Det var på en workshop förra hösten som studenterna och Uppsalaborna Suman Mehta, Meenu Choudhary och Vinh Hoang första gången fick kontakt med varandra. Resultatet blev ett företag med sammanlagt fem anställda.

Häromdagen fick deras nystartade företag Leafymade ta emot 225 000 kronor i startbidrag av Uppsalaprojektet Företagsänglarna som tror starkt på affärsidén.

– Vi använder oss av löv från indiska salträd. Tack vare en naturlig ytspänning på löven som håller undan vätska, så behövs inget extra plasthölje på tallrikarna, säger Vinh Hoang.

Artikelbild

| Så här ser Leafymades tallrikar ut. De består endast av formpressade löv.

Inspirationen till den nya typen av engångstallrikar fick trion från Sydostasien där man traditionellt sett ätit på stora blad. Suman Mehta, Meenu Choudhary kommer båda från Indien.

– Löven till tallrikarna plockas av kvinnor i Indien som lever i byar nära naturen. Utöver att vi ville ta fram en produkt som är miljömässigt hållbar, så tar vi ett socialt ansvar och vill genom vårt företag skapa bra arbetsförhållanden för fler i Indien, säger Suman Mehta.

Maria Mattsson Mähl, en av företagsledarna i Företagsänglarna, säger att det nystartade företaget är ett resultat av all den kompetens som i dag finns att få för nya entreprenörer i Uppsala.

– Ja, det stämmer. Det finns många olika organisationer som hjälper startups i Uppsala och som vi haft nytta av. Exempelvis Drivhuset, Företagsänglarna, Almi, universiteten, UIC och Base 10, säger Vinh Hoang.

Han har tidigare provat på ett par andra affärsidéer.

– Det är lätt att försöka bara en gång om den första affärsidén inte fungerar. Men jag har denna gång haft mycket nytta av att jag försökt tidigare, säger Vinh Hoang som är glad över att han inte gav upp.