– Det är min uppgift att lyfta fram det goda som händer här, säger Nanna Castillo, projektledare från Kulturparken som för första gången ordnar Gränslösa backars folkfest.

Festligheterna börjar i Gränbyparken med workshopar i musik och hip hop. I bakgrunden spelas även sporten samboll, en blandning mellan tennis och fotboll.

Catarina Zarazna är en av medlemmarna i Uppsala loves hip hop.

Artikelbild

| Spoken word och poesi från båda sidorna av Uppsala. Niklas Westerlund från Gottsunda och Redi Mahmoud från Gränby.

– Vi vill lyfta fram att det finns potential här, säger Catarina Zarazua, som växte upp i Gränby och nu är tillbaka igen.

Om den senaste tidens skottlossningar som drabbat området säger hon:

– Det är jättetråkigt, men det speglar inte Gränby som stadsdel och människorna som bor här och allt det positiva, säger hon.

Gränslösa backars folkfest är ett arrangemang som är öppet för alla och gratis. Det är bara att komma förbi och vara med. På några solbänkar sitter systrarna Baraah och Bayan och lyssnar på folklivet.

Artikelbild

| Projektledare Nanna Castillo fixar det sista inför festen i Gränby och Salabacke.

– Vi fick inbjudan nu att det är typ en fest, så vi gick hit. Det är jättekul att kunna passa på. Det brukar inte hända så mycket här, säger Baraah Salih, 24 år.

Namnet på festivalen är en lek med orden Gränby och Salabackar, som tillsammans bildar ordet Gränslös.

Artikelbild

| Systrarna Baraah och Bayan Salih tycker att Gränbyparken är fin och hoppas att grönskan får vara kvar.

– Ordet backar handlar om att man måste forcera backarna mellan Gränby och Salabackar för att vara med hela dagen, säger Nanna Castillo.

Festligheterna fortsätter på kvällen i Källparken i Salabacke där Project Rebirth levererar musik, Element bjuder på hip hop och Uppsala loves hip hop gör ett breakdance battle mellan dansproffs från Uppsala.

matilda.nilsson@unt.se