Huvudingrediensen i företagets fyra första produkter är sädesslaget Teff. Teff spås av flera matskribenter bli det nya efter chiafrön och quinoa. Bland annat för att grödan är glutenfri och fiberrik samt innehåller komplexa kolhydrater, protein, kalcium, järn, magnesium med flera nyttigheter.

– På det etiopiska höglandet har Teff använts i över 5 000 år. Traditionellt bakas det pannkaksliknande brödet Injera på Teff, men grödan går att använda till mycket mer, säger Eyasu Kifleyesus.

Han och hans bror Kaleb Kifleyesus driver tillsammans med sin mor Genet Yohannes Uppsalarestaurangen Messob. Restaurangen kommer familjen ha kvar parallellt med att de börjar utveckla produkter som säljs i livsmedelsbutiker.

Artikelbild

| Bröderna Eyasu Kifleyesus och Caleb Kifleyesus på restaurang Messob.

– Vi har börjat med frukostsegmentet, något som många svenskar känner igen. Våra första produkter är granola, flingor och gröt som innehåller Teff, säger Eyasu Kifleyesus.

Sedan sex veckor finns deras nyckelhålsmärkta granola, flingor och gröt på hyllorna i sex Ica-butiker i Uppsala.

– Det har gått mycket bra och vi planerar att i framtiden utöka sortimentet till luncher, middagar och mellanmål, säger Kaleb Kifleyesus.

Framöver tror de också att mer arbetskraft som säljare, dietister och produktutvecklare kommer behövas i företaget.

Artikelbild

| Caleb Kifleyesus dukar på restaurang Messob.

– Vi tror verkligen på det här som affärsidé och hoppas att butiker i hela Skandinavien ska kunna vara intresserade av att sälja våra produkter framöver.

Samtidigt säger bröderna att de känner en glädje och något av en plikt i att sprida kunskap om grödan. Men bland Messobs leverantörer av Teff finns inga bönder från Eritrea eller Etiopien.

Artikelbild

| Messob betyder matbord exempelvis ett sådant som på bilden. Under locket är plats för en stor gemensam tallrik.

– Nej, vi har valt att samarbeta med bönder från södra Europa. Dels för att allt ska vara anpassat till europeisk standard, dels för att många bönder i hemlandet behöver Teffskördarna själva. Vi vill inte att det ska gå som med quinoa där människor i Sydamerika fått svälta på grund av en plötslig export, säger Eyasu Kifleyesus.

Hans bror Kaleb är utbildad ekonom och själv har han läst ekonomi på universitetet. Men när deras mor för elva år sedan ville öppna en afrikansk restaurang i Uppsala fanns ingen tvekan från de båda bröderna.

Artikelbild

| Bröderna Eyasu Kifleyesus och Caleb Kifleyesus på restaurang Messob.

– Vi har aldrig ångrat att vi startade restaurangen ihop. Tvärtom är det för att vi haft varandra att prata med och bolla idéer med som vi lyckats, säger Eyasu Kifleyesus.