Tränarkarusellen

Andreas Brännström förde upp Dalkurd i allsvenskan, men vintern handlade i stället om rykten om att han skulle lämna för att ta över IFK Göteborg. Brännström var överens med IFK Göteborg och har även berättat att han redan hade fått visst operativt ansvar i föreningen. Dalkurd kom dock inte överens med IFK Göteborg om övergångssumman och Blåvitt valde då i stället att anställa Poya Asbaghi som tränare. Dalkurd hade dock redan gjort klart med Azrudin Valentic från Brommapojkarna som ny tränare och Andreas Brännström fick därmed sparken från klubben, ett tilltag som inte gick helt rätt till varpå Dalkurd hamnade i tvist med tränaren. Tvisten löstes mellan parterna under våren. Valentic själv lämnade Dalkurd efter tio omgångar och en jumboplats i tabellen. Dalkurd står för tillfället utan tränare, men ryktas vara nära Johan Sandahl.

Bertocchi-affären

Under försäsongen skrev Dalkurd ett tvåårskontrakt med den argentinske spelaren Nicolas Bertocchi. När avtalet var påskrivet ångrade sig dock Dalkurd och spelaren kom aldrig till Sverige. I april blev klubben stämd av argentinaren för avtalsbrott. Bertocchi vill ha betalt enligt det kontrakt som skrevs med Dalkurd där han skulle tjäna 60 000 kronor i månaden det första året och sedan 90 000 kronor i månaden år två. Till det skulle en sign on-bonus tillkomma på en halv miljon kronor. Tvisten har ännu lösts och kommer att tas upp av Uppsala Tingsrätt.

Usla formen

Efter en lovande start på serien där man föll knappt mot AIK på Friends Arena i premiären och sedan enkelt besegrade Östersund så har det gått tyngre för Dalkurd. Segern i den andra omgången har varit klubbens enda under våren och man ligger näst sist i tabellen, detta tack vare bättre målskillnad än grannen Sirius. I vårens sista match lyckades man dock, ledda av sportchefen Adil Kizil, få med sig en poäng borta mot svenska mästarna Malmö FF.

Publiksiffrorna och böter

Under vintern flyttade Dalkurd till Uppsala från Borlänge efter flera år av spekulationer. Eftersom nya Studenternas inte står klar kommer dock Dalkurd att få spela utanför Uppsala fram till säsongen 2020. I år valde klubben att spela i Gävle, men någon publiksuccé har det inte blivit. Dalkurd ligger sist i den allsvenska publikligan med ett snitt på 1 087 åskådare. Lågvattenmärket var då man mötte Kalmar hemma i Gävle och det kom 707 åskådare, en av allsvenskans sämsta siffror under 2000-talet och den sämsta sedan 2014. Västerås IK har lägsta hemmasnittet under en säsong, 1 125 åskådare 1924/1925. Bättre har det gått på bortaplan där Dalkurd lockat många åskådare till bortasektionerna. I premiären mot AIK var det närmare 3 000 Dalkurdsupportrar på Friends Arena.

Dalkurd har under våren även fått böter för politiska budskap på läktaren.

Miljardsponsorn lämnar

Kawa Junad har genom åren gått in med över 50 miljoner kronor i Dalkurd och under årsmötet 2018 så kunde man konstatera att han ensam täckt upp för det budgetunderskott på över 16 miljoner kronor som Dalkurd hade med sig under 2017. Inför säsongen stod Junad även bakom att värva AIK:s förre vd Mikael Ahlerup till klubben. I början av juni skar det sig dock då Junad, enligt Dalkurd, krävde att ensam få bestämma vilka som skulle sitta i bolagsstyrelsen, något som inte är förenligt med 51-procentsregeln. Junad å sin sida hävdade att ett bråk med familjen Kizil låg bakom att han nu valt att sluta investera i klubben. Ahlerup ska även ha lämnat in sin avskedsansökan, men detta har inte bekräftats av Dalkurd.

Demircans Instagram

Kort innan matchen mot IFK Norrköping publicerade förstemålvakten Abdülaziz Demircan en bild på Instagram till minne av det turkiska frihetskriget för 99 år sedan. Bilden uppmärksammades genast av Dalkurd och dess supportrar som av förståeliga skäl inte har den bästa relationen till Turkiet. Demircan petades från matchen och fick sitta på bänken. I början sades det att det inte var han själv som hade lagt ut bilden, men något mer spel för Dalkurd blev det inte för målvakten. Den 13 juni kom parterna överens om att bryta kontraktet.