Hur står det egentligen till med företagsklimatet i Uppsala län? På många sätt finemang, enligt vissa. Kan bli betydligt bättre, säger andra.

Om en månad kommer branschorganisationen Svenskt näringslivs undersökning om vilka kommuner som har det bästa företagsklimatet. Uppsala kommun fick senast en mindre smickrande plats 213 av 290, medan det till exempel såg bättre ut för snabbväxande Knivsta på plats 47.

Men innan dess (2 maj) landar Sveriges kommuner och landstings rapport om hur företagsservicen funkar. Förra året hamnade Uppsala även här långt ner (plats 115) bland de kommuner som deltog. Knivsta låg före på plats 54. Och när Sveriges ”superkommuner” prisas på tidningen Dagens Samhälles gala i Stockholm i mitten av maj finns ingen kommun från Uppsala län bland de nominerade.

Men statistik och rankinglistor ska tas med en nypa salt. Som helhet går Sverige som tåget (alltså bra) i högkonjunkturen. Uppsala är en region med växtvärk och att kommunernas företagsservice inte hänger med i svängarna är kanske inte så konstigt? Och det finns ju positiva rapporter också.

Företagsamheten per capita i Uppsala län ligger på femte plats av 21 län/regioner visar statistik från Svenskt näringsliv och när det gäller antalet nystartade företag per capita hamnar Uppsala kommun på en hedrande plats 40 i Nyföretagarcentrums senaste rapport. Knivsta ligger där steget efter på plats 100.

Uppsala har också en livskraftig life science-industri och företagsinkubatorn UIC rankas som världens fjärde bästa med universitetskoppling, för att nämna några exempel. Dessutom har småföretagen i Uppsala län den högsta lönsamheten i Sverige, enligt LRF Konsults årliga rapport som presenterades i veckan och som UNT skrivit om här.

Det här gäller dock inte alla branscher, till exempel har handeln det som bekant tufft och inte bara på grund av den kyliga våren. Men även här finns det ljusglimtar och måndagens nummer av UNT:s affärstidning Uppgång träffar vi klädbutiksägaren Åsa Österdahl som har ett kärleksrecept för lönsamhet: "Vi älskar våra kunder och jag tror att det märks", säger hon.

30 är en annan siffra och om två veckor firar vi kärlekens årstid här i Uppsala. Det är vi som bekant bäst i världen på. Hur man än räknar.