I en ålder när många andra går i pension sadlade Sven Eriksson i Vickeby utanför Knivsta om och blev snickare. Han är 92 år och driver eget företag med två anställda och har flera pågående byggen och renoveringar igång.

– Så länge jag är klar i huvudet och tycker det är kul så hjälper jag gärna till och jobbar. Knäna är inte som de var förut eftersom jag spelat fotboll och hållit på med judo. Så jag bygger inte lika mycket längre, men jag ska inte klaga. Annars är jag med och kollar så att allting blir rätt, säger Sven Eriksson.

Innan sin nuvarande karriär jobbade Sven som bland annat rallare vid järnvägsbyggen, drejare och bonde.

Artikelbild

| Under sina 30 år som snickare har Sven Eriksson byggt drygt 35 hus och renoverat 48 enligt sina egna anteckningar.

– Jag började jobba som bonddräng när jag var 13 år, det kommer jag ihåg eftersom det var samma år som kriget bröt ut. Sedan blev det lite av varje innan jag blev bonde. När det inte fanns jobb vid järnvägen åkte jag till Sjömansförmedlingen i Stockholm och de frågade om jag varit till sjöss tidigare. Jag sa nej men blev jungman på en båt ändå.

Forskning visar att svenskarna jobbar allt högre upp i åldern. Den mest dramatiska utvecklingen har skett bland män, numera är 75 procent svenska män i åldern 60–64 kvar i arbetslivet jämfört med 55 procent år 1990. För kvinnor har kurvan pekat uppåt länge och trenden har varit särskilt stark de senaste åren. Drygt 60 procent av kvinnliga 60–64-åringar förvärvsarbetar i dag.

– Arbetskraftsdeltagandet bland äldre har ökat kraftigt sedan mitten och slutet av 1990-talet. Det är framför allt 60–64-årsgruppen som fortsätter att jobba men även gruppen för 65–69 år ökar delvis. För de sistnämnda ser vi att det finns mycket arbetskraftspotential och att det kan bli fler som fortsätter jobba även efter att man fyllt 65 år, säger Lisa Laun, forskare i nationalekonomi vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) med säte i Uppsala.

I maj släppte hon och tre andra forskare en bok om hur äldres arbetskraftsdeltagande sett ut de senaste 50 åren. Bland annat analyserades förändringar i hälsa, arbetsmiljö, utbildning och vilken roll institutionella faktorer som förtidspensionssystemet spelat. Forskarna kom bland annat fram till att tre omständigheter påverkat att människor jobbar längre: bättre hälsa, högre utbildning och skärpta villkor för att få förtidspension/sjukersättning.

Artikelbild

| Som ung var Sven väldigt intresserad av jordbruk och började jobba tillsammans med sin pappa när han var tolv år gammal.

– Det finns fortfarande en stark norm att man ska pensionera sig när man fyller 65 år fast vi inte har en normal pensionsålder i pensionssystemet längre. Även om allt fler över 65 år jobbar så är skillnaden fortfarande väldigt stor under och över den åldern, säger Lisa Laun.

Att många vill jobba även efter 65 år är något som Veteranpoolen i Uppsala har märkt. Företaget startades 2007 utifrån affärsidén att vara ett bemanningsföretag med bara avtals- och ålderspensionärer som arbetskraft och har sedan dess spridits över landet.

Artikelbild

| På gården i Vickeby har Sven Eriksson ett förråd med virke i en gammal lada där han även arbetar.

– Det är allt fler som vill jobba efter pensionen eftersom de vill känna sig behövda, ha ett sammanhang och tjäna lite extra pengar. Det kan vara så att man är ledig i något år för att resa eller göra något man drömt om och sedan saknar att jobba, säger Sofie Jansson på Veteranpoolen Uppsala som även servar Knivsta, Märsta och Sigtuna.

I dag finns Veteranpoolen på över 40 platser i Sverige och är landets största arbetsgivare för pensionärer. I Uppsala har Veteranpoolen cirka 300 inskrivna veteraner som kan hjälpa till med bland annat städning, läxhjälp och lagerarbete.

Artikelbild

| Sven Eriksson tycker om att ha saker att göra och skulle inte klara av att sitta stilla.

– Bara för att man når en viss ålder så tappar personer inte sin arbetsförmåga eller kompetens. Ålderstrappan i samhället blir allt högre och många känner sig mycket pigga och har mycket kvar att ge. Vi arbetsgivare måste ta tillvara på den arbetskraft som finns att tillgå och jag tror att trenden med att allt fler veteraner kommer att jobba efter pension kommer att växa sig än starkare, säger Sofie Jansson.

Sven Eriksson i Vickeby berättar att det finns hur mycket jobb som helst för hans firma.

– Jag har svårt att tacka nej. Jag hade tänkt sluta men vi har i alla fall att göra över nästa år.

Att arbeta är också bra för välbefinnandet, menar han.

– Jag tycker om att ha något att göra och klarar inte av att sitta stilla utan får energi av att komma iväg och prata med folk, säger Sven Eriksson.