Det stora priset, kallat "SKAPA Utvecklingspris", går i år till Albert Mihranyan som har tagit fram ett kostnadseffektivt och lättproducerat pappersfilter som avlägsnar alla typer av mikroorganismer från vätska.

– Det fungerar väldigt enkelt. Tänk exempelvis på papper som används i kaffefilter och tepåsar, vårt filter fungerar på samma sätt men kan filtrera bort alla typer av mikroorganismer ner till det minsta och mest resistenta viruset. Det är lika enkelt som att bygga kaffe, men prestandamässigt är det lika bra som det bästa industriella filtret som finns, säger Albert Mihranya.

Han har arbetat med filtret i ungefär två år och förhoppningen är att kunna lansera det på marknaden inom de närmsta åren. Tanken är att det bland annat ska kunna användas till vattenrening och vid tillverkning av läkemedel. Jakten på investerare är i full gång och Albert Mihranya hoppas att SKAPA-priset ska leda till att innovationen får ökad uppmärksamhet.

– Det känns otroligt motiverande att få det här priset. Det ger bekräftelse och visar att vi är på rätt väg och att fler än vi ser potentialen i produkten, säger han.

Priset som kallas "Framtidens innovatör" går i år till Viktor Nordmark och Erik Riddervold. De har tagit fram en ny metod för att göra marknadsundersökningar.

– Vi vill få människor att faktiskt vilja delta i undersökningar i stället för att det som i dag bara är en jobbig grej. Som det är nu får du ofta 5–10 kronor för att delta i en undersökning, men pengarna får du ta ut först när du samlat ihop kanske 100 kronor. Vi vill att den som deltar ska få en liten belöning direkt, säger Viktor Nordmark.

Det kan exempelvis handla om att den som väntar på bussen och deltar i en marknadsundersökning får sin bussbiljett betald eller att den som sitter och väntar på en flygplats får fri tillgång till internet.

– Vi vill rikta oss till folk som sitter och väntar i vardagen och till en början fokuserar vi på universitetsstudenter, säger Viktor Nordmark.

Just nu håller de på med mjukvaruutvecklingen och hoppas på lansering om några månader.

SKAPA-priserna delas ut av en jury som består av representanter från Almi företagspartner och Uppsala idé- och uppfinnarförening. De lokala vinnarna går vidare till en nationell tävling som avgörs i november. De slutliga vinnarna får dela på totalt en miljon kronor i stipendium.