Stölderna ägde rum under den första veckan i augusti. Växelhus stals från åtta båtar i Steninge marina. Under samma period stals också båtar och båtmotorer i Torsborg i Sigtuna, och vid Steninge allé och Upplandsleden i Märsta.

Båtägaren Micke Lundqvist berättar att han förlorade båtens växelhus med propeller och dynor, med ett uppskattat värde av cirka 50 000 kronor.

– Det är jättetråkigt. Det kan ta två, tre veckor innan jag kan använda båten igen, säger Micke Lundqvist som är sportfiskare.

Micke har haft sin båt i Steninge Marina i fyra år, men det är första gången han drabbas av stöld.

Steninge Marina har haft påhälsning av tjuvar två gånger under 2018, enligt Bo Nordgren från Steninge Marina.

– Under den senaste påhälsningen måste tjuvarna ha kommit från sjösidan. De har skruvat av växelhusen på motorer som var uppfällda på båtarna. Det är tre, fyra skruvar som behövar lossas och så drar man ur växelhuset. Det är lätt gjort. Och sådant är mycket begärligt på svarta marknaden. Som regel är växelhusen inte märkta med motorns nummer. Motorerna har ju ett nummer men växelhusen har inte ett separat nummer.

Enligt Bo Nordgren har båtmotorerna som var nedfällda i vattnet skonats från tjuvarnas påhälsning.

– Man fäller upp motorerna för att de inte ska bli beväxta med alger och sådant. Men om man fäller ned dem försvårar det för tjuvarna.

Han berättar att i våras blev tre båtägare av med sina båtmotorer.

– Då kom tjuvarna via landvägen. Tjuvarna skruvade av motorerna från båtarna och klippte av och drog bort alla kablar, säger han.

Hur säkrar man båtarna?

– Det är upp till båtägarna att tänka förebyggande. Det går ju inte att stänga av hela området.

Ett vaktsystem med en ordningsvakt som ronderar två gånger per natt räcker inte.

– Man måste ju sitta där hela natten. Så ett alternativ är att båtägarna själva hjälps åt att sitta vakt, och turas om. Så gör man på en del båtklubbar.

Det finns ingen misstänkt och det kommer inte att hända något med denna utredning hos polisen, enligt kommunpolisen Jonas Junered.

– Vi har inga spår att gå på. Så jävligt är det med den här typen av brott.

Polisen prioriterar bostadsinbrott och grova stölder. Det här är kapitalvaror som ligger obevakade och det blir mindre prioritet på det. Vi måste ha någonting att gå på, helt enkelt.