han.

LÄS MER: Sopkaos vid Trollsjön

Per-Rickard Rönnberg är enhetschef på Renhållning vid stadsbyggnadsförvaltningen. Han kan inte svara på specifika frågor rörande sophanteringen vid Storvadsbadet då det sköts av en entreprenör. Dock har kommunen huvudansvaret för sophanteringen vid badplatsen och inne i Uppsala.

– Vi kan omfördela våra resurser snabbt vid behov. Men lägger vi mer resurser på en plats måste vi ta från en annan, säger Per-Rickard Rönnberg och tillägger:

– Naturligtvis ska vi se över Storvadsbadet. Det kan bli aktuellt med smarta sopkärl där.

När kan vi förvänta oss en förbättring vid Storvadsbadet?

– Vi tar tag i detta nu. Så det borde blir bättre inom en vecka eller två.

Överlag är Erik Carlman nöjd med hur Uppsala kommun sköter sophanteringen och menar att sista april är ett gott exempel.

– Jag var ute tidigt på morgonen under första maj i år och förväntade mig att se mycket nedskräpning, men det var hur fint som helst.