Den här tiden på året är det fler som väljer att se sig om efter ett nytt jobb. Bakgrunden är att det under semestern finns tid att fundera på vad man vill göra i sitt liv.

– Ja, många får under semestern tid att tänka på vad de vill göra. Att byta jobb kan då vara ett sätt att komma vidare och utveckla sig själv, säger Priya Eklund, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

I början av hösten och vid årsskiftet är de perioder på året som det finns flest lediga jobb.

Artikelbild

– Flest lediga platser brukar faktiskt finnas vid årsskiftet, men det är många som söker jobb nu i samband med höstterminsstarten, säger Olle Ahlberg, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.

Är det bättre för jobbytare att vänta till årsskiftet?

– Nej, det finns stora chanser till nytt jobb eller ny utbildning just nu. Tack vare den starka konjunkturen är det brist på arbetskraft inom flera yrken i Uppsala län och prognosen är att antalet sysselsatta kommer öka både i år och nästa år, säger Olle Ahlberg.

Han nämner lärarbristen som ett exempel.

– Är man lärare och ska söka nytt jobb är det förstås mer fördelaktigt att söka nu när skolorna börjar, än att vänta till årsskiftet.

Andra bristyrken i Uppsala län är ingenjörer, sjuksköterskor, undersköterskor, it-specialister, bussförare och kockar.

– Däremot är det generellt svårare att få jobb som inte kräver lika lång utbildning. Inom yrken som exempelvis vaktmästare, telefonister och butikssäljare är konkurrensen om varje jobb större, säger Olle Ahlberg.

Ett alternativ till att säga upp sig eller byta bransch kan vara att undersöka om det går att byta tjänst på nuvarande arbetsplats.

Ett annat tips så här när hösten börja närma sig är enligt Priya Eklund att först analysera varför du vill byta jobb. Hon menar att det är viktigt att analysera vad man saknar i sitt nuvarande arbete och om det man söker finns bland de nya arbetsuppgifterna.

– Mitt tips är att inte byta FRÅN något, utan att vara noga med att man byter TILL något. Om man bara spontant byter till vad som helst annat så kan det bli tokigt, säger Priya Eklund.