Efter två säsonger i division I åkte Alunda ned i tvåan. Men en säsong senare var laget i höstas tillbaka. Med ett par namnkunniga nyförvärv fanns förhoppningar om en bra säsong. Men i stället blev hela hösten en kamp i bottenträsket. Vändningen kom efter nyår. En derbyseger mot Rasbo inledde en nu tio matcher lång segersvit.

– När vi låg på nedflyttningsplats var vi ödmjuka och sedan har det bara rullat på och vi har vunnit många tajta matcher, säger Joakim Berglund.

Han var en av "stjärnförvärven" inför säsongen. Tillsammans med Jacob Westerberg anslöt han från Sirius och superligan. Och de har varit rejäla tillskott. Berglund har vräkt in 32 mål och gjort 40 poäng på 19 matcher och Westerberg är bara tre poäng bakom.

– I superligan var jag mer en breddspelare som bidrog med energi. Samtidigt var det ju konkurrens och det gick tungt för mig. Nu har jag haft en jätterolig säsong och har fått förtroende att spela i alla spelformer, säger han.

En annan som haft stor del i framgången är målvakten Jonas Eriksson.

Inför den avslutande omgången på hemmaplan under lördagen ligger Alunda nu på den fjärde och sista kvalplatsen mot allsvenskan. Rosersberg skuggar och Alundas motståndare Bele Barkarby har även de chansen att sluta ovanför strecket.

Alunda har lyckats med vändningen trots att inte truppen förstärkts. Det är samma lag som förlorade mest under hösten som nu vinner. Berglund säger att spelet var bra även tidigare men att man inte lyckades få ihop det. Stämningen i gruppen säger han var bra även när det var motigt. Och stämning lärt det nog bli hemma i Olandshallen. Laget toppar publikligan med ett snitt på 250 personer men nu väntas betydligt fler än så.

– Det blir jättekul! Det kommer att bli mycket folk. Det är den sista seriematchen och vi har inget att förlora utan allt att spela för, säger Berglund.

Ni har ju fått jaga hela tiden. Det finns ingen risk att ni blir nervösa nu när ni är så nära?

– Jag tror inte det. Vi har ju mött topplagen och slagit dem på slutet och samtidigt känt att vi varit det bättre laget. Vi är nykomlingar och ska egentligen inte ta oss till ett kval.

Lyckats Alunda behålla sin fjärdeplats väntar playoffspel i bästa av tre matcher mot antingen ettan eller tvåan i samma serie. Just nu är dessa lag Runsten och Järfälla. För att gå upp i allsvenskan krävs seger i det mötet samt i ett andra playoff mot vinnaren i den andra matchserien bland topp-fyra-lagen.