Malena Hede har tillhört Sverigeeliten i sin viktklass under många år och blev svensk mästare första gången 2015. Efter två tuffa mästerskapsförluster kom revanschen i Eriksdalshallen i helgen.

Morgongåvaboxaren öppnade starkt i 69-kilosklassen och vann klart över Erika Edblom, Djurgården, i semifinalen. I finalen väntade som så många förr Marianne Ahlborg från Vänersborg.

– Malena reser sig alltid. Inför SM hade hon en riktigt besvärlig skada i foten som har stört henne, och vi hade bara en kort intensiv uppladdningsperiod på tre veckor. Men hon går ut att gör två fantastiska matcher och speciellt i finalen där hon vinner mot svenska mästarinnan. Hon hade så mycket som pekade emot henne, säger Morgongåvas tränare Kermith Fredriksson.

Artikelbild

| Kermith Fredriksson är huvudtränare i Morgongåva BK som firade stora framgångar på SM.

Förra året blev det klart att Malena Hedes viktklass finns med i OS-programmet i Tokyo 2020. Drömmen lever för den 33-åriga Salabon – men vägen är lång.

– Att vara europé och kvala in till ett OS är nästan lika svårt som att vinna OS-guld. 70 procent av medaljerna i OS går till Europa, men Europa har bara sex platser.

Vad har hon för chanser?

– Chansen finns. Det gäller att vara bland de sex bästa i Europa och vid rätt tillfälle. Malena boxade en jämn match mot Europamästaren Irina Gustafsson från Finland under hösten, så vi vet att hon håller världsklass när hon är på topp.

Även i ungdomsklasserna bjöds det på SM-framgångar för Morgongåva. Löftet Kevin Bohm (57 kg ungdom) gick tre tuffa matcher och besegrade Sverigeettan Noa Nordby från Kalmar i finalen i en jämn och het drabbning.

Alexander Fredriksson (ungdom 54 kg) kom till SM med en femteplats på ungdoms-EM i bagaget och hade inga problem att ta hem titeln efter att ha besegrat Karlskronas Mohammed Ali Yazdani.

Även förre Morgongåvaboxaren Kevin Scott (60 kg ungdom), som numera tävlar för Upsala IF, vann sin klass efter två bra genomförda matcher

– Vi har satsat ungt och vi fortsätter att satsa ungt i Morgongåva. Vi har ”kids box” från 5-6 år. Då handlar det förstås mest om att behärska sin kropp, med koordination och liknande. När de blir äldre slussar vi in dem inom diplomboxningen, där vi har varit framgångsrika under åren. De som därefter vill satsa vidare har fått en bra grund att stå på, säger Kermith Fredriksson.

Han är inte förvånad över framgångarna, möjligen på sättet som de kommer. Både Alexander Fredriksson, Kevin Bohm och Kevin Scott vann USM-guld – utan problem.

– Det går ju ut och fullständigt dominerar på ungdoms-SM, de är i en klass för sig, säger Kermith Fredriksson som lyfter fram klubbens strategi som ett segerrecept.

– Boxningen har alltid varit en öppen sport där man tränar med andra klubbar och det enda sättet man kan mäta sig är ju med sparringmatcher mot andra i samma ålder, vikt och erfarenhet och då måste man röra på sig. Vi reser mycket utomlands med det här ungdomsgänget och har varit på sex stycken utlandsläger. Det är en rejäl satsning vi gör som nu får utdelning, säger Kermith Fredriksson.