Plåtpriset delas ut av aktörer inom plåtbranschen. Fem byggnader var nominerade till årets pris som delades ut i Malmö på torsdagskvällen. Vinnare blev Humanistiska teatern som invigdes förra året vid Engelska parken i Uppsala. Den ska användas för "humanistiska samtal" i form av diskussioner, föreläsningar och andra evenemang.

Priset tilldelas White arkitekter som ritat byggnaden. Enligt juryns motivering får de priset för "en byggnad vars fasad har givits ett mångfacetterat uttryck. Med ett framåtlutat och transparant yttre, tillåts visionens om det öppna och goda samtalet arbeta sig inifrån och ut".

– Vi är glada och stolta för utmärkelsen och mycket tacksamma över att vi varit med och förverkligat detta unika projekt, säger Jacob Melin, ansvarig arkitekt på White.

Byggnadens metallfasad är gjord av perforerad och lackerad bronsfärgad aluminium. Enligt prisjuryn är det ett tekniskt precisionsarbete som ger byggnaden ett "självständigt och teatraliskt uttryck".

– Fasaden är också ett mycket lyckat exempel på ett bra samarbete mellan arkitekt och konstnär. Vi delar äran med Ann Lieslegaard som tillsammans med Dsearch på White skapat mönstret för perforeringen, säger Jacob Melin.

Teatern har beställts av Akademiska hus för Uppsala universitet. Plåtarbetet har utförts av företaget LW AB. Byggnaden är bland annat utrustad med ett särskilt akustiskt system för att deltagare i diskussioner ska kunna höras i salen utan mikrofoner. Humanistiska teatern är även nominerad till priset Årets bygge.