Det är väl känt att de svenska dagstidningarna har tuffa utmaningar i konkurrensen från bland annat stora globala sociala medie-jättar. Trots det ökade UNT antalet prenumeranter under 2017. Det visar företagets egna uträkningar som sammanställts av Roger Wiiand, affärsutvecklingschef på UNT.

– Framförallt beror det på att vi börjat ta betalt på nätet och att det har gått bättre än vad vi vågade hoppas på, säger han.

UNT:s vd och chefredaktör Kalle Sandhammar är nöjd över utfallet:

– Det är en enastående vändning, i en tid där så gott som samtliga svenska dagstidningars totalupplagor gått ned under många års tid. Det går att tolka på flera vis. Först och främst att UNT gör en bra och relevant lokal journalistik för Uppsala och Uppland, vilket lockar nya läsare. Dessutom att vi når ut till nya läsare i ”mediebruset”. Samt att vi har lyckats med vår satsning på digitala prenumerationer, säger han.

Vad beror ökningen på?

– Det visar på en efterfrågan på ambitiös och trovärdig lokal journalistik. Människor nöjer sig inte med det som står på gratissajter eller i sociala medier. Lokal journalistik har ett värde, kort och gott, säger Kalle Sandhammar.

Hur påverkas ni av det här trendbrottet?

– Det sporrar oss att fortsätta med vår journalistik. Under ett valår där vi riskerar att se manipulationer från många håll tror jag att vikten av en seriös journalistik ökar ytterligare. Det är vårt uppdrag och jag är övertygad om att det har en plats i vårt spridningsområde, säger Kalle Sandhammar.

De officiella siffrorna från TS, Tidningsstatistik, som mäter svenska medier och gör en opartisk granskning av bland annat antalet prenumeranter, kommer först i februari. Men Roger Wiiand säger att den mätningen förmodligen kommer att visa på en ännu större ökning för UNT eftersom TS även räknar in friexemplar och de prenumerationer som skolor använder sig av.

– Just nu har vi fler läsare än för ett år sedan, det är jättekul. Förhoppningsvis fortsätter den här ökningen under 2018, säger Roger Wiiand.

I mitten av maj förra året började UNT ta betalt för sin journalistik på nätet och det är främst där den stora ökningen ligger. Antalet prenumeranter av papperstidningen blev färre under 2017, medan e-tidningen, den bläddringsbara tidningen på nätet som kommer ut alla dagar under året, satte läsarrekord två veckor i rad, förra årets sista och årets första vecka, enligt Johanna Åberg, utvecklingsredaktör på UNT.