Bland annat har vissa livsmedelsbutiker beslutat sig för att sluta sälja utländskt kött. Flera privatpersoner organiserar sig också i sociala medier för att hjälpa bönderna efter den svåra torkan.

På Ica Kvantum i Gränby säger man så här:

– Vi får lite fler frågor från kunderna om svenskt kött än vanligt, säger Johan Wendin, butikschef på Ica Kvantum i Gränby.

Men butiken planerar inte att köpa in mer svenskt kött än tidigare för att kort köerna till de svenska slakterierna.

– Nej, vi har redan ett stort sortiment av svenskt kött och framförallt närproducerat. Men vi kommer snart att få upp skyltar i butiken som informerar om situationen med torkan och varför det är extra viktigt att köpa svenskt just nu, säger Johan Wendin.

På Willys vid Kungsgatan hänvisar man till att besluten kring leveranser till länets butiker sker centralt.

Peter Hellström, presskommunikatör på Axfood svarar att de planerar att informera kunderna om att köpa mer svenskt kött genom kampanjer.

– Det är en väldigt allvarlig situation vi står inför. Redan i dag är 80 procent av det vi säljer svenskt kött, men vi kommer försöka öka den andelen ännu mer när tillgången ökar, säger Peter Hellström.

När det gäller att skänka frukt och grönsaker som djurfoder så finns inget beslut centralt.

– Men får enskilda butiker förfrågningar så ska de självklart ställa upp om de kan. Redan nu arbetar vi mycket med att minska matsvinnet så det är inte alltid det finns så mycket överbliven mat i butikerna längre, säger Peter Hellström.

LÄS MER: Skänker överbliven mat till bönderna