Under torsdagen rapporterade Sigtunabygden om de försvunna fåren som hittades slaktade i Knivsta. Djurägaren Saga Planting Svensson har bekräftat att det är slaktrester från hennes djur.

Märstabon Sanne Aronsson kontaktar Sigtunabygden och berättar att hon och hennes sambo hittade påsar med slaktrester i Steninge Marina förra veckan.

– Jag är djurvän och tog väldigt illa upp. Jag kontaktade polisen som skulle vidarebefordra informationen. Sedan har jag inte hört något mer, säger Sanne Aronsson.

Hon har bestämt sig för att informera polisen för att sätta stopp på stölder och slakt i kommunen. Hon tror att det handlar om illegal slakt.

– Jag vill få folk att bli mer uppmärksamma på vad som sker runt omkring.

Tidigare under våren 2017 gjordes ett makabert fynd inte långt från Steninge Marina. Sigtunabygden rapporterade om Sigtunabon Lena Wermlund som såg slaktrester, bland annat huvud, klövar och skinn, från en herefordkalv.

En annan invånare berättade också att det fanns spår på platsen som tydde på att slaktrester från andra djur dumpats där tidigare.

Enligt kommunpolisen Jonas Junered kan det ha flera förklaringar, förutom illegal slakt.

– Det behöver inte betyda att det ligger något brott bakom detta. Det kan vara någon som har slaktat på någon gård och dumpat slaktrester på fler platser, och låter naturen ta hand om det. Det kan vara djur som avlivats på grund av skador. Det kan också vara jägare.

Han bekräftar dock att djur har tidigare stulits i Märstatrakten och slaktats som mat.

Polisen känner inte till att det är utbredda stölder av tamdjur just nu. Det kan bero på att inte många djurägare polisanmäler eftersom det är poänglöst, enligt bönder som Sigtunabygden tidigare har pratat med.

Hur högt prioriterat är anmälan av djurstölder?

– Om det inte finns spår, då gör vi inte någon närmare undersökning. Vi behöver tips om var djuret kan finnas någonstans, vem som har tagit djuren, och vilket fordon som använts. Med spår kan vi reagera som vanligt, säger Jonas Junered.

Hur lätt är det att hitta spår?

– Nja. Det beror på. Tar man ett enskilt får och slaktar på plats, och ingen har sett något, då är det svårt att utreda det.

Läs mer:

Får slaktat i hage