Sveriges lantbruksuniversitet, SLU ökar sina antagna med åtta procent jämfört med i fjol, och Uppsala universitet med cirka fyra procent. Det visar antagningssiffror som publicerades under torsdagen.

De program på Uppsala universitet som krävde högst meritvärde för gymnasiebetyg utan kompletteringar var i tur och ordning läkarprogrammet, psykologprogrammet, juristprogrammet, kandidatprogrammet i freds- och konfliktstudier och ekonomie kandidatprogram. Den enda skillnaden mot förra året på den listan är freds- och konfliktstudierna. I fjol var kandidatprogrammet i fysik med inriktning meteorologi med på fjärde plats på listan.

Cilla Häggkvist chef på studentavdelningen på Uppsala universitet har tittat snabbt på siffrorna.

Artikelbild

| Utbildningarna till veterinär respktive djuskötare är de två på Sveriges lantbruksuniversitet som kräver högst meritpoäng för att komma in på. Det visar den första antagningen till höstterminen.

– Jag tycker inte det ser ut att finnas några stora överraskningar. Det ser ut ungefär som det brukar.

En sak noterar hon dock, läkarprogrammet har fått en utmanare.

– Psykologprogrammet har nu för första gången gått i kapp läkarprogrammet när det gäller meritvärdet, båda kräver 22,08 av 22,5 som är max. Så har de inte varit förut.

Tidigare har vissa utbildningar krävt maxpoäng i meritvärde, men att det inte krävs idag på exempelvis läkarprogrammet betyder inte att det blivit lättare att komma in.

– Det är det nya betygssystemet i skolan som slagit igenom, det är svårare att få A, och därmed maxpoäng helt enkelt, säger Cilla Häggkvist.

Mycket av analysen av antagningssiffror görs lokalt ute på universitetet, på fakulteter och institutioner.

– Men det görs ofta senare, när man faktiskt vet vilka som kommit till utbildningen. Lika viktigt som stopplistor över högst poäng är då att se på dem där vi inte har knökfullt. Det finns förstås sådana utbildningar också, säger hon.

På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är det veterinärprogrammet som kräver högst meritpoänt, 21,02 av maximala 22,5, följt av programmen för utbildning till djursjukskötare, landskapsarkitekt och trädgårdsingenjör med inriktning odling.

Antalet antagna till högskolan ökar för tredje året i rad.

– Samtidigt minskar antalet behöriga sökande och det är något vi behöver titta närmare på. Det är viktigt att alla som söker en högskoleutbildning gör ett klokt och välinformerat val, säger Sofie Nordhamren, tillförordnad. avdelningschef vid Universitet och högskolerådet i ett pressmeddelande.

Sista svarsdag för den som vill tacka ja till antagningsbeskedet är 27 juli. Ett andra urval ska vara klart 2 augusti. Cilla Häggkvist på Uppsala universitet poängterar vikten av att tacka ja till sin utbildning.

– Varje år är det någon som glömmer det, och det är så tråkigt när man äntligen kommit in på det man vill, säger hon.

Imorgon fredag öppnar också möjligheten för sen anmälan, det vill säga möjligheten att söka till de utbildningar där det finns platser kvar. På antagning.se kan den som vill söka på Uppsala universitet eller SLU och se var det finns plats.

– Där är det först till kvarn som gäller, och inte de vanliga urvalsprinciperna, säger Cilla Häggkvist.