Inge-Maj Lönnqvist är ordförande i Kvarngärdets odlarförening. Enligt henne har odlarna i år inte haft några problem med mördarsniglar.

– Än så länge, peppar peppar, har vi inte haft några. Det är ont om sniglar överhuvudtaget, så vi har varit väldigt förskonade, säger hon.

Mördarsnigel, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, lever främst av växter och brukar ofta äta från trädgårdar och odlingar. Många odlare har i vanliga fall problem med mördarsniglar, men på grund av den torka och värme som hållit i sig har sniglarna inte överlevt. Enligt Inge-Maj Lönnqvist hade de i odlarföreningen problem med en del mördarsniglar under hösten.

– Vi har haft några sniglar i år, men dem har vi klippt itu eller försökt få bort med andra åtgärder. Nu är det helt tomt och jag tror inte jag har sett en enda mördarsnigel.

Ulf Bjelke är limnolog vid SLU i Uppsala. Han arbetar med att analysera ryggradslösa djur som lever i sötvatten, men även landlevande sniglar och snäckor.

Hur har värmen påverkat mördarsniglarna?

– Värmen har inte varit bra för sniglarna. Speciellt i år har det varit väldigt negativt för dem när det var torka redan på våren, säger Ulf Bjelke.

Varför påverkas djuren så negativt?

– De är ju blötdjur och behöver få i sig vätska varje dag i form av dagg eller regnvatten. Men det finns alltid några sniglar som överlever. Om det blir en blöt sommar nästa år kommer de tillbaka men i lite mindre skala än normalt.

Är det ovanligt lite mördarsniglar jämfört med tidigare år?

– Ja, det är det. Förra våren var också en torr vår, men då började det regna i juni och då kom sniglarna fram. I år finns de knappt någonstans.